Romové údajně zbili muže baseballovou pálkou

Události o zbraních ve světě i u nás, trestné činy se zbraní, apod.

Shi

Příspěvek od Shi » ned 09.9.2007, 12:34

rostar píše:... mou peněženku si parchant veme leda, že budu v bezvědomí. Co bude chtít zítra? Auto?Barák?Děcka? Ne pánové, dle zákona už nemusím hledat jiné východisko. Mohu se bránit.
V tom máš nepochybně pravdu, ale je tu jeden velký problém.

Jedna z vyšetřovacích verzí bude, že naopak ty jsi útočník, který se zbraní v ruce chtěl okrást napadené. A pokud "napadených" bude víc, tak to bude tvoje slovo proti jejich. Ty budeš sám, svědku proti tobě bude několik.

To co píše pan Kmoch se mi sice ani trochu nelíbí, ale on má bohužel pravdu. :mad:

Člověk by si měl rozmyslet co je ochoten při přepadení obětovat a co už ne. Za sebe musím říct, že ani jedna celá výplata mi nestojí za to, abych byl potom několik let vláčen po soudech. Peněženku klidně vydám, doklady v ní i z tohoto důvodu nenosím.

VIP člen

Zbraň: GLOCK 19

Příspěvek od S474N » ned 09.9.2007, 13:22

Shi: a myslis si, ze se bude verit lidem, kteri maji rejstrik jak seznam od Telecomu, nebo cloveku, ktery je cisty jako lilie? Nesmis vsechno videt tak cerne.
| MujGLOCK | - < Forum > < Fotogalerie >
Citát dne: "Rychlejší, než 158 na drátě, je 357 na opasku."

Obrázek

Příspěvek od Andy4 » ned 09.9.2007, 13:28

kdo premysli nad takovyma vecma at radeji zbran nenosi-muze byt ve finale pouzita proti nemu, v nasem state neni jasne dano kdy se z toho obrance dostane a kdy pujde sedet.. Nakonec je lepsi jit sedet nez cuchat kytky zespodu..

Shi

Příspěvek od Shi » ned 09.9.2007, 14:23

S47N: Komu se bude věřit opravdu netuším, u soudu jsem ještě nebyl. Ale zažil jsem správní řízení po dopravní nehodě a tam jsem viděl, že možné je opravdu všechno. Například to, že máš právo předložit důkazy, ale ouřad nemá povinnost se jimi seriozně zabývat. Taky jsem tam zjistil, že podle policejního znalce (!) není podstatný další pohyb vozidla po nárazu, ani to kde přesně na vozovce ke střetu došlo. Šlo o blbou nehodu, ale pro mě to byla životní lekce ve stylu "jak občan přichází o iluze", protože co se mohlo podělat, to se podělalo. A všechny zůčastněné instituce počínaje policií až po naši vlastní pojišťovnu se opravdu předvedly. Policie podělala na co šáhla, magistrát důkazy nezajímaly a pojišťovnu, která nabízela asistenci v případě nehody nezajímalo ani to, že celá věc smrdí pojistným podvodem, natož aby poskytli nějakou asistenci. Vysekat jsme se z toho museli sami (hodně pomohlo, že celkem vysoko u policie se našel někdo, komu občan a jeho důkazy o tom, že policajti na místě nehody svou práci podělali, nebyly lhostejné).

Od té doby taky vím, že máš šanci dokázat jen to, od čeho zůstanou nějaké stopy. Stejně jako po dopravní nehodě nedokážeš, že za tebou byla kolona, že jsi blikal a že jsi nic nezanedbal, tak v případě střelby nedokážeš, že ty jsi se pistoli tahal až když jsi byl napaden, nedokážeš, že těch 7 střel bylo nutné vystřelit, protože ten chlap po tobě furt šel a dál útočil, ikdyž už měl 2 střely v břiše a prostřelenou plíci.

Navíc přepadnout tě nemusí jenom nějakej recidivista, ale klidně to může být zfetovaná partička zlaté mládeže, kde zazobaní rodiče s dlouhými prsty nikdy nepřipustí, že jejich dítko je gauner, ale naupak udělají všechno proto aby vrah jejich zlatého děťátka (dobrý student, sportovec, v kolektivu oblíbený, ...) šel sedět.
Lepší je vidět to předem černě, než si pak sundávat růžové brýle po té, co ti nečekaně sdělí obvinění z ublížení na zdraví s následkem smrti a v podtextu bude třeba ještě rasový motiv, protože jsi se někdy někde nevhodně vyjádřil o nějaké skupině obyvatel.

