Naboj v komore - ANO ci NE?

Ostatní debaty mimo zaměření, vtipy, když se prostě chcete vykecat :-)

Nošení náboje v komoře

Ano
152
64%
Ne
68
29%
Je mi to jedno
16
7%

Celkem hlasů: 236

Zbraň: GLOCK

Re: Naboj v komore - ANO ci NE?

Příspěvek od polucias » stř 09.12.2015, 18:15

je to pravda aj neni,
človek je tvor omylný , únava, stres, ak pod tlakom zbytočne nadrcneš, prídeš o jediný náboj,
ak budeš v tom že máš in, a nebude tam budeš hodne prekvapaný a ak to naťahovanie zrovna moc netrénuješ, jakožto načo ked nosiíš in :) tak za to môžeš celkom slušne zaplatiť

robiť veci tak aby som odstránil i ten potenciál vzniku chyby je rozumnejšie ako tvrdohlavo stavať na nejakej konštante

videl sommnoho strelcov ktorý aj zvyknutý nosiť in, už pod minimálnym stresom po nejakej záťaži fyzickej a úlohe ktorú museli riešiť, napr. telefonát na 112tku a a podobne, pred ďalšou streľbou nezmyselne naťahovali

preto sa snažím ľudí cvične do takýchto situácií stavať aby si overili svoje argumenty, nie kvôli mne, ale kvôli sebe samím ,
pot šetrí krv
Izraeli Combat Shooting + Glock 17+ Taurus Pt 1911 + http://www.RBSD.cz + http://www.combatsim.eu

Příspěvek od Int1m1thy » stř 09.12.2015, 19:57

tak prvni muselo bejt vejce... ;) to je naprosto jednoduchy...

polucias... robiť veci tak aby som odstránil i ten potenciál vzniku chyby je rozumnejšie ako tvrdohlavo stavať na nejakej konštante

a prave to ze budu natahovat pred bojem je nejvetsi potencial vzniku chyby !!!

Tvl kdyz mam tahat tak nebudu volat :D co je to za nesmysl :D

realny vytazeni...
https://www.youtube.com/watch?v=3jU2fn_wVVI
G17gen4

Zbraň: 3 kusy

Příspěvek od Carloss » stř 09.12.2015, 20:45

glopet:
1. Asi by to chtělo více drillu. V případě napadení na zbraň taky spíš neuvidím, než uvidím. Tedy vše spíše po hmatu a to chce mít úchop a manipulaci opravdu zmáknutý.
2. A co takhle dávat zbraň do trezoru i s pouzdrem? Ale to je o pouzdru, to je mi jasný. Já mám vnější s pádlem a jistícím páskem. Nemám glocka, ale P239 (tedy s kohoutem, tak ten chci při nošení mít pojištěnej. Takže nemám problém zbraň při sundavání i nandavání z pouzdra vůbec nevyndavat. Myslím, že to je dostatečně bezpečné i s nábojem v komoře.
ČZ 85, ČZ 50, Walther PPK, NP22, Auto-Ordnance 1911A1 WWII, SIG P239, BARK9

Příspěvek od polucias » stř 09.12.2015, 22:47

Int1m1thy: a ty si nejaký prorok a vieš kedy presne ten boj nastane ? na sekundu presne a vieš aj presné miesto ? ak áno tak súhlasim nadrcni to a čakaj
ale počkaj, nebolo by lepšie tam nechodiť ?

ten potenciál chyby je práve v tom že si potenciálne permanentne nabitý a nepripúšťaš si opak,
nemohla si ti zbraň trochu pootočiť, povysunúť záver, atd atd,
teraz mi odpovez na čisto teoretickú otázku,nastupuješ 100x do auta, nosíš veci, máš nadrcnuto, je kvalitne nadrcnuto, je záver dorazený ? ak stlačíš vide výstrel ? áno , na koľko 99% môžeš strieľať?
ak dynamicky natiahneš tak je to 99,9999% pretože ten pohyb záveru za 1. preverí že sa voľne hýbe, za 2. ak je to agresivne a dynamicky určite skončí v správnej polohe aj keby bola zbraň napr. značistená alebo bola zachytená o kus odevu,,, a budeš strieľať

dáva to zmysel ?

