Přijít o zbrojní průkaz? Stačí na to malá chyba

Události o zbraních ve světě i u nás, trestné činy se zbraní, apod.

Přijít o zbrojní průkaz? Stačí na to malá chyba

Příspěvek od FRENKY » pon 10.9.2007, 19:19

Brno - Policisté mohou odebrat zbrojní průkazy i v případě, že jejich držitelé neúmyslně spáchají pouze jeden nepříliš vážný přestupek.

Nejvyšší správní soud tak při posuzování sporu mezi mužem a policisty, kteří mu odebrali zbrojní průkaz, potvrdil, že úřady mohou v těchto případech postupovat velmi přísně.
Postupujte tvrdě

Muž si koupil kulovnici a zapomněl ji přihlásit v zákonem stanovené pětidenní lhůtě. Žádost o registraci zbraně podal až po měsíci na výzvu policie s tím, že na svou povinnost zapomněl.

Policisté ale byli nekompromisní, nejprve na jednou z pražských obvodních oddělení a pak hlavní pražské policejní správě rozhodli, že muž musí zaplatit pokutu ve výši pět set korun a byl mu také odebrán zbrojní průkaz.

A podle policistů přestal splňovat podmínku spolehlivosti, která vydání průkazu umožňuje.

Muž se ale bránil a policisty zažaloval. Podle něj není možné postupovat tak tvrdě v případě, že spáchal neúmyslně pouze jeden přestupek. "Pouze jediné porušení povinnosti nemůže být důvodem k prohlášení za nespolehlivého," uvedl muž v žalobě.

Městský i Nejvyšší správní soud ale jeho žalobu zamítly a potvrdily postup policistů.
Prevence především

Soudci Nejvyššího správního soudu, který svůj verdikt zařadil i do sbírky důležitých rozhodnutí soudu, uvedli, že je v zájmu státu, aby zabránil tomu, že by se zbraně dostali do nepovolaných rukou.

"Účelem zákona je zabránit tomu, aby střelné zbraně byly v držení osob, které jakýmkoli způsobem nerespektují pravidla pro manipulaci s nimi. Toto přísné preventivní opatření zvolil zákonodárce s ohledem na potencionální nebezpečnost střelných zbraní," uvedl senát Nejvyššího správního soudu pod vedením Bohuslava Hnízdila.

Podle soudu tak ze zákona vyplývá jasně, že pro odebrání zbrojního průkazu a podmínky spolehlivosti postačuje spáchání přestupku pro porušení jedné povinnosti vyplývající ze zákona.
Zbraní přibývá

V Česku mezi lidmi stále přibývá střelných zbraní.

Ministerstvo vnitra evidovalo ke konci června mezi Čechy více než 668 500 střelných zbraní. Na konci loňského roku to bylo něco přes 660 000.

Přes 322 000 držených zbraní tvoří pušky a pistole podléhající povolení. Téměř 345 000 jsou o něco méně nebezpečné střelné zbraně a nejméně, 1546, je zbraní zakázaných. Na ty je třeba mít speciální povolení.

http://aktualne.centrum.cz/domaci/soudy ... ?id=503311
Jsem jednoznačně pro zavedení povinného psychologického vyšetření ... humanistů.

Příspěvek od FRENKY » pon 10.9.2007, 19:19

Je to vůbec možné???? Jak kurva může správní soud rozhodnout v naprosto zjevném rozporu se zákonem o zbraních a střelivu.
Co to zase je?
Jsem jednoznačně pro zavedení povinného psychologického vyšetření ... humanistů.

Příspěvek od FRENKY » pon 10.9.2007, 19:25

No tohle jsou ale perly jak noha:

"zapomněl ji přihlásit v zákonem stanovené pětidenní lhůtě"
Lhůta je pokud vím 10 pracovních dní

"Podle soudu tak ze zákona vyplývá jasně, že pro odebrání zbrojního průkazu a podmínky spolehlivosti postačuje spáchání přestupku pro porušení jedné povinnosti vyplývající ze zákona."
Panu soudci vypadlo slovou OPAKOVANÉ SPÁCHÁNÍ

"..je v zájmu státu, aby zabránil tomu, že by se zbraně dostali do nepovolaných rukou."
Ano..držitel platného ZP je opravdu ta nepovolaná ruka.

Doprdele to sem se zase rozčílil.