Andy: Kdo nad takovýma věcma nepřemýšlí, tak ten se dostane do obrovské hromady sraček třeba jen proto, že bude ochotně vypovídat, když ještě bude v šoku a nebude si dávat pozor na to jak formuluje věty. A pokud narazí na aktivního blba, tak ten si na něm postaví případ. Já neříkam, že by se člověk neměl bránit. Jenom musí počítat, že to, co se jemu jeví jako jasná sebeobrana se může pekelně zvrtnout.

Štěstí přeje připraveným ...
Naposledy upravil(a) Shi dne ned 09.9.2007, 14:29, celkem upraveno 2 x.

Příspěvek od cybernetic » ned 09.9.2007, 14:24

Andy4
pravda,ked si v lochu,vela noveho sa naucis :)
Glock 17 3rd., sa.24, sa.58V,sa.58P, sa.61

Příspěvek od FRENKY » ned 09.9.2007, 14:59

Pánové, vy tady (někteří) neustále řešíte pozdější právní následky sebeobrany. Ale to je přece v okamžiku útoku zcela irelevantní. Nehledě na to, že místo právní analýzy nastalé sebeobranné situace budete v tu chvíli spíš asi řešit to, jak si zachránit prdel. A zachránit si tu prdel střelbou je naprosto vpořádku.

Kdo si myslí že je "výhodnější" se nechat zmlátit a ještě na to útočníkovi přispět svou výplatou by rozhodně neměl nosit zbraň už jen proto, že by se útočníkovi mohla zalíbit (spolu s tou vaší šrajtoflí). Taky by se mu mohla třeba zalíbit i vaše přítelkyně, která jde zrovna s vámi.
Pak se ještě můžete modlit, aby se vám útočník na odchodnou nepodepsal třeba kudlou v ledvinách.
Mě sice možná zavřou, ale za pár let budu venku živý a zdravý...ale vy si budete hledat novou přítelkyni a k tomu budete celý zbytek života dojíždět na dialýzu. A to pomíjím fakt, že kvůli vám někde pobíhá hajzl s vaší pistolí a plným šupletem
A teď kdo je na tom líp? Já nebo vy?
Jsem jednoznačně pro zavedení povinného psychologického vyšetření ... humanistů.

Shi

Příspěvek od Shi » ned 09.9.2007, 15:40

FRENKY: V okamžiku útoku a těsně po té uděláš to, co ti poradí intuice. Pokud chceš aby ti intuice poradila správně, tak některé věci musíš mít rozmyšlené předem. Připadá mi výhodnější odevzdat dobrovolně peněženku (bez dokladů), než střílet. Pokud vydání peněženky nebude k odvrácení útoku (uspokojení útočníka) stačit, nebo útok bude od začátku násilný, tak taky nevidím důvod, proč se nebránit střelbou.

Zkus se na to dívat tak, že úspěšnou střelbou útok na tvou svobodu nekončí. Končí pouze útočník č. 1 a nastupuje na tebe další útočík (tento stát), kterému se taky musíš ubránit. Zachránit si prdel musíš jednak fyzicky (třeba střelbou), ale taky formálně (tím že těsně po střelbě budeš postupovat tak, aby ses z toho následně dostal).

Mimochodem, nikde jsem nepsal o tom, že se máš nechat zmlátit. Ale připadá mi výhodnější přispět útočníkovi svou tisícikorunou, než pak narvat 100 000 do právníka a znalců, nehledě na ztracený čas a rozdrbanou psychiku.

Zbraň: GLOCK

Příspěvek od Sobull » ned 09.9.2007, 16:29

Shi píše: Ale připadá mi výhodnější přispět útočníkovi svou tisícikorunou, než pak narvat 100 000 do právníka a znalců, nehledě na ztracený čas a rozdrbanou psychiku.
Shi: Ale kdyby se všichni drželi téhle tvé rady, tak kam to asi povede? Kdyby si útočník byl jistý, že mu každý radši přispěje tisícovkou?

