Malý průzkum - jak byste se zachovali?

Ostatní debaty mimo zaměření, vtipy, když se prostě chcete vykecat :-)

Zbraň: Glock

Re: Malý průzkum - jak byste se zachovali?

Příspěvek od panvrabec » ned 01.4.2012, 20:56

Tady ale nejde o nějakou slovní roztržku na náměstí, ale o přepadení vozíčkáře, který se nemůže bránit a děje se to v nočních hodinách v opuštěné ulici (drobný detail). Ikdybych se měl vyzléct do nana a zpívat otčenáš :D aby to odlákalo jejich pozornost, tak to udělám, pokud by to pomohlo. Nedovedu si představit situaci, ve které bych ho tam jen tak nechal snima, navíc pokud bych měl pistoli. A stydím se za to, že dnes žijeme ve společnosti, ve které jsou lidé jako Shi, který by je tam snad nechal i znásilnit holku.
Shi píše: Ve výsledku když by někdo šmejdům ublížil, tak naše justice by mu to šeredně spočítala třeba takto:
- nepoužil jste varovný výstřel, takže jste nezkusil šetřit zdraví a životy útočníků. Zavřít vás!
- použil jste varovný výstřel, takže vlastně ještě nebyl důvod střílet. Varovným výstřelem jste situaci jen eskaloval. Zavřít vás!
- Křičel jste "Policie", čímž jste falešně předstíral, že jste policistou, tedy nejste čestný a slušný člověk - přitěžující okolnost.
- protože jste se do toho vložil, tak ke krádeži nedošlo, škoda není žádná, vozíčkář je taky v podstatě zdravý a jediným zločincem jste tedy vy, protože jste bezdůvodně zaútočil na nevinné šmejdy..
Seděl by tam i ten tvůj návod, akorát si místo slova "krádež" představ "znásilnění" a místo "vozíčkář" si představ "dívka"

Jo a nejde o krádež, ale o loupež.

hanba

Zbraň: Weaponized sarcasm

Příspěvek od jry2000 » pon 02.4.2012, 8:38

Tve uvazovani ma jednu drobnou chybicku - trestni klasifikaci neurcujes ty ale OCvTR :) na zaklade toho co zjisti.
Lajte mi lhu-li

Shi

Příspěvek od Shi » pon 02.4.2012, 10:14

panvrabec: Jistý starosta za ODS, kterého si lidé zvolili opakovaně, mi sdělil, že za bezpečnost zodpovídá policie (a nikdo jiný). Co si lidi volí, to ve výsledku mají. Kdo jsem já, abych to měnil.

Jistá státní zástupkyně naznačovala, že by se jí hodil doprovod přes noční lesopark, protože ona sama není ochotná příjmout zodpovědnost za svou vlastní bezpečnost (a pořídit si zbraň, nebo si zavolat taxík). Ta samá státní zástupkyně by mě (a taky tebe) následně klidně zavřela, kdybys případnému šmejdovi ublížil, protože její kvalifikace, co se týče nutné obrany, je daná hollywoodskou produkcí.

Tohle je společnost, ve které žijeme - úder pěstí do hlavy sice může zabít, ale není to posuzováno jako život ohrožující útok. Úmyslné sražení člověka autem není posuzováno jako pokus o vraždu. Ale když se účinně bráníš, tak jsi zločinec. Takže co se mě týče, dokud nejde někomu zcela zjevně o život, tak je hloupost se do toho plést.

A co se toho znásilnění týče - stačí, aby pak holka nešťastně vypověděla, že se nebála o zdraví a život, ale jenom o panenství, a ty půjdeš bručet za násilí spáchané na pachateli. Ono to v reále není tak černobílý, jak to vypadá tady na internetu, kde je snadné být hrdinou a správňákem.
----
Tohle je taky zábavné čtení: http://christabel.bloguje.cz/886833-zas ... lodeje.php

Dáma je právnička a velká teoretička, zajímalo by mě kolikrát byla obětí ona a kolik pachatelů vlastnoručně zadržela. Diskuse pod blogem je taky výživná.

Bobmardování Lybie madam spíš podporuje, střelbu po konkrétních zlodějích ne. Hlavně, že si váží lidského života. No a takovéto dámy tě potom budou v klidu své kanceláře soudit.
---
Poučen panem Baštou hodlám na PČR hlásit každou škodu na svém majetku, protože Baštovi k tíži přičetli i to, že krádež na PČR ohlásil pouze 4x.
Naposledy upravil(a) Shi dne pon 02.4.2012, 12:52, celkem upraveno 1 x.