Příspěvek od FRENKY » pon 10.9.2007, 19:27

Na druhou stranu..novináří jsou pi.usové a kdoví jak to opravdu bylo.

Shi

Příspěvek od Shi » pon 10.9.2007, 19:41

Jediná konstrukce, která mě napadá je, že neohlášením a držením neregistrované zbraně spáchal více než jeden přestupek.

Příspěvek od FRENKY » pon 10.9.2007, 19:46

§ 23
Spolehlivost fyzické osoby

Za spolehlivého podle tohoto zákona se nepovažuje ten,
a) jehož trestní stíhání pro úmyslný trestný čin bylo pravomocně podmíněně zastaveno, a dosud neuplynula zkušební doba nebo lhůta, v níž má být rozhodnuto, zda se osvědčil,
b) kdo byl v posledních 3 letech opakovaně pravomocně uznán vinným z přestupku na úseku zbraní a střeliva nebo na úseku používání výbušnin,
c) kdo prokazatelně nadměrně požívá alkoholické nápoje nebo prokazatelně požívá návykové látky,11) nebo
d) kdo představuje nebezpečí pro vnitřní pořádek a bezpečnost svým jednáním, za které byl v posledních 3 letech opakovaně pravomocně uznán vinným z přestupku
1. na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomaniemi,
2. na úseku obrany České republiky,
3. proti veřejnému pořádku,
4. proti občanskému soužití,
5. proti majetku, nebo
6. na úseku zemědělství, myslivosti a rybářství tím, že úmyslně neoprávněně zasáhl do výkonu práva myslivosti nebo do výkonu rybářského práva anebo úmyslně lovil zvěř nebo chytal ryby v době hájení.

Jediné co napadá mě, že byl alkoholik. Protože jinak je rozhodnutí soudu protizákonné a doufám, že se chlapík bude bránit

Ale jak říkám..novináři.....

VIP člen

Zbraň: GLOCK 19

Příspěvek od S474N » pon 10.9.2007, 19:55

Pokud je mi znamo, ona situace se stala pred nekolika lety za platnosti stareho zakona. Ted uz musi tech prestupku byt vice - minimalne 2.
| MujGLOCK | - < Forum > < Fotogalerie >
Citát dne: "Rychlejší, než 158 na drátě, je 357 na opasku."

Obrázek

Příspěvek od FRENKY » pon 10.9.2007, 19:57

Satane, jestli je to jak říkáš, tak mi nezbývá nic jiného, než ocitovat sám sebe:
FRENKY píše:Na druhou stranu..novináří jsou pi.usové a kdoví jak to opravdu bylo.

Zbraň: GLOCK

Příspěvek od jbiker » pon 10.9.2007, 22:08

Trest se zdá být nepřiměřený, nicméně, zapomenout přihlásit kulovnici ... :shock: . Pokud tedy nezkoušel, jestli mu to projde, aby si jí mohl šoupnout za trám.

Re.:

Příspěvek od vito » stř 12.9.2007, 12:16

Pokud má čert pravdu, a stalo se to za platnosti starého znění zákona, tak je to všechno v pořádku. Protože tehdy skutečně stačil přestupek jeden a lhůta na registraci byla skutečně pět dní. V současném znění je to jinak.
Souhlasím ovšem s tím, že zapomenout přihlásit koupenou zbraň - no to bych se musel opravdu hodně praštit do hlavy.

VIP člen

Zbraň: GLOCK 19

Příspěvek od S474N » stř 12.9.2007, 12:42

Takze bando, dal jsem si tu praci a nasel jsem to:

:arrow: http://www.nssoud.cz/anonym.php?ID=2423

Dulezite je, ze to opravdu bylo podle stareho zakona, ted uz plati opakovane.
§ 23 Spolehlivost fyzické osoby
Za spolehlivého podle tohoto zákona se nepovažuje ten,
..
b) kdo byl v posledních 3 letech opakovaně pravomocně uznán vinným z přestupku na úseku zbraní a střeliva nebo na úseku používání výbušnin,
..
| MujGLOCK | - < Forum > < Fotogalerie >
Citát dne: "Rychlejší, než 158 na drátě, je 357 na opasku."

Obrázek

HV

MujGLOCK fotograf

Příspěvek od HV » stř 12.9.2007, 13:36

S474N: a je po diskuzi, tos to sem musel dávat? :lol:

Zpět na „Černá kronika“

Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Designed by ST Software.