Christabel píše:Shi píše:Tohle je taky zábavné čtení:
http://christabel.bloguje.cz/886833-zas ... lodeje.php
Nečetla jsem celou Vaši diskusi, ale ten případ byl skutečně jiný, ta situace byla odlišná od té, kterou diskutujete - dotyčný střílel na někoho, kdo mu odnášel celkem bezcenný šrot. Nešlo tam o ochranu života, zdraví či důstojnosti.
A nikoho nesoudím, jsem advokátka;)
Vážená paní, pan Bašta to sice přehnal, o tom tu není sporu. Ovšem domnívám se, že celá řada vašich východisek (která máte na svém blogu) je chybná a proto docházíte k chybným závěrům, tedy k tomu, že je chybné střílet na někoho, kdo vám odnáší majetek (bezcenný šrot).
1. Mnozí zloději nekradou proto, že by neměli na chleba. Oni kradou proto, že je to baví, něco přes den dělat musí a tímto se skvěle zabaví - trocha adrenalinu a ještě si vydělají trochu peněz. Toto nemám z vlastní hlavy, to jsem se dozvěděl od člověka, který se danou komunitou osob a jejich kriminalitou zabývá. Ostatně zloději v případě Bašta na místo činu přijeli autem, takže mají na auto a na jeho provoz. Rozhodně to nebyli žádní chudáci. Můj soused opakovaně zkoušel různým přistiženým sběračům kovů, kteří argumentovali tím, že potřebují peníze, nabízet práci. Prakticky nikdo o práci zájem neprojevil, a ten jeden, co zájem projevil, vydržel pracovat pár dní.
2. Šrot má cenu šrotu: Nám taky ukradli bezcenný šrot - starý plot, starou bránu, plotové sloupky - byl to šrot, odhadní cena blízká nule, ale nahradit tuto škodu znamená výdaje přes 50 tisíc Kč. Pokud pana Baštu okrádali opakovaně, tak si dovoluji upozornit, že neustálé nájezdy zlodějů dokáží živnostníka připravit jak o nervy, tak o firmu. Prostě ekonomicky zkrachuje, nebo se z toho napřed zhroutí a až pak zkrachuje.
3. Majetek nemá takovou cenu, jako zdraví, život, důstojnost: Za život dokáži vydělat jen omezenou sumu peněz, a když mi někdo způsobí škodu v podstatné výši, tak mě tím připravil o podstatnou část života. Skutečně nemám mít právo bránit svůj život zbraní ? Víte, že oběti TČ mají problémy spát, což může vést k velmi závažným psychickým následkům ?
Zloději si neváží mého majetku a tím si nepřímo, ale také prokazatelně neváží mého zdraví a života. Neustálé nekritické nadřazování zdraví a života pachatelů nad majetek obětí je naprosto zvrácené a úchylné.
4. Škoda na majetku je celkem malá: Zamýšlela jste se někdy nad škodou na lidské psychice ? Víte jaké to je být neustále okrádán ? Víte jak to člověka deptá a deprimuje? Deprivace je srovnatelná se šikanou a následky dlouhodobé šikany na psychice obětí jsou zmapované docela slušně. Není náhodou, že šikanovaný občas spáchá sebevraždu a občas pro změnu zkusí zmasakrovat své okolí. Je to snad chyba šikanovaného ? A pokud náhodou dokáže zmasakrovat právě ty, kteří jej šikanovali, tak je to podle mě ještě celkem v pořádku.
5. Mohl zavolat policii: Já jsem takhle chytil tři zloděje, jak kradli můj "starý šrot". Přivolal jsem policii, policie konstatovala, že se nejedná o loupež, protože nepřekonali překážku (plot už ukradli, bránu taky, takže není co překonávat), nepoužili proti mě násilí, takže jde jen o přestupek. A ten PČR vyřešila blokovou pokutou. Protože pachatelé na místě nezaplatili, dostali "složenku". Myslíte si, že snad někdy tu pokutu zaplatí ? Chápete ten výsměch a tu bezmoc ? Policie je vůči tomuto druhu kriminality zcela bezmocná a je zbytečné ji volat. Chápete to riziko, které jsem podstupoval, když jsem zcela zbytečně zadržel tři zloděje ? Tihle lidé často nosí nože a neváhají je použít.
6. Můžu si nainstalovat kamery, hlídací službu: Vážená paní, k čemu budou kamery ? Myslíte si, že policie bude pachatele krádeže šrotu reálně honit ? A když je chytí, že z pachatelů ten okradený dokáže vypáčit náhradu škody ? Víte kolik stojí kamerový systém ? Víte, kolik stojí hlídací služba ? Myslíte si, že je v pořádku tolerovat darebáky a na nutit slušné lidi, aby si platili ochranku a investovali neskutečné sumy do zabezpečení proti beztrestným darebákům ? Spousta lidí, zaměstnanců, živnostníků má poměrně malé příjmy a jsou neustále na hranici bankrotu. Tito lidé snad nemají právo na svůj majetek ? Co podle vás mají dělat, když policie je k ničemu a ikdyž zloděje vlastnoručně chytí, tak to také vůbec, ale vůbec k ničemu není. Vidíte snad jiné
funkční řešení, než umožnit lidem chránit svůj majetek se zbraní v ruce ?
A teď jeden příběh z USA (Texasu). V Texasu je možné po setmění zastřelit vetřelce, který vám vnikne na pozemek. Pán stavěl dům, neustále byla jeho stavba vykrádána. Takže začal na stavbě přespávat (střídal se tam se svým švagrem). Při třech incidentech, zastřelili se švagrem čtyři zloděje. Vždy jen přijel koroner se šerifem a odvezli tělo. Po posledním incidentu krádeže definitivně ustaly. Za pár týdnů přišel od šerifa děkovný dopis, protože od posledního incidentu byla v okruhu 20 km nulová kriminalita.
Darebáků je ve společnosti jen naprosto mizivé procento a stačí, aby se tito darebáci začali bát o svůj život a jimi realizovaná kriminalita půjde rapidně dolů. Toto nemůže zařídit policie, toto lze zařídit jen tak, že občané budou mít právo bránit svá práva i nejen formálně, ale i reálně. V současném stavu je to tak, že když můj otec přijel ke svému pozemku a na něm našel dvě podezřelá individua s velkým psem, tak zase nastoupil do auta a bezmocně odjel. Volat policii nemělo smysl, byla by to jen další ztráta času. To vám připadá v pořádku ? A pokud ne, jak byste vyčíslila způsobenou škodu tím, že otec nemohl užívat svůj majetek a zažíval pocit bezmoci? A jak byste tento nefunkční stav navrhovala změnit ?
Vážená paní, několikrát mě za můj život oloupili na ulici, jen za poslední dva měsíce jsme byl dvakrát okraden o majetek v ceně jednou cca 1000 Kč, jednou cca 100 Kč. S tím, co pan Bašta udělal, sice nesouhlasím, ale mám pro pana Baštu pochopení a jsem rád, že jej prezident amnestoval.