Naboj v komore - ANO ci NE?

Ostatní debaty mimo zaměření, vtipy, když se prostě chcete vykecat :-)

Nošení náboje v komoře

Ano
152
64%
Ne
68
29%
Je mi to jedno
16
7%

Celkem hlasů: 236

VIP člen

Re: Naboj v komore, ano ci ne

Příspěvek od reddog » ned 06.7.2014, 9:17

Hawk nebo Lukas by mohli vypravet, jak si nekteri "zkuseni" nosici v komore pri drsnejsim nacviku kolikrat hrabnou do luciku ke spousti uz pri taseni. A to neni fakticky bojovy stret. "Jen" malinko adrenalinovejsi trenink. On ne kazdy si na strelnici pravidelne zatrenuje taseni se strelbou s nabojem v komore tak, aby to bylo co nejrychlejsi a zaroven URCITE trefil terc :wink: .
Tak, jak bezne nosim, nosim bez. Jsem docela rad, ze se mi dostalo osobniho pristupu na treninku ICS a osobne si dovolim doporucit oba vyse jmenovane pany (jez take pokladam za osobni pratele) a jejich trenink v systemu ICS uz jen kvuli tomu, ze si prakticky (v ramci narocnejsiho treninku) overite, co vam z pozice in/out vyhovuje lepe.
Cert to napsal hezky. Podelme se o vlastni poznatky. Jeden pritel mi napsal venovani do knihy, ktera se treninkem ICS zabyva.. Heslo venovani jsem samo slychaval uz driv od kluku (a holek :wink: ) z Chrudimi : Pot šetří krev.
Ridme se tim. A delme se o tu svou cast potu i proto, abychom si navzajem setrili svou krev na chvili, az nas boj proveri.

Biggles:
Ano. I Lars to napsal stejne. Kazdy si musi vybrat to sve. At uz na zaklade rozumne uvahy nebo jen pocitu. Mel by mit ale kazdy jasno, proc dany zpusob preferuje a nebranit se tomu, vyzkouset si i druhou variantu uz jen proto, aby si svou volbu potvrdil jako momentalne spravnou. To je pristup profiku a ja mam obecne strach spise z amateru. Ti jsou (ne)citelni.

Příspěvek od Biggles » ned 06.7.2014, 9:22

Vždyť také píšu o sžití se zbraní, a to jaksi bez pořádného tréninku nelze :wink:

Zbraň: GLOCK

Příspěvek od polucias » ned 06.7.2014, 9:35

red má asi na mysli tzv. "keyboard Comnado" ktorých zmieňujeme väčšinou pri debate o takýchto témach
takýto zaritý vyznávači tej či onej strany maju prakticky nulové skúsenosti s nosením, strieľaním alebo situáciami okolo vlastnej sebaobrany všeobecne
čo sa deje ale je to je že ich mnohokrát slepo nasledujú ďaľší bez rozmyslu a tvorí sa tak legenda o nepremožiteľnosti IN stavu
v ideálnom prípade ten človek nikdy nezistí aké to má trhliny,
v horšom je to zbytočné zranenie alebo smrť niekoho kto si to nezaslúžil

aj na veľmi kvalitnom už pokročilom kurze v kvalitnej výcvikovke u Vás CZ sa jeden človek prerátal a prevŕtal si vlastnú nohu, čo bolo oproti stressu v reálnej situácií ťahania zbrane na ulici len zlomok, práve pre stav IN a nevhodné púzdro

takže pozor na to, nebavíme sa tu o hračkách na vodu a správny postoj je tu dosť podstatný
Naposledy upravil(a) polucias dne ned 06.7.2014, 9:43, celkem upraveno 1 x.
Izraeli Combat Shooting + Glock 17+ Taurus Pt 1911 + http://www.RBSD.cz + http://www.combatsim.eu

Příspěvek od Biggles » ned 06.7.2014, 9:42

Opět musím zřejmě zdůraznit takovou drobnost, jakou je výcvik. A mimochodem, všimli jste si někdo, že existují i zbraně, které do odjištění nevystřelí? Což ovšem nic nemění na nutnosti tréninku a použitelnosti obou stavů při používání různých (ovšem bezpečných!) zbraní :wink:

