Carloss píše:bylo to přeci jeho rozhodnutí vlítnout pod auto
Cmk píše:A to je asi ten zasadni renonc... Jako vychozi fakt predpokladas, ze kdyz sel na cervenou, vlitnul pod auto.
Carloss píše:Já nic takového nepředpokládám...
Vysvetli mi, nekdo, prosim tuhle logiku? Ja ji nerozumim...
Na zbytek vseho ti odpovedel Hermenet: "které porušuje nebo ohrožuje zájem společnosti".
Veta: "Nezpochybnuji, ze policista ma pravo ztotoznit podezreleho z prestupku, vyzvat k setrvani na miste a pouzit donucovaky, pokud neuposlechne".
Na jinem miste dava Cover72 odkazy na paragrafy, kde se mluvi o primerenosti.
Dotaz 1: "Jak ohrozuje zajem spolecnosti clovek, ktery vstoupil (ac na cervenou) do krizovatky v dobe, kdy je z mistni situace zrejme, ze jiz nic nepojede?"
Dotaz 2: "Pokud neohrozuje, jak moc je treba jej "resit" policistou v civilu?"
Dotaz 3: "Jak moc adekvatni je, kdyz mi tenhle clovek, ktery presell na cervenou a nechce zustat, tohohle cloveku sundat k zemi? A jak moc je to "primerene" - a hlavne - kdyz se pak pomerne trapne a debilne vymlouvam, ze to mohl byt pachatel zavazneho trestneho cinu - jak moc je takticke se mu takto venovat, kdyz ma u sebe 2 komplice?"
A po seste, abych jenom nekritizoval, navrhuji alternativni reseni (lehce zkraceno - P=polocista, C=ten, co sel na cervenou):
P: "ukaz vobcanku"
C: "dej mi pokoj, jdu zrat"
P: "Police CR, jmenem zakona ukaz vobcanku, nebo mi selze pistole" (obcane, prokazte totoznost, nebo bude pouzito donucovacicyh prostredku)
C: "dej mi pokoj, jdu zrat"
P: "jmenem zakona, zustan na miste a vyckej prijezdu oblecenejch policajtu"
C: "budu tamhle Na Ruzku v obchode"
P: vytaci 158 "Tady strazmistr XYZ, stojim v ulici Bila 123. Pachatel podezrely ze spachani zavazneho prestupku odmita prokazat totoznost a odmita setrvat na miste - pujdu nyni za nim a budu jej sledovat - uvadi, ze bude sedet v hospode Na Ruzku na konci ulice"
Co? Nebylo by to taktictejsi, jednodussi a jaksi civilizovanejsi?
Ono je totiz neco jiny mrdnout kamenem do vylohy nebo pesti do zensky nez prejit na cervenou, kdyz uz vsechno stoji, nemyslis?