Shi

Příspěvek od Shi » pon 02.4.2012, 10:43

jry2000 píše:Tve uvazovani ma jednu drobnou chybicku - trestni klasifikaci neurcujes ty ale OCvTR :) na zaklade toho co zjisti.
Přesně tak:
a) vozíčkář se převrátil sám (dokaž opak), stopy násilí na něm nejsou, že mu bylo vyhrožováno taky neprokážeš a jsi kde ? S trochou smůlu jsi v base.
b) Vložíš se do toho, schytáš kudlu do břicha a jsi kde ? S trochou smůly jsi márnici. Pan Velíšek pozdravuje.

A když od počátku postupuješ tak, abys pana Velíška nenásledoval, tak to široká veřejnost bude hodnotit jako zcela zjevně nepřiměřený postup. Reálné nebezpečnosti útočníka s nožem totiž z laiků nikdo nevěří: http://www.youtube.com/watch?v=9igSoJHE ... ure=relmfu
Naposledy upravil(a) Shi dne pon 02.4.2012, 11:29, celkem upraveno 1 x.

Příspěvek od Nikdo » pon 02.4.2012, 11:26

Monopol na násilí si osobuje pořád ještě z velké části stát, ať se tedy stará. Správné je zalézt za roh a pěkně to celé natočit na video (aspoň na mobil) a vylepit na youtube. Bude to kolovat internetem, při troše štěstí i médii. "Měl jsem za pasem kvér, ale měl jsem strach jej použít, abych nešel sedět". A zase pár lidem dojde, že tohle přece tak nějak není v pořádku. Jinak se společenská objednávka nezmění.
Může se to zdát drsné, ale je to jen jeden vozíčkář a nejde mu o život. A hraje se daleko o víc :evil:

Zbraň: Glock

Příspěvek od panvrabec » pon 02.4.2012, 20:53

Shi: nenapadlo tě taky svědectví vozíčkáře ? To ohledně převrácení vozíku (dokázat, že se nepřevrhnul sám). A když se do toho vložíš, tak si nesmíš nechat vrazit kudlu do břicha, na to máš zbraň pro svoji ochranu.
Shi píše:... Takže co se mě týče, dokud nejde někomu zcela zjevně o život, tak je hloupost se do toho plést...
Tady bude ta obava o život zcela na místě.

Shi píše:Poučen panem Baštou hodlám na PČR hlásit každou škodu na svém majetku, protože Baštovi k tíži přičetli i to, že krádež na PČR ohlásil pouze 4x.
Pan Bašta bránil svůj majetek a né zdraví, to je trochu něco jiného ne :wink: ?

VIP člen

Zbraň: GLOCK 19

Příspěvek od S474N » pon 02.4.2012, 21:03

Neplette sem Bastu, ten nebranil vubec nic, ten jenom strilel bezduvodne po lidech.
| MujGLOCK | - < Forum > < Fotogalerie >
Citát dne: "Rychlejší, než 158 na drátě, je 357 na opasku."

Obrázek

tmx

Příspěvek od tmx » pon 02.4.2012, 22:13

Shi: Respektuju tvuj nazor, ale tajne doufam, ze vetsina lidi se s nim neztotozni. Nejsem zadny velky bijec, jsem spis drobnejsi, v krav maze nejsem expert... ale jestli uvidim v Praglu vozickare na zemi a kolem nej vyrostky jedno jake pleti, chudak krici o pomoc, tak se do toho vlozim. Tohle moderni zmrdstvi, divat se a volat Policajty, mi leze krkem. Nerikam ze budu strilet, ale prepnu se do modu "jsem vetsi magor nez utocnik" a zatrenuju si. Jestli bude nuz, asi komplikace, ale ze bych stal nekde za rohem, to me teda ani nenapadne. To je fakt hnus, kam se ta civilizace riti... asi do riti.