dúfam že to niekto zoberie ako moj návod ako mať istotu že zbraň bude fungovať , že to inak neviem a podobne, je to len čisto technická a uživateľská teoria :)
Izraeli Combat Shooting + Glock 17+ Taurus Pt 1911 + http://www.RBSD.cz + http://www.combatsim.eu

Příspěvek od pitt » stř 09.12.2015, 23:14

Baske píše:Nedá mi to, abych si nepřisadil do debaty: opouštím byt, nabiju a mám v komoře, přijdu domů, vybiju, na pistoli dám svítilnu a odkládám na jedno stejné místo. Podle mne je nejdůležitější mít drill a vědět, kdy je a kdy není v komoře a neštudovat u toho. Jinak je to na každém soudruhovi.
Důvodů proč ano a proč ne se najde spousta, připadá mi to jako debata o vejci a slepici.
a tohle je podle mě největší omyl - víš jak vznikají největší průsery? Rutinou.

Příspěvek od Carloss » stř 09.12.2015, 23:35

polucias píše:Int1m1thy: a ty si nejaký prorok a vieš kedy presne ten boj nastane ? na sekundu presne a vieš aj presné miesto ? ak áno tak súhlasim nadrcni to a čakaj
ale počkaj, nebolo by lepšie tam nechodiť ?

ten potenciál chyby je práve v tom že si potenciálne permanentne nabitý a nepripúšťaš si opak,
nemohla si ti zbraň trochu pootočiť, povysunúť záver, atd atd,
teraz mi odpovez na čisto teoretickú otázku,nastupuješ 100x do auta, nosíš veci, máš nadrcnuto, je kvalitne nadrcnuto, je záver dorazený ? ak stlačíš vide výstrel ? áno , na koľko 99% môžeš strieľať?
ak dynamicky natiahneš tak je to 99,9999% pretože ten pohyb záveru za 1. preverí že sa voľne hýbe, za 2. ak je to agresivne a dynamicky určite skončí v správnej polohe aj keby bola zbraň napr. značistená alebo bola zachytená o kus odevu,,, a budeš strieľať

dáva to zmysel ?

dúfam že to niekto zoberie ako moj návod ako mať istotu že zbraň bude fungovať , že to inak neviem a podobne, je to len čisto technická a uživateľská teoria :)
Není to pravda. Pravděpodobnost chyby se zvyšuje manipulací ve stresu. Je tedy pravděpodobnější, že se nepovede nabít při přepadení, než že bude chybně provedeno nabití v klidu doma. K ostatním chybám může dojít bez ohledu na to, jestli je náboj v komoře, nebo není. Navíc ve stresu si hlídat to správné natažení jednak zaměstnává mysl, jednak ubírá drahocený čas... Už to vidím: "malej moment, pane lupič, já si jen nabiju, překontroluju vyzkouším... pro jistotu si dám jeden zkušební výstřel..." Hehehehe... fakt jsi mě pobavil. Víš, právě proto se klade důraz na správné nabití a kontrolu zbraně předem, na správné a řádné uložení do pouzdra a podobně.

Ale abych to shrnul... a už to tu bylo mnohokráte napsáno: Každý způsob má svá pro a svá proti. I když vezmu v potaz všechny Tvé argumenty, ať už si o nich myslím cokoli, pořád to prostě platí. Každému tedy vyhovuje něco jiného, má pro svůj způsob své, jistě obhajitelné důvody, tak mu je proboha neber! Jsou stejně relevantní, jako Ty Tvoje!!

Příspěvek od Int1m1thy » stř 09.12.2015, 23:54

wtf... co to jako argumentujes :D takze ty rikas ze nejsem prorok ze nevim kdy to pride a zaroven rikas at nosim bez naboje protoze je to lepsi :D :D :D Pak jinde tvuj ICS buddy pise ze musis bejt prorok a vedet o vsem :D uz se dohodnete...

