MIL/MOA
Vše o Taktické malorážce, aneb o novém směru v malorážné střelbě u nás
Moderátor: Grinch
Re: MIL/MOA
Tak já zkusím narychlo odpovědět... na stránkách bude potom fundovanější odpověď...
Jde o informace z webu balistika.cz, prozatím jako vysvětlení postačí...
MOA - úhlové minuty:
MOA je zkratka pro úhlovou minutu, tj. 1/60 stupně. Je to často požívaná jednotka jak pro posouzení přesnosti zbraně, tak pro velikost kliku puškohledu. 1 MOA odpovídá zhruba 29,1 mm na 100 m, nebo v yardech 26,6 mm na 100 yd. Pro jednoduchost se 26,6 mm zaokrouhluje na 1 palec (25,4 mm), takže 1 MOA pak odpovídá 1" na 100 yd. Výrobci puškohledů často v návodě nebo webových stránkách uvádějí, že 1 klik je 1/4 MOA, ale na točítkách puškohledu je udáno 1/4" 100yd, což je to samé.
MIL/MRAD:
Mil je zkratka pro miliradián, tj. 0,001 radiánu. Odpovídá 10 cm na 100 m nebo také 3,44 MOA. MilDot je typ osnovy, která má na kříži pomocné body (bod = dot anglicky) "vzdálené" od sebe 1 Mil
Budeme-li na 100 m střílet místo na střed na bod nacházející se pod středem kříže, zásah se posune o 10 cm nahoru, na 200 m o 20 cm nahoru atd. U puškohledů s proměnným zvětšením a křížem umístěným v zadní ohniskové rovině má kříž rozteč mezi body 1 Mil jen pro jedno zvětšení, pro jiné zvětšení je nutný přepočet (platí pro puškohledy s osnovou ve druhé ohniskové rovině).
a trocha z "mojí" kuchyně pro TM
- důležité je si zapamatovat poměr mezi MIL a MOA - často je k vidění puškohled s osnovou v MIL ale klikáním v MOA !!!
- na 50m je dle mého výhodnější odměřovat v MIL -> 1MIL=5cm na terči na 50m
- kdežto s MOA je 1MOA=14,55mm což se přeměřuje hůře
- pro TM je velmi výhodné právě si zjistit při jakém zvětšení má Váš puškohled právě rozteč bodů=1MIL -> díky tomu je pak odměřování pri Find me a nebo v Doublu naprosto triviální záležitost...
- vzorec pro výpočet velikosti cíle a nebo vzdálenosti cíle je:
vzdálenost (m) = výška cíle (m)x1000 / počet MIL v puškohledu
- to jsou základní informace, které prozatím postačí k základním znalostem práce s optikou a které jsou nezbytné pro použití v TM
Snad zatím tato odpověď stačí
do konce týdne bude převeden web na dynamický základ a aktualizuji všechny tyto stránky s dostupnými tabulkami, takže zatím domácí úkol - zjistit kdy je na osnově 1MIL=5cm
Jde o informace z webu balistika.cz, prozatím jako vysvětlení postačí...
MOA - úhlové minuty:
MOA je zkratka pro úhlovou minutu, tj. 1/60 stupně. Je to často požívaná jednotka jak pro posouzení přesnosti zbraně, tak pro velikost kliku puškohledu. 1 MOA odpovídá zhruba 29,1 mm na 100 m, nebo v yardech 26,6 mm na 100 yd. Pro jednoduchost se 26,6 mm zaokrouhluje na 1 palec (25,4 mm), takže 1 MOA pak odpovídá 1" na 100 yd. Výrobci puškohledů často v návodě nebo webových stránkách uvádějí, že 1 klik je 1/4 MOA, ale na točítkách puškohledu je udáno 1/4" 100yd, což je to samé.
MIL/MRAD:
Mil je zkratka pro miliradián, tj. 0,001 radiánu. Odpovídá 10 cm na 100 m nebo také 3,44 MOA. MilDot je typ osnovy, která má na kříži pomocné body (bod = dot anglicky) "vzdálené" od sebe 1 Mil
Budeme-li na 100 m střílet místo na střed na bod nacházející se pod středem kříže, zásah se posune o 10 cm nahoru, na 200 m o 20 cm nahoru atd. U puškohledů s proměnným zvětšením a křížem umístěným v zadní ohniskové rovině má kříž rozteč mezi body 1 Mil jen pro jedno zvětšení, pro jiné zvětšení je nutný přepočet (platí pro puškohledy s osnovou ve druhé ohniskové rovině).
a trocha z "mojí" kuchyně pro TM

