Re: Policie - zkušenosti, názory,...
Citát dne: "Rychlejší, než 158 na drátě, je 357 na opasku."

Ostatní debaty mimo zaměření, vtipy, když se prostě chcete vykecat
Zbraň: 3 kusy
Žádná ostrá hranice prostě není, neexistuje, už se s tím smiř. Já to taky zvládnul, a to jsem matfyzák, pro kterýho existuje jen pravda nebo nepravda a nic mezi. Lidská společnost se ovšem takto exaktně popsat nedá. Jeden téměř geniální citát:S474N píše:Pupak: a co kdybys misto hykani spise napsal, KDE je ta hranice, od ktere teda ty zakony maji platit?
To zahrnuje pochopitelně bod 3., ve kterém píšu, že úřad rozhodne.MFvAGS píše:Carloss a john.hawk
existuje ještě varianta 4: strany se neshodnou, přestupek je postoupen nějakému úřadu. Údajný přestupce si stěžuje na postup policajta. A v této variantě musí být policajtovo jednání důkladně prošetřeno, nesmí se rozhodně nic zametat pod koberec apod. Protože je to policajt, kdo má v té situaci silnější postavení a je v ní často a je na ni školen, musí být na něj a jeho chování kladeny daleko přísnější nároky. V tom ovšem policie (a i další úřady) zcela selhává a pak se nemůže divit, že má nulový respekt.
Prostě respekt si policie získá tím, že bude pomáhat a chránit, ne buerovat za bagatelní pseudopřetupky (pseudo píšu kvůli často chybějícímu materiálnímu aspektu). Dál taky tím, že chybné jednání svých příslušníků sebekriticky přizná a vyvodí z nich důsledky.
Ještě bych poprosil zastánce formalistického přístupu, aby odpověděli, proč je třeba zapomenutý techničák (od auta nebo od zbraně) přestupkem? Komu to škodí? Koho to ohrožuje? Proč je potřeba to trestat? Proč je potřeba na to trestání vynakládat zdroje policie? Nedaly by se tyto zdroje využít lépe při stíhání nebo předcházení přestupkům, které někoho přímo ohrožují?
A k otázce opačné, která zazněla, tuším od S474Na - kdy je jednání přestupkem. No právě tehdy, když tím jednáním někoho ohrožuju nebo mu škodím. Tedy např. přecházení na červenou - když kvůli mě musí auta prudce brzdit nebo se mi vyhýbat - srovnejte si to s definicí přednosti v jízdě - jednat tak, aby nikdo nemusel náhle měnit směr nebo rychlost.
Zbraň: Glock 17, Glock 26
MFvAGS píše: Ještě bych poprosil zastánce formalistického přístupu, aby odpověděli, proč je třeba zapomenutý techničák (od auta nebo od zbraně) přestupkem? Komu to škodí? Koho to ohrožuje? Proč je potřeba to trestat? Proč je potřeba na to trestání vynakládat zdroje policie? Nedaly by se tyto zdroje využít lépe při stíhání nebo předcházení přestupkům, které někoho přímo ohrožují?
Jasně, že z praktického hlediska npomůže chovat se sprostě k policajtům. Ale jak se můžeš zastávat policajta, který si na někom "smlsne", kkdyž se mu nelíbí jeho chování? To je právě to, že na policajta musí být kladeny mnohem přísnější nároky, když je mu dána určitá pravomoc. Když chce stíhat přestupek, musí to být přísně profesionálně a objektivně. A musí tím sledovat svoje základní poslání, tedy chránit společnost před újmou. Pokud toho není schopen, není na místě, aby měl nějaké pravomoci a měl by jít dělat hlídače do lidlu. Pokud toho není schopna policie jako celek, neměla by mít takové pravomoci.Carloss píše: Ale vystartovat na upozornění, tak si na mě pochopitelně každej polda smlsne. A PAK si stěžuj... V daný okamžik to situaci rozhodně nepomůže.