Nejvic zavad se stane pri nabijeni a pri strelbe... takze ty tu rikas co vsechno se muze stat kdyz to mam nadrcnuty, ale uz nikdy nereknes co se muze stat kdyz to nadrcavas coz je asi tak bambilion krat castejsi ? cucham cucham polopravdu...

Dale ja nosim spis permantne nenabito protoze v lete ledvinku a v zime vetsinou v kapse jen tak... primarne na obranu mam nozik a vlastne i na praci... to je zvrat co :D

Pitt: prave ze ne... pokud rutina funguje tak fungovat vzdycky bude... pokud ji neco prekazi nebo pozmeni a pak je pruser...

Carloss presne :D
G17gen4

Zbraň: G-17, CZ P07

Příspěvek od Baske » stř 09.12.2015, 23:57

pitt: nic proti, ale i drill by se neměl dělat jako rutina, tedy pokud chápeme význam tohoto slova stejně

Příspěvek od Carloss » stř 09.12.2015, 23:59

Rutina funguje, dokud se nevyskytnou nenadrillované okolnosti. A přesně tak se stává 99% nehod. A mám na to mraky příkladů. ;-)

Příspěvek od Baske » čtv 10.12.2015, 0:12

dobře tedy:-)
dril: nácvik, tréning
rutina: opakovaná činnost bez obměn a nutnosti nadměrně přemýšlet
zdroj: wiktionary.org

tak to chápu já a myslím si, že rozdíl mezi těmito dvěma výrazy je víc, než patrný

Exot fóra
Exot fóra

Příspěvek od Stepan » čtv 10.12.2015, 9:04

Baske píše:... opouštím byt, nabiju a mám v komoře, přijdu domů, vybiju...
Baske píše:... Podle mne je nejdůležitější ... vědět, kdy je a kdy není v komoře
Tohle jsou dvě obrovské chyby.

Každý den dvakrát zbytečně manipuluješ se zbraní. KAŽDÁ zbytečná manipulace se zbraní je příležitost k nehodě nebo chybě.

Chvíli mít v komoře a chvíli ne je úplně nejhorší ze všeho, mnohem horší, než nosit pořád prázdnou komoru. Do použití zbraně jsi zařadil kroky navíc, vzpomínání si, v jakém stavu zbraň je, a rozhodování se, co teď musíš udělat. Navíc další možnost, jak udělat chybu.

Příspěvek od pitt » čtv 10.12.2015, 9:28

zní to děsivě, ale souhlasím se Štěpánem

Příspěvek od Baske » čtv 10.12.2015, 9:37

Potom se tedy vše, co se děje v zahraničních misích je podle vás špatně, protože se provádí zbytečné manipulace se zbraněmi, odjíždím ze základny, náboj v komoře, vracím se a po návratu vybíjím.
Obávám se, že se neshodneme, protože jsme se zabetonovali ve svých názorech...

Zbraň: Glock 19

Příspěvek od Bukowsky » čtv 10.12.2015, 9:40

Také souhlasím...

Donedávna jsem to dělal podobně - různé situace, různá pouzdra, různý stav náboje v/mimo komoru.
Osobně nevidím problém v tom procesu navíc - přijít, vybít, odejít, nabít...je to drilování, které nikdy neškodí, únava materiálu je nesmysl.
Největší svízel vidím v tom přemýšlení,v jakém stavu to mám tehdy, pokud dojde v naplánovaném dni k nějaké nečekané změně - někdo mi do mého čajového obřadu hodí vidle a ocitnu se v jistou denní dobu na jiném místě a v jiném stavu, než jsem plánoval a očekával - jak jsem kurva ten kvér nechal naposled? V tramvaji se nepodívám, ani skloněný na parkovišti u auta bych to neriskoval....a nedej bůh, aby se něco semlelo.

Jistě - dá se namítnout, že prostě tasím, přetáhnu a v nejhorším případě obětuju jednu včelku...ale je na debatu, jestli je to nutné a zda není lepší tomu předejít.

Po uplynulém půlroce jsem se rozhodl sjednotit tento styl a přizpůsobit mu zbytek - přesně opačně než doposud

Zbraň: vícero

Příspěvek od Piggy » čtv 10.12.2015, 9:55

A co takhle: neni jedna jedina spravna volba. Jsou duvody pro jiny rezim pro sluzebni zbran vojaka v poli a jiny pro osobni doma. Jo a taky jsou duvody delat to prave opacne, to se neda poprit.