- důležité je si zapamatovat poměr mezi MIL a MOA - často je k vidění puškohled s osnovou v MIL ale klikáním v MOA !!!
- na 50m je dle mého výhodnější odměřovat v MIL -> 1MIL=5cm na terči na 50m
- kdežto s MOA je 1MOA=14,55mm což se přeměřuje hůře
- pro TM je velmi výhodné právě si zjistit při jakém zvětšení má Váš puškohled právě rozteč bodů=1MIL -> díky tomu je pak odměřování pri Find me a nebo v Doublu naprosto triviální záležitost...
- vzorec pro výpočet velikosti cíle a nebo vzdálenosti cíle je:
vzdálenost (m) = výška cíle (m)x1000 / počet MIL v puškohledu
- to jsou základní informace, které prozatím postačí k základním znalostem práce s optikou a které jsou nezbytné pro použití v TM
Snad zatím tato odpověď stačí
do konce týdne bude převeden web na dynamický základ a aktualizuji všechny tyto stránky s dostupnými tabulkami, takže zatím domácí úkol - zjistit kdy je na osnově 1MIL=5cm

STŘELECKÉ KURZY - Puška s optikou - GTac - Dynamic Precision Rifle - http://www.GTac.cz
Především si musíš uvědomit, že obě, jak MOA, tak MIL jsou úhlové jednotky, tzn. že s roustoucí vzdáleností stoupá i velikost dané hodnoty.
Pravdu má ten střelec:D
1MIL = 5cm/50m = 10cm/100m = atd.
1MOA = 14,55mm/50m = 29,1mm/100m = atd.
Já třeba neklikám, ale přenáším na osnově - málokdo si totiž uvědomuje, že doopravdy málokterá optika drží nástřel při klikání, tzn že jak začnete klikat, tak i při stejných "klicích" nazpátek se Vám nástřel nevrátí na původní bod...
Samozřejmě to je velmi závislé na znalosti osnovy a hlavně práce s osnovou...
Pokud si člověk sedne a chvíli črtá na papír, tak s evše ujasní a pak ho nic nezaskočí...
1MIL = 5cm/50m = 10cm/100m = atd.
1MOA = 14,55mm/50m = 29,1mm/100m = atd.
Já třeba neklikám, ale přenáším na osnově - málokdo si totiž uvědomuje, že doopravdy málokterá optika drží nástřel při klikání, tzn že jak začnete klikat, tak i při stejných "klicích" nazpátek se Vám nástřel nevrátí na původní bod...
Samozřejmě to je velmi závislé na znalosti osnovy a hlavně práce s osnovou...
Pokud si člověk sedne a chvíli črtá na papír, tak s evše ujasní a pak ho nic nezaskočí...
STŘELECKÉ KURZY - Puška s optikou - GTac - Dynamic Precision Rifle - http://www.GTac.cz
Můžu malý dotaz týkající se rozteče, jakou svírají jednotlivé body na MilDot osnově v závislosti na zvětšení a vzdálenosti?
existuje vzorec, kde ona rozteč = 0,1 x vzdálenost v metrech x (zvětšení 1 Mil / zvětšení)
laboroval jsem s tím, že můj kukreros má osnovu nastavenou tak, že jeden Mil je mezi body při desetinásobném zvětšení. Tak jsem zkoušel vzorec upravomat pro můj případ takto...
0,1 x vzdálenost v metrech x (10 / zvětšení)
je stejný jako
0,1 x vzdálenost v metrech / (zvětšení / 10)
a protože Y x 0,1 = Y / 10 je vzorec stejný jako
(vzdálenost v metrech / 10) / (zvětšení / 10)
takto upravený vzorec se dá vynásobením obou stran 10ti zjednodušit na
vzdálenost v metrech / zvětšení
Prosím Grinche o kontrolu a případné schválení, zda si toto můžu vyčlenit z paměti operační a uločit do paměti trvalé
...nebo jsem jen znovu objevil něco, co už maká léta?
existuje vzorec, kde ona rozteč = 0,1 x vzdálenost v metrech x (zvětšení 1 Mil / zvětšení)
laboroval jsem s tím, že můj kukreros má osnovu nastavenou tak, že jeden Mil je mezi body při desetinásobném zvětšení. Tak jsem zkoušel vzorec upravomat pro můj případ takto...
0,1 x vzdálenost v metrech x (10 / zvětšení)
je stejný jako
0,1 x vzdálenost v metrech / (zvětšení / 10)
a protože Y x 0,1 = Y / 10 je vzorec stejný jako
(vzdálenost v metrech / 10) / (zvětšení / 10)
takto upravený vzorec se dá vynásobením obou stran 10ti zjednodušit na
vzdálenost v metrech / zvětšení
Prosím Grinche o kontrolu a případné schválení, zda si toto můžu vyčlenit z paměti operační a uločit do paměti trvalé

