LOS a DRILLY.cz - porovnávání neporovnatelného

Ostatní debaty mimo zaměření, vtipy, když se prostě chcete vykecat :-)

Zbraň: G17,V-AR,G26,Saiga..

Re: LOS a DRILLY.cz - porovnávání neporovnatelného

Příspěvek od kabro » čtv 24.7.2014, 10:35

Dotaz na Drilly.cz: tohle není rýpání,s něčím co píšete souhlasím s něčím ne, stejně jako s některýma LOSákama,chápu obě komunity,ale zajímal by mě názor na použití timeru pro vaše účely.
Neubírájí se tím drily trochu sportovním směrem? Přeci jen když mě pípne timer tak ten čas zohledňuji abych byl lepší než kluci kolem,byť se snažím postupovat takticky správně,tak v reálu bych ten čas asi tolik nehonil na úkor např.pečlivější kontroly okolí,ještě lepšího krytí než děláme na střelnici a pod.
Bezpochyby jeho použití uznávám,pro sportovní trénink velký přínos,pro závody skoro nezbytnost,ale nácvik na reál? Není to pak malinký závodek kde se člověk více snaží vyhrát danou stage či situaci,než potrénovat jakoby reál?

VIP člen

Zbraň: GLOCK 19

Příspěvek od S474N » čtv 24.7.2014, 10:58

Jak to tak ctu, tak si rikam, ze se to tady mota vsechno porad dokola. Co to teda posunout kapku dal a napsat V CEM KONKRETNE je ICS prekonane a tyto jednotlive veci se daji JAK resit lepe? *88*
| MujGLOCK | - < Forum > < Fotogalerie >
Citát dne: "Rychlejší, než 158 na drátě, je 357 na opasku."

Obrázek

Zbraň: glock 17

Příspěvek od kuba » čtv 24.7.2014, 11:20

mno to už se tu taky psalo a jestli čekáte že aleš ještě neco napíše je to dost zbytečný, páč si uvědomuje že je to zbytečný :)
My only worry about death is that my girl will sell my gear for what I SAID I paid for it...
http://www.facebook.com/severoceskygteam

Příspěvek od Aleš Vondráček » čtv 24.7.2014, 11:25

Ale no tak Kubo...zrovna jsem dopsal sáhodlouhý příspěvek :-)

Zbraň: GLOCK

Příspěvek od polucias » čtv 24.7.2014, 11:31

súhlas,

ja osobne tiež neviem ktoré veci a prečo, rád by som to počul/videl , aký je k tomu rozumný základ

k popísaným situáciám poviem len toľko že byť nadrilovaný a pripravený na 110% je podľa mňa lepšie ako na 100% ak by som to bral tak čo všetko sa mi "asi" nestane tak by som ani zbraň nemusel vlastniť, vieme všetci veľmi dobre, že je veľmi malá ak nie mizivá šanca že budeme musieť strieľať/ťahať zbraň a to i vo veľmi vypätej situácií kedy budeme zvažovať či to stojí za to alebo ju ani vytiahnuť nestihneme,
preto ja kladiem dôraz na sebaobranu ako takú, zbraň je len jedna z ciest,

v streleckých technikách sa ale držím toho, že to čo mi príde logické a zapasované do celkového konceptu tak je dobré, ak to ešte preverím pri stresovom cvičení kedy nemám šancu rozmýšlať nad tým čo a ako robím a stále som schopný to držať a funguje mi to, tak je to dobré
ja som to našiel v ICS, ak sú tam trhliny, prosím označte ich
ja som zatiaľ videl v praxi stovky ľudí ktorý sa dostali vďaka tomuto systému za krátky čas niekam kde ani netušili že môžu byť,
len mizivé percento tento systém neprijalo celý tak ako je, ale nejaké veci z neho používaju dodnes,
mám tiež skúsenosť s človekom ktoré sa rok zbrane nedotkol a bez problémov robil všetko ako má, zasahoval výborne, držal sa konceptu bez zaváhania,
po rokoch takýchto skúseností akú odozvu to má v ľuďoch, akú trvácnosť, ako dostávame zrovnania sa nám nečudujte že za to tak bojujeme,

a nie je to tak i správne , bojovať za to o čom ste presvedčený, každý to tak robíte i vy čo ste v opozícií
Izraeli Combat Shooting + Glock 17+ Taurus Pt 1911 + http://www.RBSD.cz + http://www.combatsim.eu