Příspěvek od rostar » ned 09.9.2007, 16:33

Nejsem si jist zda má pan Kmoch pravdu zcela. Jistě je to rozumný a rozvážný člověk. Ale jeho zcestné bajky o opilé myšce se mi nelíbí. Už vůbec se mi nelíbí řeči o ignorování zákona. To se mně přímo dotklo. Zabývám se komerční bezpečností už cca 15 let. Zažil jsem desítky střetů s lumpama různých kategorijí a vím co funguje a co ne. Svůj názor nikomu nevnucuji, ale trvám na něm. Věřím, že naše zkostnatělá justice se také dostane časem někam jinam. Bude to ale bohužel chtít ještě pár precedensů ve prospěch obránců. Proto jsem psal, že to pár obránců asi nebude mít ještě lehké. Apeluji na lidi co jsou rozhodnuti se bránit aby byli připraveni. Cvičte, studujte. Dobrovolné vydavače peněženek, aut, přítelkyň atp., naopak výzývám aby nenosili zbraně žádného druhu. Zbytečně zásobují zbraněmi kriminální živly. Vydavači nemusí dělat vůbec nic. Prostě počkají až si někdo o něco řekne, požadovanou věc(osobu) vydají a když mají štěstí tak si jen skočí na chíru pro pár stehů. Pohoda. To je jako s těmi opevněními za druhé světové války. Typicky česká nátura, hlavně ať jsme za bukem a nikdo nás neklepne přes prsty. To opravdu není moje cesta a jsem připraven nést následky.
Jěště bych podotkl, že bránit se neznamená nutně použít zbraň. Notabene střelnou. Už jen odhodlanost bránit se sama o sobě komplikuje parchantům život. R
Naposledy upravil(a) rostar dne ned 09.9.2007, 18:44, celkem upraveno 2 x.
Si vis pacem, para bellum!

Příspěvek od FRENKY » ned 09.9.2007, 17:18

Shi: To je asi opravdu na rozhodnutí každého z nás. Mě zas připadá lepší odpovědět na žádost o mé hmotné statky slovem "NE". A pokud by má odpověď útočníka (teda v této chvíli to ještě není útočník, ale pouze kolemjdoucí zájemce o mou peněženku) neuspokojila a chtěl svůj požadavek podpořit něčím "co učiní útok proti tělu důraznějším", tak bohužel umře.
Možná to z mé stany zní jako "dělání ramen", ale já opravdu ještě nechci umřít, nebo žít s nějakými trvalými následky.

P.S: O výhodnosti nechat se zmlátit tu výše psal někdo jiný.
Jsem jednoznačně pro zavedení povinného psychologického vyšetření ... humanistů.

Shi

Příspěvek od Shi » ned 09.9.2007, 17:31

Tobě možná obsah peněženky stojí za ty tahanice, mi teda ne. Tím netvrdím, že auto, zbraň, přítelkyni, nebo něco na čem mi opravdu záleží dobrovolně vydám. Já jen upozorňoval, že někteří si tady moc na růžovo lakují to, že jejich obrana bude úřady správně interpretována jako obrana. Podle mě by si měl každý předem zvážit, kdy už mu stojí za to jít do konfliktu a kdy ustoupit. To není typicky česká povaha, to je normální kalkul, který se doporučuje třeba i turistům v USA (nosit bokem pár dolarů pro případ, že tě přepadne feťák).

Smekám před vaší odvahou aktivně bránit třeba jen padesátník, uznávám, že z hlediska vyššího principu mravního je to správné. Ale připadá mi hodně iracionální nechat si kvůli padesátníku (nebo tisícikoruně) obrátit život na ruby tím, že budu doufat ve vítězství v loterii zvané justice. Ty precedenty časem vybojovány budou v konfliktech, kde obránce bude chránit něco, na čem mu záleží. Přiznám se, že v situacích ve kterých jsem se ocitl mi přišlo bezpečnější peníze vydat, než se pokoušet bojovat s přesilou. Z hlediska vyššího principu mravního to asi bylo zbabělé, z hledika zachování existence mé maličkosti se to ukázalo jako dobrá volba. Po vydání peněz už žádný další útok nenásledoval, takže následky byly pouze na mojí psychice.