Zbraň: 3 kusy

Příspěvek od Carloss » pon 02.4.2012, 22:19

Řešit situace pod tlakem emocí... no nevím, jestli je to to pravé... Přecijen chladná hlava s rozmyslem mi přijde takticky efektivnější, než "mód většího magora, než je útočník". ;-)
ČZ 85, ČZ 50, Walther PPK, NP22, Auto-Ordnance 1911A1 WWII, SIG P239, BARK9

tmx

Příspěvek od tmx » pon 02.4.2012, 22:24

Carloss: to se tak rika, musis pusobit razantne... proste ze do toho jdes

Příspěvek od Carloss » pon 02.4.2012, 22:37

Chladné jednání a důraz a razance se nevylučují. Na druhou stranu emotivnost oslepuje a je to vidět.

tmx

Příspěvek od tmx » pon 02.4.2012, 23:09

Carloss: hezka teorie, ale v takovem precisleni na chladne vystupovani nesazim, ani to z hlediska adrenalinu nepujde. pokud ma nekdo 120kg a poradna ramena, verim, ze to zahraje chladne. kontaktni konflikt se da timhle dost ochcat. ja nemam jak, tak musim makat a kricet.

Příspěvek od Christabel » pon 02.4.2012, 23:18

Shi píše:Tohle je taky zábavné čtení: http://christabel.bloguje.cz/886833-zas ... lodeje.php

Dáma je právnička a velká teoretička, zajímalo by mě kolikrát byla obětí ona a kolik pachatelů vlastnoručně zadržela. Diskuse pod blogem je taky výživná.

Bobmardování Lybie madam spíš podporuje, střelbu po konkrétních zlodějích ne. Hlavně, že si váží lidského života. No a takovéto dámy tě potom budou v klidu své kanceláře soudit.
---
Poučen panem Baštou hodlám na PČR hlásit každou škodu na svém majetku, protože Baštovi k tíži přičetli i to, že krádež na PČR ohlásil pouze 4x.
Dobrý den,
vidím, že se zde rozčilujete nad mým starším článkem.
Nečetla jsem celou Vaši diskusi, ale ten případ byl skutečně jiný, ta situace byla odlišná od té, kterou diskutujete - dotyčný střílel na někoho, kdo mu odnášel celkem bezcenný šrot. Nešlo tam o ochranu života, zdraví či důstojnosti.

Nedávno jsem na přání jedné své čtenářky napsala stručný výklad o nutné obraně; nepochybuji, že tuto teorii znáte, ale pro zajímavost:
http://www.christabel.bloguje.cz/919500 ... merene.php

A nikoho nesoudím, jsem advokátka;)

Příspěvek od Carloss » pon 02.4.2012, 23:21

Jistě, že adrenalin hraje roli. A významnou. Což pořád neznamená, že by se z obránce měl stát střílející magor. To už s adrenalinem tak moc nesouvisí.

tmx

Příspěvek od tmx » úte 03.4.2012, 8:21

Carloss: Aha, tak to jsme se asi nepochopili, ja bych pistoli netahal, to je last resort. Bokem bych si nadrcnul, dal do pouzdra, a sel bych to resit kontaktne. Nemyslim si, ze ta situace vyzadovala tam prijit s kverem v ruce, radeji teleskop. Utocnici nepocitaji s tim, ze se nekdo bude branit, natoz ze nekdo cizi prijde na pomoc. Uz jenom to, ze tam nekdo prilitne nasupenej branit ciziho cloveka dost nahloda utocniky. To, ze budes na ne rvat, je urcity typ boje. Je to taktika, ktera se mi uz osvedcila. Pokud "vypnes" prvniho, kdo si bude stezovat, ze otravujes, (a) zastrasis ostatni, nebo (b) je dost naseres a vyburcujes. Kazdopadne ja bych to takhle zkusil resit a nikomu to nevnucuju. Rozhodne se o neco pokusim nez stat nekde bokem, natacet to na mobil.

VIP člen

Příspěvek od S474N » úte 03.4.2012, 8:23

Christabel píše:Nečetla jsem celou Vaši diskusi, ale ten případ byl skutečně jiný, ta situace byla odlišná od té, kterou diskutujete - dotyčný střílel na někoho, kdo mu odnášel celkem bezcenný šrot.
Dovolim si te upravit, z rozsudku vsech soudu je patrno, ze v dobe kdy strilel, nemohl tusit, po kom vubec strili. On ze sveho pohledu proste strilel po nekom, o kom si myslel, ze je zlodej a chtel ho prachsproste "ztrestat". Proto tvrdim, ze takovym lidem zbrane do ruky nepatri.