Partner MujGLOCK

Příspěvek od john.hawk » pon 07.7.2014, 10:21

Dle mého názoru je odjištování zbraně další prvek, který se musí nadřít nadřít a nadřít do bezvědomí..
Pokud není kvalitní výcvik se zaměřením na odjištování, tak se stává - velmi často, že dotyčný nosič při tasení zbraň prostě neodjistí a nevystřelí a chvílu mu trvá než mu to dojde..toto je ověřeno na několika kurzech kde jsou různé zbraně a různí lidé s různými stupni sžití s vlastní zbraní. Taky jsem zažil jednoho glockaře co nedokázal vypustil závěr dopředu pomocí vypouštěče závěru :D Nu což, lidi jsou různí..
Ten Point je v tom že nošení náboje mimo komoru není jen z historického hlediska, když všechny lepší složky at úž v IS nebo v CZ používají Glocky..principiálně jde o to, že častěji se prostě mlátěj než střílej a při té bitce může být zbraň použita proti obránci..takhle má o trošku vyšší šanci zareagovat..( není to fight profík vs profík tam by musel mít více štěstí )
a v dnešní době je prostě i u nás v ČR více pěstních konfliktů než přestřelek..
Co se týká armády a policie V IS : mám informaci že do konkrétní akce jdou s nábojem v komoře, takže je potřeba si aktualizovat informace :)

Příspěvek od Biggles » pon 07.7.2014, 19:01

Nicméně během služby (tedy než se rozhodnou vpadnout do baráku - například) nosí mimo komoru. Nebo se to změnilo?

Zbraň: G17,V-AR,G26,Saiga..

Příspěvek od kabro » pon 07.7.2014, 22:52

Nosiči a nenosiči v komoře se tady nikdy neshodou, každý má své argumenty,ale zajímalo by mě pár věcí,zejména Israelském spůsobu střelby,především co se týká náboje mimo komoru.
1.není původní důvod nespolehlivost dříve zavedených pistolí, s tím,že už jim to tak nějak zůstalo,když už byl vypracovaný systém,lidi nadrilovaní....?
2.V Israeli není každý druhý instruktor střelby,KM,ani kdejaký speciál nebo účastník bojů,ale je tam spousta "obyčejného národa" který se musí umět nějak bránit a k tomu potřebuje systém universální,rychle naučitelný a relativně pro všechny fungující (civil,voják, policajt,ženská,chlap...) a z toho mimo jiné plyne bezpečnost,takže není ten náboj mimo komoru hlavně z tohoto důvodu?
3. Při útoku na kontaktní vzdálenost je naprosto logické se zbavit prvně útočníka ozbrojeného či neozbrojeného a pak se věnovat vlastní zbrani v případě že je to ještě potřeba,ale ruku na srdce, kolik střelců zároveň trénuje nějaké bojové systémy či umění, popř.sporty a mají nějakou schopnost se efektivně bránit jinak než pistolí?
4. každý z nás známe lidi co stříleli nechtěně a nebyli to spíše z těch co nenosí náboj v komoře a když už se to stalo tak přišlo na : "jéé,já jsem myslel,že není nabitá"

Záměrně nepíšu ani nechci psát do které skupiny se řadím, nehraji si na pana utajeného, ale nechci být nařknut, že tíhnu k jednomu či druhému....
Prosím o věcné připomínky,děkuji.

Příspěvek od Int1m1thy » úte 08.7.2014, 0:19

G17gen4

Zbraň: Glock 26, Steyr L9A1

Příspěvek od Lars » úte 08.7.2014, 1:07

S474N píše:Lars: mas na mysli tu situaci, kdy si dostal minimalne 5 ran nozem, nez si stihl vubec tasit a kluci te to jenom "nechali z dobre vule dohrat", i kdyz bys uz davno byl mrtev? *88* *4*
Jak je Tvým zvykem, na přímou otázku neodpovíš, a točit se budeš kolem čehokoliv jiného.
Netvrdím, že tam nějaký přímý kontakt nebyl, ale rozhodně si nepamatuji na to, co popisuješ Ty. Ostatně jsi to tehdy točil, tak sem klidně hoď video, nebo odkaz.