FRENKY: Tohle znáš ? http://www.kuguarteam.org/project/article.php?id=25
Podle mojí neblahé zkušenosti žádost o hmotné statky obvykle přichází ze vzdálenosti menší jak dva metry - prostě jsi třeba uprostřed celkem zalidněné ulice nenápadně obestoupen a ... Jo já vím, že chyba je vůbec se do té situace dostat, ale život už takový je (nebo býval než jsem vyrostl a přibral pár kilo ...).

Příspěvek od provarenec » ned 09.9.2007, 17:47

rostar píše:Přestože trestní právo studuji(průběžně si ho oživuji), mou peněženku si parchant veme leda, že budu v bezvědomí. Co bude chtít zítra? Auto?Barák?Děcka? Ne pánové, dle zákona už nemusím hledat jiné východisko. Mohu se bránit. A budu se bránit. Možná to pár obránců ještě nebude mít lehké, ale ustupování nikam nevede. Zmrdi si musí zvyknout na to, že se slušný člověk brání. Pak si to dvakrát rozmyslí než někoho ,,požádájí" o peněženku. R
Podepisuji v plném rozsahu. Radši půjdu sedět, než dát prachy nějakejm šmejdům. Na druhou stranu, byla by to zajímavá životní zkušenost - ve vězení jsem ještě nebyl :wink:
Glock 26, CZ 858 Tactical, Glock 17, Mossberg A590, Glock 27

Příspěvek od Andy4 » ned 09.9.2007, 17:53

cybernetic: doufam, ze mezi nove poznatky nepatri bolava prdel, to bych opravdu nerad.. *78*

VIP člen

Zbraň: GLOCK 19

Příspěvek od S474N » ned 09.9.2007, 21:56

Shi: nevim kolik nosis v penezence ty, ale me by pomerne vadilo prijit o vsechny doklady a treba nejakou zajimavou sumicku. Proto jestli chces prijit o padesatnik, klidne o nej prijdi.

Ono situace muze byt i takova, ze clovek jim ty penize vyda, ale zbran vytahne az budou na ustupu - preci jenom teleportovat se z mista cinu nemohou.
| MujGLOCK | - < Forum > < Fotogalerie >
Citát dne: "Rychlejší, než 158 na drátě, je 357 na opasku."

Obrázek

Příspěvek od Kmoch Vladimír » ned 09.9.2007, 22:40

Zbraň nosím pouze v odůvodněných případech.Třeba s vysokou finanční hotovostí.Tam bych se bránil.I pohrůžka násilím odůvodňuje obranu §13,nebo 14 Tz.Hlavně ji mám na obranu "domu a bytu".Tam je většina trumfů na mé straně.Ovšem pokud bych si to sám nezvoral.A toby se mi nemělo stát!Jinak si taky chodím zastřílet.Děkuji panu Shi za rozumné názory.Zdravím.
V nouzi poznáš -Jericho FB!

cmk

Příspěvek od cmk » ned 09.9.2007, 22:43

Vcelku bych rekl, ze tu vsichni tvrdi totez, jen ma kazdy hranici trochu jinde.

Vsichni tu vime, ze branit se je spravne, ale obhajit obranu slozite, lec jiz ne nemozne.

Dale je tu styl "prepadeni" - bud na me frajer bezi s nozem, ze me podrizne, aby si vzal penize, nebo me obestoupej 4 kluci beze zbrani... Oboji vyzaduje uplne jinej pristup...

Ted se tedy bavme, ze utok na zdravi nehrozi uplne bezprostredne - resp. hrozi po odmitnuti vydani penez...

A me ted jde o tu hranici... Kdyz me prepadnou frajeri a budou chtit penize a ja budu mit v penezence tisicovku - po pravde, zacnu je ukecavat, aby jim penize stacili a pokud stacit budou, nejak jim je hodim na zem a poodejdu, at si je vezmou a na tahani zbrane budu pomyslet az pozdeji... Nejdulezitejsi bude vzdy prezit a moc netratit, az hned potom nasleduje nenechat se okrast ci zadrzet (utek, vytazeni zbrane, ...)... A az pak je nejaka vice aktivni obrana (obusek, sprej, strelba).