Příspěvek od polucias » čtv 24.7.2014, 11:34

Aleši

určite sa vyjadri, mňa tvoj názor veľmi zaujíma, hlavne neber nič osobne, niektorý "naší" i "vaši " sa už dosť rozcítili
Izraeli Combat Shooting + Glock 17+ Taurus Pt 1911 + http://www.RBSD.cz + http://www.combatsim.eu

cmk

Příspěvek od cmk » čtv 24.7.2014, 11:37

Nikdo píše:...normální pupkatej LOSák...
Jako myslis nekoho konkretne? :-)
Motto: Rychlejší, než 158 na drátě je 357 na opasku
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Pokud víš, kolik máš zbraní, nemáš jich dost.

Příspěvek od Aleš Vondráček » čtv 24.7.2014, 11:44

Polucias,
přesně tak :-) Já si to osobně neberu, vážím si lidí, kteří něco znají a umí a k tomu ještě diskutují a argumentují s rozumem a respektem k protistraně

Příspěvek od kuba » čtv 24.7.2014, 11:50

Aleš Vondráček: promiň :inlove:
My only worry about death is that my girl will sell my gear for what I SAID I paid for it...

cmk

Příspěvek od cmk » čtv 24.7.2014, 11:58

S474N píše:Jak to tak ctu, tak si rikam, ze se to tady mota vsechno porad dokola. Co to teda posunout kapku dal a napsat V CEM KONKRETNE je ICS prekonane a tyto jednotlive veci se daji JAK resit lepe? *88*
Uz se to tu psalo...
Pohyb, postoj, cetnost kontroly, technika strelby a manipulace se zbrani.
Prekonane = jsou jiz o neco lepsi (jednodussi, ucelnejsi, rychlejsi) techniky/postupy. To neznamena, ze by to, co je v ICS, nefungovalo !!!
A vim, ze tady se dostaneme do sporu, jestli je lepsi to umet nejak pomalejc a slozitejc, kde to asi funguje i po zraneni, extremni zatezi, uprostřed války, nebo to delat priozenejc za pouziti mensiho poctu pohybu - tudíž rychlejc a ucelnejc, jen při tom nebude tak zpevnene cele telo a při zraneni to bude nechylnejsi k chybam.
Nutno k tomu dodat - vsichni se ucime primarne (tedy ne jenom) strilet obouruc - z nejakeho postoje, idealne 2 hity, ale realita (pri obrane proti cloveku) bude dost často takova, ze jednou rukou budu něco drzet, krejt se, pripadne ji i obetuju, abych mel sekundu navíc na vytazeni zbrane a pouziti z nejaky totalne nestandardni nenacvicitelny pozice.
Když jsem udelal závod s nazvem "echt obranka", kde několik situaci bylo o "neprijemny pozici", najednou byly výsledky tak trochu netradicni...

Klidne Ti vyjmenuju i pozitiva ICS:
Komplexnost, Vycvik pod zatezi (fyzickou, psychickou) i za hranici bolesti, lpeni na sledovani okoli (coz sebekriticky treba musim rict, ze tohle me sport totalne odnaucil - pro obranu bohuzel...)
---------------------------------------------------------------------------------------------------

cmk

Příspěvek od cmk » čtv 24.7.2014, 12:00

Kuba - zvlastni smajlik - zjistuju, ze te moc neznam :-)