Obrázek

Shi

Příspěvek od Shi » úte 03.4.2012, 10:41

Christabel píše:
Shi píše:Tohle je taky zábavné čtení: http://christabel.bloguje.cz/886833-zas ... lodeje.php

Nečetla jsem celou Vaši diskusi, ale ten případ byl skutečně jiný, ta situace byla odlišná od té, kterou diskutujete - dotyčný střílel na někoho, kdo mu odnášel celkem bezcenný šrot. Nešlo tam o ochranu života, zdraví či důstojnosti.

A nikoho nesoudím, jsem advokátka;)
Vážená paní, pan Bašta to sice přehnal, o tom tu není sporu. Ovšem domnívám se, že celá řada vašich východisek (která máte na svém blogu) je chybná a proto docházíte k chybným závěrům, tedy k tomu, že je chybné střílet na někoho, kdo vám odnáší majetek (bezcenný šrot).

1. Mnozí zloději nekradou proto, že by neměli na chleba. Oni kradou proto, že je to baví, něco přes den dělat musí a tímto se skvěle zabaví - trocha adrenalinu a ještě si vydělají trochu peněz. Toto nemám z vlastní hlavy, to jsem se dozvěděl od člověka, který se danou komunitou osob a jejich kriminalitou zabývá. Ostatně zloději v případě Bašta na místo činu přijeli autem, takže mají na auto a na jeho provoz. Rozhodně to nebyli žádní chudáci. Můj soused opakovaně zkoušel různým přistiženým sběračům kovů, kteří argumentovali tím, že potřebují peníze, nabízet práci. Prakticky nikdo o práci zájem neprojevil, a ten jeden, co zájem projevil, vydržel pracovat pár dní.

2. Šrot má cenu šrotu: Nám taky ukradli bezcenný šrot - starý plot, starou bránu, plotové sloupky - byl to šrot, odhadní cena blízká nule, ale nahradit tuto škodu znamená výdaje přes 50 tisíc Kč. Pokud pana Baštu okrádali opakovaně, tak si dovoluji upozornit, že neustálé nájezdy zlodějů dokáží živnostníka připravit jak o nervy, tak o firmu. Prostě ekonomicky zkrachuje, nebo se z toho napřed zhroutí a až pak zkrachuje.

3. Majetek nemá takovou cenu, jako zdraví, život, důstojnost: Za život dokáži vydělat jen omezenou sumu peněz, a když mi někdo způsobí škodu v podstatné výši, tak mě tím připravil o podstatnou část života. Skutečně nemám mít právo bránit svůj život zbraní ? Víte, že oběti TČ mají problémy spát, což může vést k velmi závažným psychickým následkům ?
Zloději si neváží mého majetku a tím si nepřímo, ale také prokazatelně neváží mého zdraví a života. Neustálé nekritické nadřazování zdraví a života pachatelů nad majetek obětí je naprosto zvrácené a úchylné.

4. Škoda na majetku je celkem malá: Zamýšlela jste se někdy nad škodou na lidské psychice ? Víte jaké to je být neustále okrádán ? Víte jak to člověka deptá a deprimuje? Deprivace je srovnatelná se šikanou a následky dlouhodobé šikany na psychice obětí jsou zmapované docela slušně. Není náhodou, že šikanovaný občas spáchá sebevraždu a občas pro změnu zkusí zmasakrovat své okolí. Je to snad chyba šikanovaného ? A pokud náhodou dokáže zmasakrovat právě ty, kteří jej šikanovali, tak je to podle mě ještě celkem v pořádku.

5. Mohl zavolat policii: Já jsem takhle chytil tři zloděje, jak kradli můj "starý šrot". Přivolal jsem policii, policie konstatovala, že se nejedná o loupež, protože nepřekonali překážku (plot už ukradli, bránu taky, takže není co překonávat), nepoužili proti mě násilí, takže jde jen o přestupek. A ten PČR vyřešila blokovou pokutou. Protože pachatelé na místě nezaplatili, dostali "složenku". Myslíte si, že snad někdy tu pokutu zaplatí ? Chápete ten výsměch a tu bezmoc ? Policie je vůči tomuto druhu kriminality zcela bezmocná a je zbytečné ji volat. Chápete to riziko, které jsem podstupoval, když jsem zcela zbytečně zadržel tři zloděje ? Tihle lidé často nosí nože a neváhají je použít.

