Re: Zabránění příblížení se zbraní
Citát dne: "Rychlejší, než 158 na drátě, je 357 na opasku."

Vše o právu, zákonech, zbrojním průkazu a souvisejících věcech
Zbraň: 3 kusy
Exot fóra
Stepan píše:Mám tady problém pro ty, kteří jsou schopní vážně diskutovat.
Situace:
Nepřeju si, aby se ke mě někdo (třeba podezřele vypadající) přiblížil.
Sám stojím nebo se od něj snažím vzdálit a vyzývám ho, aby se nepřibližoval.
On výzvu nerespektuje a přibližuje se. Nemusí být nutně viditelně ozbrojený nebo vyhrožovat atd.
Další vzdálení se nebo útěk není možný, například kvůli uzavřenému prostoru.
Vytahuju zbraň a varuji, opakovaně, "Stůj nebo střelím".
On varování nerespektuje a přibližuje se.
Přiblížení je tak blízké, že by se mohl zmocnit zbraně, je nutné ho zabít.
Výsledek je - mrtvý člověk po tom, co nijak neútočil, jenom se přibližoval a nerespektoval výzvy a varování. Musel být zabit jenom kvůli tomu, aby se nezmocnil zbraně, kterou jsme ale vytáhli my, vlastně jsme situaci a důvod, proč musel být zabit, způsobili my.
Já si tak nějak myslím, že rozum je na straně toho, který nechtěl, aby se k němu někdo přiblížil, provinění je na straně přibližujícího se, jednak neuposlechl výzvy a potom ignoroval varování a namířenou zbraň. Nejsem si moc jistý, jak je na tom zákon. I když přibližování se přes výzvu a hrozbu zbraní musí mít nějaký zvláštní důvod, je to chování v rozporu s pudem sebezáchovy a samotné přibližování se v této situaci je možné chápat jako útok?
Štěpáne Exote, 1. já si nic nevymyslel, tohle jsi vymyslel Ty sám. 2. Teď začíánáš zcela jinde, a to v polovině Tvého vyfabulovaného příběhu. 3. Pokud na někoho, kdo jen tak jde vytáhneš zbraň, je to poukázka, v tom lepším případě, do lochu. 4. Jelikož na něj "něco" jakože hulákáš, nebo co, na nějakou vzdálenost a ten člověk to neslyší, nechápe, nebo co (to je vcelku fuk... tak jde blíž, aby Tě pochopil. Což je u Tebe opravdu velký problém.Stepan píše:Carlossi, jaký má smysl reagovat na něco, co jsis sám vymyslel a co neodpovídá popisu situace? Situace je na začátku jasně popsaná a je tam jasně popsané to, že po vytáhnutí zbraně ještě probíhá varování.
I hluchý člověk, který má IQ aspoň 50, by se zarazil, kdyby na něj někdo vytáhnul bouchačku a něco na něj řval, pokud by neměl nějaké zvláštní plány, které jsem tu popisoval. A pokud by se náhodou přibližoval nějaký šílenec nebo duševně postižený, tak ten může být taky dost nebezpečný.
Exot fóra
Exot fóra
Celý problém je v tom, že situace není o vytahování zbraně na někoho, kdo "jen tak jde". Situace je tady jasně popsaná a definovaná a jestli se chceš bavit o jiné situaci, dělej to jinde, ne tady.Carloss píše:Pokud na někoho, kdo jen tak jde, vytáhneš zbraň
Zbraň: Glock 17, Glock 26
Zbraň: vícero
Námitka: v situaci, jak ji vymezil Štěpán (osamělý chodec se aktivně snaží udržet/zvýšit vzdálenost od protijdoucího, ten se k němu mlčky přibližuje) je velmi silná neverbální známka útoku.Pařez píše:To že se k Tobě někdo přibližuje bez jakýchkoli verbálních či neverbálních známek útoku není předpoklad pro užití NO.