Příspěvek od polucias » čtv 24.7.2014, 12:16

ja som videl napríklad na jednom závode na videu
že priebežné výsledky tak trochu poupravili organizátori aby súťažiacim zamotali hlavu, to boli panečku pohlady na tie listiny,

potom sa snažili jak nikdy v živote :twisted:
CMK: vidíš a to je tá pozitývna drobnosť čo ti tie drilly môžu dať , aj keď nebudeš súhlasiť so všetkým, ani hodnotením, bodovaním, penalizovaním,
ono tá športová stránka veci na tých driloch je naozaj len orientačná,
organizátor to berie za svoje dítko tak ho prosím neodsudzujte, je to veľmi šikovný a snaživý organizátor a strelec, a ako každý kto chce raziť niečo nové má hlavu na špalíku

vo všeobecnosti je takáto "súťaž" v streľbe akoby podľa nejakých systémov alebo len čisto pre obranu prakticky nemožné hodnotiť, rovnako ako spraviť súťaž v sebaobrane ja neviem KM vz. BOX, BOX vz. BJJ a podobne , všetko je to na boj to sa zhodneme, ale za iných podmienok a čisto športové výsledky vo versus súboji sa dajú dosiahnuť len spoločnými pravidlami ktoré pôvodný zámer zničia alebo výrazne obmedzia

tak sú drilly skôr stretnutie strelcov ktorým športový prístup nestačí a chcú si aspoň nejak zrovnať svoje sily a techniky s ostatnými

o technikách a všetkom ostatnom sa ale budú viesť debaty donekonečna

Příspěvek od Aleš Vondráček » čtv 24.7.2014, 13:05

Zdar všem a rozumným diskutujícím zvlášť :-)

Na úvod bych rád řekl, že nejsem žádná modla nebo sektářský guru, kterého by si někdo “nemohl brát do huby”. Sice radši s lidma diskutuju osobně, protože písemně se často dost věcí “ztratí v překladu”, ale nemám problém říkat a obhajovat svoje názory a nebo je klidně přehodnotit, pokud k tomu dostanu důvod. Zažil jsem to mnohokrát a v rámci svojí profese se toho držím a nevidím na tom nic špatného. Někde jsem četl, že nic neobohacuje víc, než diskuze s chytrým člověkem, který má jiný názor.
V principu není ani nic špatnýho na tom, když někdo (někdy bohužel až fanaticky slepě) hájí “to svoje”. K cíli vede vždycky víc cest. To negativního, co na tom vidím, je to, že většinou dotyčný moc nemá s čím reálně srovnávat (teda pardon, samozřejmě s dvd :-) ) , není přístupný argumentům resp. není schopen (ochoten?) se jimi vůbec zabývat a přemýšlet o nich. Většinou ten člověk škodí sám sobě a svědčí to o jeho osobnosti. A je to škoda, protože většina lidí, o kterých teď mluvím, jsou nadšenci plní energie trénovat a mají velký potenciál. Bohužel, fanatizmus a nedostatek respektu k čemukoli jinému se – sorry - vyskytuje u zastánců ICS v hojné míře.

A teď konkrétně:

ICS:
Tak ještě jednou… ICS není nic špatnýho, sám jsem na něm začínal (a dost dlouho ujížděl…), natahoval i ze spaní a měl pocit, že nic lepšího není. Hltal jsem dvd, tahal rozumy z lidí, co s Izraelci trénovali a jakmile to šlo, jel jsem na kurz. První kurzy v ČR byly daleko tvrdší, než ty z pozdější doby (celkem logicky, protože by na to pak nikdo s takovou pověstí nejezdil) a i my jsme časem poznali izraelské instruktory, kteří byli výborní střelci a dobří učitelé – ale i zabedněné fanatické arogantní neprofesionály, kteří měli pocit, že se z nich někdo posere jen proto, že mají obřízku…A už v té době jsme se smáli lidem tady u nás, kteří byly papežštější než papež a jakoukoli připomínku k ICS brali jako kdybychom se v kostele vykáleli u oltáře. Vždyť oni bojují s tím terorem, oni válčí, oni zabíjejí! Tak musí mít přece tu jedinou nezpochybnitelnou vyvolenou pravdu.