Pokud bych mel u sebe tech tisicu 100, 200, 300, ..., obrana by byla od pocatku aktivnejsi (nicmene s takovouhle castkou se obecne zase tolik netoulam a kdyz, tak si davam sakra bacha).
Naposledy upravil(a) cmk dne ned 09.9.2007, 22:46, celkem upraveno 1 x.
Motto: Rychlejší, než 158 na drátě je 357 na opasku
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Pokud víš, kolik máš zbraní, nemáš jich dost.

cmk

Příspěvek od cmk » ned 09.9.2007, 22:46

Vladimir Kmoch > jaky je rozdil, kdyz me prepadne hajzl a chce mi sebrat penezenku s nemalou castkou a dokladama - a to doma a nebo na ulici?

Ja nikde v §13 nevidim nic o tom, ze by se domu tykala jina pravidla nez ulice :-)
Hlavně ji mám na obranu "domu a bytu".Tam je většina trumfů na mé straně.
Motto: Rychlejší, než 158 na drátě je 357 na opasku
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Pokud víš, kolik máš zbraní, nemáš jich dost.

Zbraň: G17 a další

Příspěvek od Starosta » pon 10.9.2007, 9:19

cmk: Doma je (z 99%) jasny, ze Ty jsi ten, kdo se brani napadeni. Verim, ze si to preberete.
Starosta
-- Si vis pacem, para bellum --

Příspěvek od rostar » pon 10.9.2007, 10:13

Je jasné,že pokud mám u sebe větší balík,dopředu určím trasu+záložní trasu a snažím se vyhnout jakýmkoli konfliktům,hloučkům podezřelých individuí,podchodům,a vůbec místům kde se dá předpokládat výskyt nekalých živlů.Pokud prachy nesu služebně je postup i taktika dána.Pokud je nesu soukr. požádám kolegu ať mně doprovodí.To jsou ovšem situace na které se dá připravit. Horší je když jdu jen tak po městě a padnu do oka nějakým sígrům. Celkem nic cenného u sebe nemám a tak podléhám falešnému pocitu bezpečí.O to víc jsem překvapen když na mně vystartují.Možnosti mám v podstatě jen dvě.Podvolit se vůli agresora a doufat,že mně nepodřízne nebo se bránit.Lépe řečeno klást odpor agresorovu záměru.To lze mnoha spůsoby,nemusím hned zahájit palbu.Můžu např.: Utéct.-Útěk směrovat do hustě zalidněného místa(když lidi nepomůžou alespoň později dosvědčí,že vy jste byl napaden),nejlépe na policejní služebnu,hasičárnu,RZS,atp. Být hlučný a snažit se na sebe upoutat pozornost širokého okoli.Třeba hlasitým nadáváním,voláním o pomoc,voláním hoří,zloděj či policie.To se agresorovi nebude líbit a pokud jde o amatéra,vzdá to a vyhlédne si jinou oběť.Pokud je však agresor otrlejší,neodradí ho to a naopak se bude snažit křiklouna umlčet.To znamená,že zaútočí.Teď je ta vhodná chvíle na obranu.Pokud jste byli dost hlasití určitě se najde minimálně jeden svědek který dosvědčí,že jste byli napadeni páč jste to řvali do širokého okolí.No a pak už jen najít strategickou pozici(nejlépe zády ke zdi)a zahájit intenzivní aktivní obranu jaké jsme schopni.
Já osobně preferuji jiný spůsob,ale ten v žádném případě nikomu nevnucuji ani neradím. Musím li čelit skupince agresorů snažím se při počátečním,ještě verbálním napadení vytipovat vůdce. Toho se pak snažím trefit přednostně a to tak abych ho vyřadil z boje. Když zbytek tlupy vidí, že ,,šef"už spinká, může je to odradit. Tady vzniká prostor pro takticky ústup.
Teď jsem si uvědomil,že tohle není téma na pár řádku a nechci tady suplovat dostupnou, odbornou literaturu zabývající se touto problematikou.Takže končím. Když tak ať mně admin smázne....R
Si vis pacem, para bellum!

Příspěvek od FRENKY » pon 10.9.2007, 12:40

Rostar: Naopak. Myslím že tu není moc těch, kdo by čelil (několika) reálným střetům s grázly.
Mě by teda rozhodně Tvoje zkušenosti zajímaly.

Zpět na „Černá kronika“

Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Designed by ST Software.
Český překlad – phpBB.cz