...nebo jsem jen znovu objevil něco, co už maká léta?

Je nádherné, jak dospělým lidem dokáže zamotat základní vzorec:)
Chvíli jsem čučel jestli to dobře chápu
Hele jdeš na to chytře a to je právě to, co bych ze střelců TM chtěl dostat - sednout si chvilku na zadek a zamyslet se nad tím, co, že se to po mě vlastně chce...
Je to to, co bych chtěl aby Taktickou malorážku odlišovalo od jiných soutěží, především pseudosniperských
artno1:
Super přístup a hlavně MÁŠ TO DOBŘE
Vzorec taky dobře a doopravdy pro R (Ranging power) = 10x lze takto vzorec zjednodušit...
u mě je třeba R=22x takže si moc nepomohu
Jinak na Challenge Cup včas uvedu nutné vzorce, převodní vztahy a typové příklady na soutěž...
Předběžně by mělo být asi 5 typů příkladů a nutné budou 3 vzorce a asi 7 převodních vztahů (MIL, MOA, yrd, m, palce, cm, atd atd.)
Vše bude včas uvedeno na webu TM
Díky za zájem a doufám, že i ostatní střelci se začnou zabývat nejen odmačkáváním, ale i hloubáním nad tou troškou teorie...
PS: Artno1, dorazíš na závody?
Chvíli jsem čučel jestli to dobře chápu

Hele jdeš na to chytře a to je právě to, co bych ze střelců TM chtěl dostat - sednout si chvilku na zadek a zamyslet se nad tím, co, že se to po mě vlastně chce...
Je to to, co bych chtěl aby Taktickou malorážku odlišovalo od jiných soutěží, především pseudosniperských

artno1:
Super přístup a hlavně MÁŠ TO DOBŘE

Vzorec taky dobře a doopravdy pro R (Ranging power) = 10x lze takto vzorec zjednodušit...
u mě je třeba R=22x takže si moc nepomohu

Jinak na Challenge Cup včas uvedu nutné vzorce, převodní vztahy a typové příklady na soutěž...
Předběžně by mělo být asi 5 typů příkladů a nutné budou 3 vzorce a asi 7 převodních vztahů (MIL, MOA, yrd, m, palce, cm, atd atd.)
Vše bude včas uvedeno na webu TM
Díky za zájem a doufám, že i ostatní střelci se začnou zabývat nejen odmačkáváním, ale i hloubáním nad tou troškou teorie...
PS: Artno1, dorazíš na závody?
Óóó... děkuju. Taky mě napadlo u zjišťování vzdálenosti, proč velikst cíle v metrech násobit 1000x, když můžeme do vzorce zakomponovat rovnou velikost cíle (nebo jeho část) v mm. Né tedy, že by to nebylo stejné ale hlavou by mi potom bloudilo méně čísel
Na termíny jsem už koukal... Bojim se ale, že první nebudu stíhat, a že vyhledem k čase stráveném tréninkem, bych se účastnil těžkého souboje o poslední místo
Mám ale připraveno k tisku pár terčíků, tak se do toho vrhnu hned, jak to půjde. Určitě se fotografií podělim o svou prvotinu

Na termíny jsem už koukal... Bojim se ale, že první nebudu stíhat, a že vyhledem k čase stráveném tréninkem, bych se účastnil těžkého souboje o poslední místo

Mám ale připraveno k tisku pár terčíků, tak se do toho vrhnu hned, jak to půjde. Určitě se fotografií podělim o svou prvotinu

No jde o to, že ty vzorce a příklady budou typové, tzn, že znění bude třeba:
Terč je ve skutečnosti veliký 6,5 stopy...
V optice zabírá při zvětšení 15x 3dílce, R=10x...
Jaká je vzdálenost cíle...
Pomohlo ti to převedení do mm?
Terč je ve skutečnosti veliký 6,5 stopy...
V optice zabírá při zvětšení 15x 3dílce, R=10x...
Jaká je vzdálenost cíle...