Co se týká mého rozhodnutí jak nosit - vycházím ze své reálně prožité zkušenosti a věř, že v okamžiku, kdy cítíš, jak ti kosti skřípou o sebe a zatmívá se ti zrak bolestí (naštěstí to bylo v zimě a měl jsem na sobě kožený kabát, pod ním džisku a mikinu, takže do krve to nebylo, nicméně s rukou jsem asi týden nehnul, podlitiny jsme měl několik měsíců a docela si od té doby dovedu představit, co to asi byla "španělská bota") budeš zatraceně rád, že máš u sebe něco, co můžeš použít okamžitě (až už je to nůž, nebo pistole) a ne v tu chvíli lovit v paměti, jak jen to v tom kursu bylo, když mě učili natáhnout jednou rukou.

Ke Tvé předchozí připomínce - ano, byla zjevně chyba, že jsem to psisko nechal přijít na kontaktní vzdálenost, možná stačilo tím nožem cvaknout už v okamžiku, kdy se přibližoval - a páníček by se jinak staral o jeho zajištění. Aspoň v současnosti to už takhle řeším a mám pocit, že to funguje, minimálně se takhle aspoň nesetkávám s kecy typu: nebojte se, on nic neudělá, je to jen štěňátko.

VIP člen

Příspěvek od reddog » úte 08.7.2014, 7:02

kabro:
Nevim, proc bys "mel byt narknut". Co je spatneho na tom, podelit se o vlastninahled? Ze se ne-nosici TADY neshodnou? No a co? My se nehadame CO je "lepsi". Naopak, snazime se pochopit JAK byt lepsi. Pokd to nekteri vidi jinak, pak je mi jich docela lito, neb se sami pripravuji o cenny prostor a cas :wink: .

Lukasi,
Mne se libi, ze na kurzu ICS k vam s Hawkem obcas prijdou lide s neucelenou predstavou o tom, jak vlastne svou zbran pripadne pouzit (a to ji kazdodenne treba i nosi) a kdyz od vas odchazeji, tak mimo podekovani za nakladacku pridaji (pro mne mnohem dulezitejsi) podekovani za fakt, ze diky kurzu zacali oni sami premyslet o duvodech PROC a JAK nosit (klidne se to da i prehodit na JAK a PROC :mrgreen: ). A to vubec nemluvim o Simulacich (a klidne i tech BEZ STRELNE ZBRANE), kde se teprve da spravne ocenit celkova priprava s pomyslnou spici STRELBY.

Kazdy, kdo predava ostatnim (i za cenu penez) sve vlastni, casto velmi tvrde ziskane zkusenosti, dela dobre. Stejne tak kazdy, kdo chce tyto zkusenosti ziskat a zlepsit sam sebe, dela dobre. Je jen na nas, ktere si vezmeme za sve a zda se diky nim posuneme dal.

Lars:
Otaku, sam vis, ze videa ze Srazu proste na sklo nepujdou, ale cast by se pustit dala :huh: .
Mmch s dcerou venku taky umim byt neprijemny tatinek, kdyz vidim psa na volno v rozverne nalade. Na to, abych s klidem Anglicana nereagoval uz jsem videl az moc pokousanych lidi od "jen tak si hrajicich pejsku". V tom souhlasim, ze panickovi je treba dat jasne najevo, ze to nemam byt ja, kdo ma z jeho nezodpovedneho chovani strach (ano, strach, ani ne o sebe, ale o zdravi MEHO ditete, pripadne deti ostatnich). Rozebiralo se to tady v jinem tematu. Dals priklad za sebe - in. I duvody. Rekls ostatnim PROC. Nicmene kdyz se vratim k tve posledni vete, pak cvakat treba na namesti v centru, to by nemuselo dopadnout dobre :mrgreen: . Takze dost zalezi i na miste "setkani" a ostatnich dulezitych okolnostech. Protoze stejne tak tahat zelezo nebo zavirak na detskem hristi obklopen caparty neni zrovna nejvhodnejsi uz kvuli nepochopeni okoli.

