Kurz MV-102 - Hard Task, Oleško - 7. 8. 2022
Tak a mám to za sebou... Úspěšně, bez DQ, bez újmy na zdraví, unavený, trochu více opálený, spokojený, s certifikátem a potvrzením pro Policii.
Předně díky klukům (Maja, Starosta) za informace, které mi i přes to vše, co jsem věděl a měl nakoukané z videí, pomohly se rychleji zorientovat.
Nebyl jsem dříve na žádném z kurzů pořádaných Hard Taskem (Edit: tedy kromě kurzu MV-101), takže prostě některé návyky pro "taktickou" obranou střelbu, které by měly být zautomatizované, nemám. Naštěstí bezpečnost a základní manipulaci mám stále i díky LOSům a dalším akcí nadrilovanou celkem dost. Ale k tomu dále...
Předem děkuji instruktorům Milošovi a Anetě za super vedení, shovívavost a spousta rad, připomínek a námětů.
Vzal jsem si svou "sportovní" a kurzovou G17, i když převážně nosím G43, ale nemám u ní vychytané a spolehlivé zásobníky s patkami. Takže po asi 2 letech zase G17 v ruce.
Sešlo se nás tam pouze 8 (z max počtu 12), takže to byl náznak toho, že vše půjde rychle a bude i čas na více opakování cvičení. Bohužel hned v úvodu nás ještě jeden střelec opustil, protože usoudil, že nároky kladené kurzem nedá a z videí se praktické zkušenosti nezískají a potřebuje více základního tréninku. Takže nás zůstalo 7. Sluníčko se ještě trochu schovávalo za stromy, takže byla možnost schovat se do stínu - na konci dne jsme stín hledali jinde a často
Začalo se informacemi o požadované bezpečnosti, použití pohotovostních poloh a manipulace se zbraněmi a střelivem, zopakování "povýstřelové rutiny", tedy kontrola zbraně v High ready, odhled atd. Ukázka, trochu sušení a pak už střílení dle pokynů. 2 tělo, 1 na (1).
Hurá, trefil jsem (1), pak další různé kombinace označených ploch a písmenek/čísel na terčích.
Kua, pořád strhávám, když chci být rychlý nebo tu pistoli nemám dostatečně pod kontrolou...
OK, pak to samé ze skrytého nošení.
První resety hlavy - občas zapomenu na rutinu, respektive odhled, občas nechávám pistoli v mid-ready, jak jsem zvyklý ze závodů atd. A to strhávání je tam taky pořád..
Pak přebíjení nucené a taktické, řešení závad - ukázky, sušení, nabití kombinací do zásobníku a nácviky. To docela jde, tedy v klidu, pomalu...
Střelba za krytem, různé pozice - to je celkem dobré, akorát nezapomínat na tu rutinu.
A pak tam dají neterč a nějaký 4 terče s různou kombinací písmen, číslic a barev.
Hmm, chaos na mozek, pokyn (barva, číslo nebo písmeno) a z otočky hledej cíle a řeš tak, aby nepřenášel přes "civily" a střelil jen to co máš. Ale jo, přežili to.
Sluníčko se přesunuje po mé pravé straně a je už docela vysoko, stínu je málo.
A hurá na polohy - klek, pak leh, sed, a nějaká taková pozice nevím jak se jmenuje "podstřelování" třeba pod autem. Nácvik jednotlivě - OK to jde. Lehání - hurá, mám mikinu, nebudu sedřený. Hmm, písek všude, na oblečení, v kapsách kalhot, v zásobnících..
Kua, co mi to drhne v tý šachtě..
A teplo - prý bude jen 27 stupňů, jo ale ve stínu...
Pak ta "Májova" rozcvička. První sud 3 rány v kleče, odhled, kontrola a dál. Druhý jedna ve stoje, leh, z každé strany sudu jedna, odhled, vsát. Třetí jedna ve stoje, do sedu, rána, dolu, nahoru a druhá ze sedu, odhled, kontrola, vstát. 4. místo pod latí (podstřel), jedna ve stoje, dolu a dvě pod... Mezitím může dojít střelivo nebo dojít k závadě, protože všude písek, hodně písku, takže řešit i to.
A další resety hlavy - První kolo OK, druhé u druhého sudu kleknu - kua, tady se leží, flák sebou o písek, bum, bum, jdu dál .. třetí kolo a to samé - kua, tady se lehá..
Ufff, trocha odpočinku, voda, očištění, vysypání pískovny z kapes..
Střelba za pohybu - dopředu, dozadu, do strany..
To asi půjde.. Tak jo, jde, akorát když se jde do strany, cvakne mi to naprázdno a mám poslední reset hlavy - potřebuju rychle střílet, tak po "sportovním" odhazuju zásobník, beru další a pokračuju. Jenže ten odhozený je skoro plný.. Měl jsem řešit "selhač" a řešil prázdnou zbraň. Hmm, naštěstí v tom druhém bylo dost střeliva, abych "dořešil" další 3 gongy, ale i tak přiznávám tady svou největší chybu tohoto kurzu.
No a pomalu, tedy celkem rychle jsme byli na konci.
Stručně a jasně nakonec:
Doporučuji mít něco nastříleno, nejen nakoukaná videa, než tam někdo jde. Nemusí to být kurzy od HT, ale určitě něco podobného od kvalitní firmy nebo instruktora.
Doporučuji kvalitní oblečení a obuv dle počasí, dlouhý rukáv bez ohledu na slunce (nemám na rozdíl od pár kolegů odřené lokty) a něco na převlečení na cestu domů.
Doporučuji dostatek tekutin pro teplé letní dny.
Doporučuji pravidelně trénovat a střílet - zautomatizované návyky zůstávají, ale bez tréninku člověk sice projde v pohodě, ale chybek by mohlo být míň a mohl bych mít i lepší pocit z vlastních výsledků - i když o nějaké počítání "desítek" tady fakt nejde.
Závěr:
Jak jsem po cca hodině cesty domů vystupoval z auta, nějak mě bolela stehna. A bolí i dneska. Takže ještě doporučuji mít trochu fyzičku