Pomohlo ti to převedení do mm?

Není to nic osobního, že 6,8 stopy mi dalo v přepopočtu na cm mojí výšku, viď?
...asi bych to nejdříve přepočetl vydělením 1,5 počet dílců na zvětšení 10x...
výslednými 2mi body bych dělil výšku 1981,2mm (198,12 cm je-li stopa 30,48 cm) a dostal bych se na informaci, že vzdálenost cíle ej cca 990,6 m, což by mi mělo naznačit, že, pokud pod optikou, kterou situaci sleduji, dřímá v mé ruce malorajda, budu se muset móóóc pochlapit, abych trefil nebo se ještě hodně přiblížit.
anebo se víc ponořit do počítání, bo netušim, jestli jsem se vůbec dopočetl správného výsledku...

...asi bych to nejdříve přepočetl vydělením 1,5 počet dílců na zvětšení 10x...
výslednými 2mi body bych dělil výšku 1981,2mm (198,12 cm je-li stopa 30,48 cm) a dostal bych se na informaci, že vzdálenost cíle ej cca 990,6 m, což by mi mělo naznačit, že, pokud pod optikou, kterou situaci sleduji, dřímá v mé ruce malorajda, budu se muset móóóc pochlapit, abych trefil nebo se ještě hodně přiblížit.
anebo se víc ponořit do počítání, bo netušim, jestli jsem se vůbec dopočetl správného výsledku...

Zhruba tak kolem 990m
Tak vidíš, že na tom nic není... pokud se člověk nezamotá do převodů, tak je to ok a je to záležitost 30sec

Tak vidíš, že na tom nic není... pokud se člověk nezamotá do převodů, tak je to ok a je to záležitost 30sec
Háskíííí...
postup tedy správnej? Nejdřív převod, v mém případě na zvětšení 10x, a potom zbytek? Nebylo to tedy 30 vteřin O:-) ale to dopiluju 
Smí se na závodech místo kalkulačky používat telefon s prohlížečem Excelu? Neni totiž problém udělat vhodné vzorce, kde doplněním údajů mám hned výsledek a nemusím se s tím počítat.
...na druhou stranu je zase pravda, že bez toho si to stále a stále opakuju...

Smí se na závodech místo kalkulačky používat telefon s prohlížečem Excelu? Neni totiž problém udělat vhodné vzorce, kde doplněním údajů mám hned výsledek a nemusím se s tím počítat.
...na druhou stranu je zase pravda, že bez toho si to stále a stále opakuju...
No popravdě bych tady byl docela přísný...
Osobně mám v mobilu jak balistický program (vývod do tabulek, možnost okamžitých automatických oprav na vítr atd...) a třeba udělat excel na těchto pár vzorců mi přijde triviální...
Ale byl bych pro to, aby střelci museli zapojit hlavu...
TEDY PRAVÍTKO, TUŽKA, PAPÍR A KLASICKÁ KALKULAČKA
(Kalkuliho přístroje na mobilech nebudou povoleny)

Osobně mám v mobilu jak balistický program (vývod do tabulek, možnost okamžitých automatických oprav na vítr atd...) a třeba udělat excel na těchto pár vzorců mi přijde triviální...
Ale byl bych pro to, aby střelci museli zapojit hlavu...
TEDY PRAVÍTKO, TUŽKA, PAPÍR A KLASICKÁ KALKULAČKA

Musíš taky myslet na ty, jejichž mobily jsou rády že pošlou sms:-D
Bez debaty klasická kalkulačka - kdo vytáhne mobil, tak dostane za uši podle pravidel
Kalkulačka co umí + - : x stoji u kamarádů z východu asi tak 30,-
Nechtějte abych ji dával jako sponzorský dar

Kalkulačka co umí + - : x stoji u kamarádů z východu asi tak 30,-
Nechtějte abych ji dával jako sponzorský dar

Dělám si srandu
Jen se bojím abych nedostal za uši od ostatních až vytáhnu kalkulačku Lentilky