ICS z něčeho vychází a má nějakou faktickou historii. Má nezpochybnitelné výborné prvky, které i sami (někdy s modifikacemi) pořád v nějaké míře používáme a hlásíme se k tomu, protože jsou efektivní – např. důraz na bezpečnost, některé drily, vydupávání, způsob natažení zbraně atp. Ale má taky x věcí, které se dají dělat lépe resp. se vývojem dostali někam jinam. Bavíme se tady spíš o některých technikách a metodice – ne o taktice, provádění vojenských operací atp. Tam určitě platí, že se přizpůsobují a vyvíjejí pro specifické použití v daných podmínkách a pro Izrael to platí. V některých oblastech/činnostech jsou nepřekonatelní a v jiných mají navrch zase jiní.

Příklad za všechny je stav zbraně (a ne nehodlám o tom vest plamennou diskuzi tímto směrem), kdy opravdu náboj mimo komoru byl z počátku podmíněný špatným stavem zbraní a jejich konstrukcí s jednočinným sp.mechanizmem. Zbraň bez náboje v komoře je méně připravená než zbraň s nábojem v komoře – moderní zbraň s bezpečnostními prvky. A je to pořád jeden ze “základních kamenů” ICS. Přidejme image, které ICS má (a které se okolo něj vytváří) a další faktory a máme tu úspěšný model a vývozní artikl, který není dobré moc měnit :-) A jak zmínil Kuba, pak vám lidé jako Avi Nardia (a další insideři) řeknou, že už se na mnoha místech nosí náboj v komoře, o řadě věcí se ví, že se dají dělat jinak a líp. Btw. zrovna Avi Nardia je příklad instruktora, který vyučuje izraelskou střelbu v modifikované podobě a při výuce to rozlišuje, co je “originál” a co je jeho úprava, protože mu dává větší smysl. A vůbec k tomu má zajímavé komentáře.
Nepsal tady náhodou někdo, že ICS obohacuje o nové věci, přidává atp.? Ok, ale asi to tam teda předtím nebylo, když je to potřeba přidávat… ;-)

Další věc – opravdu si myslíte, že ICS je jediný systém, který umí v krátkém čase efektivně někoho se zbraní něco naučit? Potom buď nic jiného neznáte, nebo si lžete do kapsy. Takže se tady budeme přetahovat, kdo něco naučil líp a víc lidí? No, to je pak debata o ničem.

Spousta lidí se zaklíná mantrou, že jen v ICS se dělají reálné komplexní modelové situace a jen takhle se připravuje na ten “reál”. V mnoha případech vedou hlavně ke konfrontačnímu řešení a jako v mnohém dalším, nejvíc záleží na osobnosti instruktora, jak umí modelovky připravit. Jen řvát na lidi a kopat do nich nestačí. Zažil jsem několik lidí, kteří díky přemotivovanosti a vystresovanosti (vč. situace na samotném kurzu s izr.instruktory) pobili všechno co jim přišlo pod ruku bez rozdílu, bez identifikace…
Kdo z vás zažil “Force on Force” nácviky s Gabem Suarezem nebo modelovky s Jimem Wagnerem? Myslím, že s JW tady určitě někteří ano. Pak ví, že kvalitní komplexní modelovky připravující na škálu řešení v reálné situaci se dají dělat i jinak a obecně vzato, myslím, že líp (vhodněji, efektivněji…) i pro větší rozsah aplikací.

Od ICS jako od základního systému jsme se odklonili už před vice než deseti lety, jakmile jsme začali poznávat jiné instruktory a to, co učí. Největší rozdíly jsou nejen v technice (btw. u dlouhých zbraní je podle nás porovnání ještě víc ve prospěch jiných systémů), ale i metodice výuky a proto jsme se posunuli jiným směrem. Teď mě napadá – kontrolu okolí v Aegisu vyučujeme už víc než deset let - a v roce 2002 (naše účast na kurzech ICS od ISSP) ji instruktoři vůbec neučili… Nechtějte prosím ode mě písemně detailní rozbor co všechno děláme jinak nebo porovnávání jednotlivých technik, to bych mohl rovnou napsat knihu :-)

Nicméně, jak už jsem mnohokrát řekl, má smysl se s ICS seznámit a absolvovat nějaký výcvik s dobrým instruktorem. Ale stejně tak bych doporučil u toho nezamrznout. I když chodíte roky na stejnou pizzu u vás v ulici (a chutná vám), neznamená to, že o pár bloků dál nepečou nějakou lepší a jinak než průzkumem to nepoznáte. Ale ani pak to neříká, že musíte do té svojí pizzerie přestat chodit… Jen prosím netvrďte, že ta vaše pizza (zvlášt jestli jste jich jiných moc neochutnali) je ta jediná nejlepší na světě a vše ostatní se nedá jíst.