Exot fóra
Exot fóra

Příspěvek od Stepan » čtv 10.12.2015, 10:12

Baske píše:... vše, co se děje v zahraničních misích ...
:D Srovnávat používání zbraní ve válce a v ozbrojených složkách s civilním užitím je totální nesmysl.

Edit: na tohle už reagoval Piggy, nevšiml jsem si toho.
Naposledy upravil(a) Stepan dne čtv 10.12.2015, 10:17, celkem upraveno 1 x.

VIP člen

Zbraň: GLOCK 19

Příspěvek od S474N » čtv 10.12.2015, 10:14

Vcera jsem cetl super clanek:
:arrow: http://www.national-geographic.cz/clank ... -vedci.htm

Takze timto apeluji na vsechny - panove, nepotirejme se citronovou stavou *4*
| MujGLOCK | - < Forum > < Fotogalerie >
Citát dne: "Rychlejší, než 158 na drátě, je 357 na opasku."

Obrázek

Příspěvek od Baske » čtv 10.12.2015, 10:20

netvrdím, že mám patent na rozum, jen chci říct, proč to tak dělám. Pro mne je jednodušší mít jedno pravidlo, to přijmout a držet se ho (v tomto případě jsem přijal za své pracovní pravidlo). To je také důvod, proč mám glocka, sice se mi nelíbí, ale mám ho v práci a tak jsem si ho koupil i domů, protože chci minimalizovat možnost chyby při manipulaci, v tomto případě nabíjení a vybíjení zbraně. Jak jsem psal dřív, je to můj názor a je na každém z nás jak nosí nebo nenosí zbraň.

Příspěvek od Carloss » čtv 10.12.2015, 10:51

Taky mě o štve, ale musím se Štěpánem souhlasit... Srovnávat služební s civilním užitím je naprosto nesmyslné. Už jsem to psal mockrát.
1. Např. polda nosí neskrytě/civil skrytě. Kde hrozí vyšší riziko zcizení??
2. Koho lump spíš přepadně? Poldu v uniformě, u kterého ví, co ho může potkat, nebo civila, kde aspoň předpokládá, co ho spíš nepotká? Tedy riziko užití zbraně při obraně...
3. Když jde polda "do akce", má vždy dostatek času na taktickou přípravu, na nabití obzvlášť. Asspoň tuší, do čeho jde, kdežto civil tohle neví nikdy.

Proto tvrdím, že ani voják, ani polda nadrcnuto mít prostě nemusí, když opouští služebnu/základnu, kdežto civila klidně majznou lumpové hned u výtahu.

Příspěvek od Int1m1thy » čtv 10.12.2015, 11:45

Piggy: porad to vyhradne nosis proti lidem, ci zveri... jak vojaci, policajti tak bezny clovek...

Carloss: Vetsina poldu v Burgerlandu nosi IN, spis bych rek ze vsichni... vsichni specialove nosi IN taky... asi moc cumis na filmy kde maji pri vytazeni glocka zvuk natahujiciho kohoutu ze :D :D :D U nas je to zase jinak co tak vim tak spis vetsina nema IN... nechapu kdy jako maji polisi cas si natahnout :D Myslis SWAT zabery z baraku pred odjezdem ? :D

Videa jak to vypada v realu z pohledu poldu...

https://www.youtube.com/watch?v=J04HVWLXs08

https://www.youtube.com/watch?v=sW6hTfHpoMY

https://www.youtube.com/watch?v=UzEysZObe4Y

https://www.youtube.com/watch?v=x1NXDJMMi0g

https://www.youtube.com/watch?v=EU6F7dX2Hl8

Uplne si tam predstavuju poluciase jak dela pritom tacticool postoj a natahuje jednou rukou o pouzdro nebo obema :D
G17gen4

Zpět na „OFF TOPIC - BEZ ZAMĚŘENÍ“

Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Designed by ST Software.
Český překlad – phpBB.cz