parabellum píše:abeille:
Selhání majitelky toho psa nepopírám, to je transparentní příklad.Ale neni přece možný aby člověk střílel na všechny psi co se k němu přiblížej a náhodou jsou to " bojová plemena". Nebo mi něco uniklo???
Dovolim si podotknout, ze tento argument patri spise do sfery odpurcu zbrani, ke kterym Ty jiste nepatris.
Nikdo zde (aspon pokud jsem si vsiml) zde nepsal, ze je (cituji) možný aby člověk střílel na všechny psi co se k němu přiblížej a náhodou jsou to " bojová plemena" (konec citace). Takovy argument zaznel az od tebe a prehanis.
Myslim, ze vsichni se shodneme na tom, ze pokud dojde k tomu, ze je ze zakona mozne pouzit zbran proti psu, je vetsinou take namiste ji pouzit.
Zustava tedy jedina otazka, zda slo v tomto pripade o skutecne trvajici hrozbu a nevyprovokovane skratove jednani ci postvani psa (se strelou zboku ci nahodou zezadu, pac se ten pes zrovna otocil), ci naopak o otreni se mazliciho se psa o dite a na provokaci ci utok ditete jednou steknuvciho, lec briskne odbehnuvsiho ke svemu panovi (a zezadu postreleneho). To tu ale nevyresime, pac nevime, co se vlastne stalo.
Jeste muj nazor zaverem: Pokud ma nekdo psa, ktery neni schopen odolat jednoduche provokaci, napr. ze na nej cizi dospely bafne, nebo ho cizi dite pri mazleni placne jemne pres cumak, pak by ho nemel poustet volne a bez nahubku.
Pes by mel byt pro sveho pana potechou a pro spolecnost nijakym nebezpecim. Pokud o svem psu vim, ze muze nekoho napadnout protoze bude gesto nebo nejakou malichernost povazovat za hrozbu pro sebe sama, pak bych ho nepoustel na volno. Ostatne, i se psem, se kterym nebyl nikdy problem a byl to spis "posera" jsem se stranil jakehokoli kontaktu s cizimi detmi. Preci jen, clovek nikdy nevi - a mrzelo by me zodpovidat za cizi poraneni - i kdyz si nedokazu predstavit, ze by k necemu doslo.