Ty ji máš taky?
je luxusní, že? Nedám na ní dopustit
a dobrý je, že abych ji dostal sem musel sníst asi 400g lentilek 

je luxusní, že? Nedám na ní dopustit

S tímto přístupem souhlasim
ptal jsem se spíš preventivně
potom to bude o tom, kdo jak rychle po tom, co si vzpomene na postup, počítá, a tam si budou všichni rovni. Čim chytřejší pomůcky, tím degenerovanější mozek. Za rok by potom dotičnej naprosto přesně věděl, kde najde soubor ale ne a ne si vybavit, jak že te to počítá.
400g lentilek pro kalkulačku?
Neváte, jestli nenabízí za podobných podmínek kalkulátris třeba Jelínek? 

potom to bude o tom, kdo jak rychle po tom, co si vzpomene na postup, počítá, a tam si budou všichni rovni. Čim chytřejší pomůcky, tím degenerovanější mozek. Za rok by potom dotičnej naprosto přesně věděl, kde najde soubor ale ne a ne si vybavit, jak že te to počítá.
400g lentilek pro kalkulačku?

Jelínka nevím, ale Tullamore to má v galonovým balení
Jinak ohledně cpaní věcí do hlavy - doporučuji si udělat střelecký deník s pomůckami...
Co a jak bude potřeba dám zavčasu na stránky do sekce teorie...
Při závodě bude povoleno používat PSANÉ POMŮCKY, kalkulačku a tužku a papír na odpovědi...

Jinak ohledně cpaní věcí do hlavy - doporučuji si udělat střelecký deník s pomůckami...
Co a jak bude potřeba dám zavčasu na stránky do sekce teorie...
Při závodě bude povoleno používat PSANÉ POMŮCKY, kalkulačku a tužku a papír na odpovědi...
Takže po pár hoďkách práce jsem konečně dokončil nalejvací sekci o MOA / MIL.
Doufám, že mnohým střelcům pomůže v ujasnění si vědomostí, co že to vlastně tyhle dva pojmy jsou a s čím vším souvisí.
Pokud by měl někdo ještě nějaké nejasnosti, popřípadě kdo by našel nějakou chybu v gramatice a nebo i faktickou, ozvěte se prosím na kontakty uvedené na stránkách.
Teorie MOA / MIL k přečtení ZDE
Grinch
Doufám, že mnohým střelcům pomůže v ujasnění si vědomostí, co že to vlastně tyhle dva pojmy jsou a s čím vším souvisí.
Pokud by měl někdo ještě nějaké nejasnosti, popřípadě kdo by našel nějakou chybu v gramatice a nebo i faktickou, ozvěte se prosím na kontakty uvedené na stránkách.

Grinch
Cau Grinchi,
rekl bych, ze v clanku "MIL/MOA" v sekci "Odečítání vzdálenosti / velikosti cíle pomocí osnovy MilDot" mas chybu ve vzorci.
mas tam: VZDÁLENOST CÍLE (m) = 1000 * ROZMĚR CÍLE (m) * POČET BODŮ
rekl bych, ze to ma byt: VZDÁLENOST CÍLE (m) = 1000 * ROZMĚR CÍLE (m) / POČET BODŮ
ostatne i ve zbytku clanku uz pocitas se spravnym vzorcem.
pro jednodussi prepocet (hlavne z hlavy
) doporucuju:
VZDÁLENOST CÍLE (m) = 10 * ROZMĚR CÍLE (cm) / POČET BODŮ
rekl bych, ze v clanku "MIL/MOA" v sekci "Odečítání vzdálenosti / velikosti cíle pomocí osnovy MilDot" mas chybu ve vzorci.
mas tam: VZDÁLENOST CÍLE (m) = 1000 * ROZMĚR CÍLE (m) * POČET BODŮ
rekl bych, ze to ma byt: VZDÁLENOST CÍLE (m) = 1000 * ROZMĚR CÍLE (m) / POČET BODŮ
ostatne i ve zbytku clanku uz pocitas se spravnym vzorcem.
pro jednodussi prepocet (hlavne z hlavy

VZDÁLENOST CÍLE (m) = 10 * ROZMĚR CÍLE (cm) / POČET BODŮ
Naposledy upravil(a) mac13 dne ned 17.4.2011, 20:35, celkem upraveno 1 x.