Mozna by stalo za to diskuzi nad obranou s in rozvinout v prislusnem tematu

VIP člen

Zbraň: GLOCK 19

Příspěvek od S474N » úte 08.7.2014, 8:12

Lars: tak pouze na tvou vyslovnou zadost a pouze par inkriminovanych sekund (nejde totiz jenom o tebe, ale i o ostatni ucastniky).
:arrow: http://youtu.be/Usbs-sL10ao
| MujGLOCK | - < Forum > < Fotogalerie >
Citát dne: "Rychlejší, než 158 na drátě, je 357 na opasku."

Obrázek

Příspěvek od Int1m1thy » úte 08.7.2014, 8:35

sry Larsi ale ses mrtvej ;) v lepsim pripade jenom leva plycka na sracku, ale spis by si tam vybublal nez by nekdo prijel, plice jsou dost prokrveny :D ta druha sla nekam do mist kde je krizovatka krkavice a na ruku ;) prvni si vykryl, pak uz ne. Kdyz je nuz na blizko musis se starat o nej. to se to ale pekne keca od klavesnice :P
G17gen4

Zbraň: Glock 17, Glock 26

Příspěvek od hermenet » úte 08.7.2014, 8:39

Chtělo by to ještě vidět o pár vteřin víc na začátku, protože takhle vidíme přesně situaci, kdy se útočník do kontaktní vzdálenosti oběti teleportoval :D

VIP člen

Příspěvek od S474N » úte 08.7.2014, 8:48

hermenet: tak si mel prijet na sraz, v patek se to promitalo *4*

Jinak slo o situaci prepadeni v obchodnim dome, kdy k tobe utocnik prijde zezadu, takze o nem stejne nevis. Nicmene nechce zabijet, pouze prilozi nuz a chce penezenku.

Obrázek

cmk

Příspěvek od cmk » úte 08.7.2014, 9:06

Jo jo, tahat zbran ve chvili, kdy je na kontaktni vzdalenost nekdo s nozem je hold hovadina, pokud nemam zajisteno, ze tu sekundu a neco do me nebude bodat...
Resenim (ve zkracenem videu) bylo padnout na zada, kopat, kopat, mezi tim tahat a pak třeba strilet...
Motto: Rychlejší, než 158 na drátě je 357 na opasku
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Pokud víš, kolik máš zbraní, nemáš jich dost.

Zbraň: G17 a další

Příspěvek od Starosta » úte 08.7.2014, 9:07

hermenet: Že by klasická noční můra, kdy se s krytou zbraní (založené ruce, ruka podél těla, ruka založená palcem v kapse) útočník přiblíží na metr a "neškodně vysírá" - což je v normálu běžná komunikační vzdálenost, ale pro nůž asi tak o metr až dva blíž, než je zdrávo :D

Pročež se nedá dělat nic jinýho, než ustupovat, dělat si prostor verbálně a napřaženou rukou, hledat překážky, kolem kterých tancovat, apod. Nemyslím, že je legální důvod sahat pro zbraň, pokud nenabydu přesvědčení, že útok přímo hrozí.
Načež útočník vystartuje plnou silou a začne bodat.

Většinou to bývá variace na toto - nebo se pletu?

EDIT: Satan byl rychlejší - a doporučené řešení této situace?
Předat peněženku a pak pronásledovat s rukou na pouzdře? Každopádně bych se za každou cenu snažil dostat z dosahu nože a až pak se staral o finance a doklady...
Starosta
-- Si vis pacem, para bellum --

Zbraň: Glock 26, Steyr L9A1

Příspěvek od Lars » úte 08.7.2014, 10:38

S474N píše:Lars: tak pouze na tvou vyslovnou zadost a pouze par inkriminovanych sekund (nejde totiz jenom o tebe, ale i o ostatni ucastniky).
:arrow: http://youtu.be/Usbs-sL10ao

