Re: Nechtěný nápadník prostřelil otci dívky ruce a varle

As klidem kategoricky říkám, tedy píšu: Tahle situace se mi stát nemůže. Přesně tato. Ke střelbě by nedošlo. Osobně neznám 57 letýho člověka, který by mi dokázal holýma rukama ublížit a ti, kteří by to teoreticky dokázali, těm zase dokážu utéct. A pokud by na to někdo narazil, tak ano, vím, jaký to je dostat řádně po hubě. Měl jsem 3 týdny sdrátovanou čelist a můžu být rád, že mi vydržela sanice. Doteď, když mi pusa prochladne a potřebuju ji naplno otevřít (typicky klobása na lyžích), musím si nejdřív zatlačit na pravý kloub na čelisti, pak muho čelist "vysunout" dopředu a teprve pak mohu ústa plně otevřít a žvýkat s předsunutou čelistí, jako vůl... A za normálních teplot mi tam křupe, jak kdybych jedl tvrdý nákladačky. Toliko jenom lehce vtipná vsuvka. A přesto by mě nenapadlo tasit.
Ale kam tím mířím: Přestože jsem velmi klidný člověk, taky se dokážu rozpálit. Nadhodím čistě hypotetickou situaci: Malej opilej blbeček do mě bude neustále rýt způsobem, který překročí všechny meze a protože už budu mít dost diskuzí, vlepim mu jednu mlaskavou, protože nemám nejmenší zájem mu ublížit. Reakcí bude, že vytáhne kvér a bude bez upozornění rovnou pálit do mě. A já opravdu nechci žít ve společnosti, kde toto bude nutná obrana. Proto jsem se vehementně snažil pospojovat a hlavně představit si celý průběh. Pak bych dle vaší definice byl já tím, kdo si to zasloužil. Opakuji, pro jistotu, že je to situace hypotetická a s tématem nemá mnoho společného.
nettik: K soudu a vyšetřování jsem se vyjádřil už dostatečně výše a rozhodně bych si nepřál být takto vyšetřován a souzen. Jenom, abychom si to ujasnili, já vlastně neřeším důsledek, tedy střelbu, tam už nemám problém prakticky s ničím (v tu chvíli, kdy střílel už opravdu nemusel mít moc na výběr), ale jestli a jak se situaci dalo předejít. Jistě, uznávám, že se mi párkrát zapletly dohromady myšlenky na tento případ přímo a právě mé přemýšlení o hypotetických situacích, do kterých se já mohu dostat. Když to tak čtu, tak jsem spíš plynule přecházel. A taky jsem se pokusil si to představit z druhé strany. Opět hypoteticky a za různých situací. Za obsáhlé příspěvky se omlouvám, rozhodně nejsem mistr zkratky, ale i přes značnou obsáhlost vznikalo jedno nedorozumění za druhým. Takže jsem naopak došel k tomu, že jsem byl obsáhlý naopak málo.