6. Můžu si nainstalovat kamery, hlídací službu: Vážená paní, k čemu budou kamery ? Myslíte si, že policie bude pachatele krádeže šrotu reálně honit ? A když je chytí, že z pachatelů ten okradený dokáže vypáčit náhradu škody ? Víte kolik stojí kamerový systém ? Víte, kolik stojí hlídací služba ? Myslíte si, že je v pořádku tolerovat darebáky a na nutit slušné lidi, aby si platili ochranku a investovali neskutečné sumy do zabezpečení proti beztrestným darebákům ? Spousta lidí, zaměstnanců, živnostníků má poměrně malé příjmy a jsou neustále na hranici bankrotu. Tito lidé snad nemají právo na svůj majetek ? Co podle vás mají dělat, když policie je k ničemu a ikdyž zloděje vlastnoručně chytí, tak to také vůbec, ale vůbec k ničemu není. Vidíte snad jiné funkční řešení, než umožnit lidem chránit svůj majetek se zbraní v ruce ?

A teď jeden příběh z USA (Texasu). V Texasu je možné po setmění zastřelit vetřelce, který vám vnikne na pozemek. Pán stavěl dům, neustále byla jeho stavba vykrádána. Takže začal na stavbě přespávat (střídal se tam se svým švagrem). Při třech incidentech, zastřelili se švagrem čtyři zloděje. Vždy jen přijel koroner se šerifem a odvezli tělo. Po posledním incidentu krádeže definitivně ustaly. Za pár týdnů přišel od šerifa děkovný dopis, protože od posledního incidentu byla v okruhu 20 km nulová kriminalita.

Darebáků je ve společnosti jen naprosto mizivé procento a stačí, aby se tito darebáci začali bát o svůj život a jimi realizovaná kriminalita půjde rapidně dolů. Toto nemůže zařídit policie, toto lze zařídit jen tak, že občané budou mít právo bránit svá práva i nejen formálně, ale i reálně. V současném stavu je to tak, že když můj otec přijel ke svému pozemku a na něm našel dvě podezřelá individua s velkým psem, tak zase nastoupil do auta a bezmocně odjel. Volat policii nemělo smysl, byla by to jen další ztráta času. To vám připadá v pořádku ? A pokud ne, jak byste vyčíslila způsobenou škodu tím, že otec nemohl užívat svůj majetek a zažíval pocit bezmoci? A jak byste tento nefunkční stav navrhovala změnit ?

Vážená paní, několikrát mě za můj život oloupili na ulici, jen za poslední dva měsíce jsme byl dvakrát okraden o majetek v ceně jednou cca 1000 Kč, jednou cca 100 Kč. S tím, co pan Bašta udělal, sice nesouhlasím, ale mám pro pana Baštu pochopení a jsem rád, že jej prezident amnestoval.
Naposledy upravil(a) Shi dne úte 03.4.2012, 10:48, celkem upraveno 1 x.

VIP člen

Příspěvek od S474N » úte 03.4.2012, 10:47

Shi: se vsim +- souhlasim, ale s pripadem pana Basty by ses mel seznamit trosicku blize. V dobe, kdy Basta prijel ke sve provozovne, tak pred ni sedeli v aute dva lide, kteri si povidali. On nemohl vedet a ani samozrejme nevedel, kdo nebo co to je. Lup v tu dobu meli uzavreny v kufru. A i presto vystoupil, vzal brokovnici a zacal po nich strilet. To me rozhodne koser neprijde. Jo kdyby je chytil primo pri cinu, tak je to zase neco jineho, ale zive si dovedu predstavit, jak se tam nekdo nachomitne omylem a dement po nem zacne bezhlave strilet.

Obrázek

Příspěvek od Nikdo » úte 03.4.2012, 10:55

Ta partička smažek byla v Ivančicích samozřejmě dobře známá. Panu Baštovi vyzváněl na mobilu alarm hlásící násilné vniknutí do jeho provozovny. Přijel na místo, vystřelil za ujíždějícím autem (podle tebe nemohl tušit, kdo v něm je) a trefil zloděje. To je ale náhodička :evil:

Shi

Příspěvek od Shi » úte 03.4.2012, 10:56

Statan: Baštovi podle mě tak trochu ruplo v makovici - proto tam píšu o té dlouhodobé deprivaci. Jeho zoufalství docela dobře chápu a velmi dobře chápu proč drobné krádeže na PČR nehlásil a naštvalo, mě, že právníci, soudci a novináři mají tu drzost vyčítat oběti, že se nenamáhala zcela zbytečně hlásit na PČR to, že už byla po 20 okradená.

Zpět na „OFF TOPIC - BEZ ZAMĚŘENÍ“

Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Designed by ST Software.
Český překlad – phpBB.cz