Za video díky, opravdu jsem to měl v paměti trochu jinak, takže jsem fakt rád, že jsem měl možnost to vidět znovu a takříkajíc zvenku. Holt i takhle cvičně tam toho adrenalinu bylo více než dost a sám ze svého pohledu to člověk prostě vnímá jinak, než jak je to vidět zvenku (třeba mi úplně vyklouzlo z paměti i to, že to mělo být v obchoďáku)
Nicméně - i v tom pozdějším Hawkově nástinu (stejně jako ve pádu na záda, jak uvádí Cmk), jak situaci řešit mnohem účelněji, jsem přesvědčen, že náboj v komoře poskytne nějakou tu sekundu k dobru - a o to myslím jde.
Jinak tam samozřejmě chybí začátek a bylo by myslím dobré uvést, že na tu kontaktní vzdálenost se útočník dostal díky tomu, že během chůze byl do mě Johny prakticky zavěšený a jakoby mi předával instrukce, čímž veškerá pozornost šla jinam. Myslím, že normálně člověk takhle své okolí nevypne, pokud se kupříkladu zrovna nedozvěděl, že zrovna vyhrál jackpot ve Sportce, nebo třeba není naprosto šíleně čerstvě zamilovaný (to pro mladší ročníky :))

Tomík - možná proto, že bydlím na periferii, ale psiska na volno potkávám spíše fakt někde kolem řeky, popřípadě v nějakém parku (Bělák, Komeňáky, apod), než někde na náměstí v centru. Druhá věc - ruka spuštěná volně podél těla nevzbuzuje tolik pozornosti, jako kdybys s ní mával před sebou, a pokud dokážeš identifikovat zodpovědného páníčka, pak hodně udělá i oční kontakt, kdy na svou "cvakající" ruku stočíš pohled.

Dál to pro mne asi nemá cenu rozebírat, takže tolik k mé zkušenosti a důvodu, proč jsem se rozhodl a preferuji nošení "v", stejně jako nože poloautomaty.

Edit: Satan - upravovat to video už nemusíš, ale ještě to prosím omrkni sám - Honza přišel opravdu zezadu, nebo spíše napůl z boku, napůl ze zadu (jakoby dejme tomu ze 4-5 hodiny)?

VIP člen

Příspěvek od S474N » úte 08.7.2014, 10:54

Lars: byl schovanej za zastenou, kolem ktere si prochazel. Jinak samozrejme to, ze "zautocil" drive byl zamer, abys ten nenadaly utok pochopitelne necekal - stejne jako by tomu bylo v tom krame. A to, ze si ty rany nozem nevybavujes se vubec nedivim, adrenalin udela svoje a navic se kazdy muze presvedcit, jak rychle se daji zasadit rany nozem.

Obrázek

Zbraň: Glock 17, Glock 26

Příspěvek od hermenet » úte 08.7.2014, 10:56

Tak to jsou opravdu dobré simulace, protože si myslím, že takhle nepozorný člověk bývá, když právě píše PIN v bankomatu (kryje si klávesnici a snaží se trefit správné klávesy), nebo když studuje v nákupním centru nákupní seznam a přepočítává si v duchu ceny produktů na měrné jednotky, aby se vyznal v různých stupidních AKCÍCH (skrz to je totiž útok na peněženku v nákupním centru pravděpodobnější než skrze nože, takže základní sebeobrannou ostražitost mívá člověk aktivovanou do jiných mozkových center než do orientačně prostorových a mechanicky pohybových). :D

VIP člen

Příspěvek od reddog » úte 08.7.2014, 10:58

Otaku,
Ja vim v jake lokalite bydlis a sam pamatuji, ze se tam par psisek opravdu toulalo. A nebyli to jen bezprizorni hafani. Na druhou stranu, kolem reky se najde i jina havet :huh:
Blahe pameti slo na simulaci i o to, aby moment prekvapeni byl co nejlepsi. "Vypnout" muzes i tim, ze si v hlave resis vlastni myslenky k rodine a uz nejak neberes kapacitu na veci kolem sebe.

Zpět na „OFF TOPIC - BEZ ZAMĚŘENÍ“

Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Designed by ST Software.
Český překlad – phpBB.cz