Příspěvek
od cover72 » čtv 18.6.2015, 10:52
Čert, Reddog a Carloss: no, a rozdíl mezi námi je, že já se na to koukám ze systémového hlediska a vidím, že
posláním přestupků bylo
původně přeci ono zamezení škodám na životech, zdraví a majetku -- ale pak se do toho pustili zloději, NYMBY buzerující aktivisté, pachatelé dobra a další sebranka a stvořili spoustu regulací zcela jasně
nelegitimních.
Takže pokud je nějaký zákaz legitimní a dává smysl, kupříkladu nepřecházet na červenou na křižotavce u kanclu, kde vím, že mezi jednotlivými proudy aut jsou prodlevy 3 sekundy a i kdybych přechod přeběhl jako někteří kolegové, někdo už by se mohl leknout a dupnout na brzdy, na červenou nepřecházím a takový legitimní zákaz nepřekračuji (a tudíž nemám důvod "pyčovat")...
Ale když přecházím u parku, kde vede silnice s ostrůvkem, mám výhled kilometr na straně jedné a 200m na straně druhé a vím, že jdu sám, žádné dítě, které bych mohl kazit, tam není a já mám na výběr zmáčknout tlačítko, čekat minutu u prázdné silnice, vyvolat červenou, přejít a nechat za sebou zabrzdit a stát kolony aut, než zase sepne zelená jim... To na to kašlu, za takových přecházím na červenou a víte co? Kdyby mne u toho chytil fízl v civilu, samozřejmě bych "pyčoval": protože aby mne za takto jasné situace chtěl pokutovat, musel by to být totální hovad. A o tom je ten materiální aspekt: o selském rozumu, že přestupky tu nejsou kvůli tomu, aby byli lidé zbůhdarma buzerováni, ale aby měl represivní aparát "bič" na ty, kteří nějak
skutečně škodí.
Pro zamyšlení:
JEDNOU JEDINKRÁT jsem si to dovolil jako rodič os. auta v I. Bylo asi půl páte ráno, svítalo, přijel jsem na křižovatku někde na kraji Verony, zastavil na červenou a za mnou přijela Alfa Romeo s brandem Carabinieri na dveřích a kapotě a začla troubit a uniformovaný carabiniere divoce gestikulovat ať sakra jedu, když nikdo nikde není a nestojím tam ako vůl. Tak jsem jel.
Můj osobní poznatek: Mezi policisty se najdou minimálně 2, kteří mají normální mozek a používají ho. Slouží někde v okolí Verony u karabiníků - pokud tedy již nedali výpověď nebo neodešli do penze.
a
Možná je to obecnější románský či mediteránní přístup: červená znamená upozornění, že v příčném směru svítí zelená.
Francouzský četník také nechápal, proč skupinka podroušených chodců uprostřed noci stojí před přechodem s červeným panáčkem. Pravil: "Vidíte snad nějaké auto?"
To jsou policajti, kteří vědí, o čem jsou přestupky!
john.hawk: ale no tak, to snad nemyslíš vážně. Vážně se tvé úvahy vydaly tou stezkou, že orgáni, kteří mají ze zákona polobožský status -- nejde totiž o lidi/občany, nýbrž o "něcio víc", Veřejné Činitele, proti kterým je občan už tak téměř bezmocný -- by měli mít bianco směnku své postavení a milionový aparát, který je podporuje, užívat dle své libosti aby mlátili každého, kdo jim přijde drzý?
To je mindset a modus operandi dozorců v Gulagu či koncentráku...
Připomínám ty grázly z ÚOOZ, kteří se šli porvat do baru, chtěli zmlátit ochranku a když začali prohrávat, vytáhli "placky". Podle tvého by tam mohli napochodovat klidně už s plackama a jen všechny bezmocné návštěvníky a ochranku zmlátit pro radost -- zcela bezmocné proto, protože by se nesměli bránit, neb "napadení veřejného činitele" (jo, vím, že se to teď přejmenovalo, ael pointa zůstává.)
"Když ono mne to vejce tak drze provokovalo", řekla kuna...