Ja se dodnes "bavim" Ukrajinou a Evropskymi reakcemi - obzvlaste z Rakouska jsem zaznamenal napady, kterak je potreba zavrit hranice na Ukrajinu apod...
Na Ukrajine za nejakych X (X bylo radove 7 az 14) dni zemrelo na chripku 81 lidi. Ani se presne nevedelo, kolik na praseci, kolik na normalni.
A zacalo se s delanim bububu - obcane, poslouchejte nas, to a to delejte, to a to nedelejte, praseci chripka je momentalne nas spolecny nejvetsi problem.
Nu, nedalo mi to. A zacal jsem pocitat.
V CR zemre na chripku 2.000 lidi rocne a to jsme 4.5x mensi a mame asi o neco lepsi zdravotnictvi, predpokladam tedy, ze na Ukrajine zemre na chripku rocne pres 10.000 lidi. Vychazi mi to kolem 30 lidi denne. Zvlaste takhle na podzim, kdy je obecne a vzdy chripka na vzestupu to bude samozrejme vic.
Takze do pr*ele - proc se nekdo divi, ze umrelo 81 lidi na chripku za ja nevim kolik moc dni, kdyz se da ocekavat, ze prumer pro toto obdobi bude podle me tak 40 lidi na den, takze tech 81 lidi tak na 2 dny?
Proc do prd*le Ukrajinci naopak neoslavujou, ze se jim povedlo snizit umrtnost na chripku tak na 1/5 bezneho prumeru?
Asi proste proto, ze je potreba lidem permanentne ukazovat nejakeho strasaka, ktereho se maji bat.
Prece politici nepripusti, aby lidi nemeli zadne "dulezite a zavazne" problemy. Pak by totiz lidi mohli chtit zacit resit problemy, ktere zpusobuji politici. A to by asi bylo zle
Kazda vlada a kazda organizace musi vypadat potrebne. Takze kazda vlada a kazda zdravotnicka organizace si rada prisadi s kecama o tom, jak nas praseci chripka ohrozuje. jednak jim to zvysuje moc, jednak to odvadi pozornost lidi na jine problemy nez ty, ktere samy zpusobuji a jednak verim tomu, ze vyrobci leciv, kteri na tom bezmezne profituji dokazi byt vdecni prave vladam a organizacim, ktere jim delaji tak mohutnou reklamu.
A ac nejsem zdaleka sam, kdo si neco takoveho mysli, je zajimave, ze ac jsem v mediich cetl ledasco, nikde jsem necetl "lidi neblbnete, umrtnost na chripku je stale ve stejnem prumeru jako je uz 20 let, delaj z vas akorat blbce"...