Btw. Líbí se mi jakým způsobem argumentují Polucias resp. Areyou, i když s nimi nemusím ve všem souhlasit., ale má s nimi smysl diskutovat. Stejně tak Cmk má často trefnou poznámku, kterou bych formuloval podobně.

Kurzy a vzdělávání:
Chce se mi začít jízlivě ve stylu “že já idiot utratil tolik peněz za kurzy, když jsem mohl skouknout pár dvd…” ale zkusím to seriózněji.

Jen účast na nějakém kurzu není záruku ničeho, v tom je kus pravdy. Máme mezi sebou mnoho sběratelů certifikátů, kteří toho ale moc neumí. Každý nějak začínal a i když záleží v jaké době (dostupnost zdrojů) tak samozřejmě jakékoli informace, pokud se umí zpracovat, porovnávat a využít, jsou dobré. Ale myslet si, že koukáním na video dostanu to samé, jako osobní účast na kurzu, je hloupost (do porovnávání se sexem se radši pouštět nebudu ;-) ). Spíš bych to přirovnal k zážitku koncert vs. poslech studiového cd (není to to přesná paralela, ale snad mi budete rozumět).
Znal jsem Suareze z jeho knížek a emailové korespondence, znal jsem spoustu videí a knihu Roba Pincuse atd. ale až osobní zážitek a komplexní zkušenost z výcviků pod jejich vedením dala celkový obrázek a lepší porozumění tomu, CO učí a poznání JAK učí. Osobnost instruktora je nedílnou součástí výukového procesu a jeho schopnost vysvětlovat, opravovat chyby, motivovat atp. má zásadní vliv na výsledek. Ze všech kurzů jsem si něco vzal – jako střelec i jako instruktor - někde to bylo víc z osobnosti instruktora, jinde víc z technik a obsahu výcviku.

Takže si vybíráme a budeme v tom pokračovat pořád. Ale je to otázka nákladů (čas, energie, peníze) a efektu, takže univerzální větička, že “ze všeho si něco vezmeš” sice platí, ale někdy to “něco” za to ani nestojí.
Když se na některá dvd kouknu dneska a porovnám to, co vidím, s tím, co jsem viděl před lety, je to velký rozdíl. Daný zkušeností, větším rozhledem, absolvováním různých kurzů, vlastní výcvikovou činností atp.
Chci něco poznat jiného než dělám a čemu i věřím? Vyberte si a jeďte kamkoli, investujte do toho, ale jeďte tam s otevřenou hlavou. Že na to nemáte, že je to daleko atd. atp.? Kecy. Jestli opravdu chcete, tak cestu najdete. A nebo si přiznejte, že to pro vás nemá takovou prioritu (na tom není nic špatného), ale potom mlčte a nehodnoťe a neporovnávejte věci, které neznáte. Ne, že mám kamaráda, který má kamaráda, co telefonoval s někým, kdo tam byl…Ok?

Kurzy Aegis:
S dovolením tomu dám samostaný odstavec, aby to bylo dobře pochopeno.
Kdo chce k nám přijet, ať začne na K1.Není to “začátečnický” kurz, je to úvodní kurz do systému Aegis a bez něj v té skládačce něco chybí. Ano, pro někoho je K1 trochu “nutné zlo”, ale ti, kterých se to týká, pak později pochopí, proč to tak chceme a k čemu je to dobré. To, co jsem I napsal v onom rozhovoru – ti, kdo něco umí, jsou v drtivé většině ti, kteří jsou úplně v pohodě a i K1 je posune a obohatí.
Je to na každém, nikoho nelámeme k nám jezdit. Ono se občas i ukáže, že král je nahý, takže chápu proč se některým k nám nechce ;-) (pozor, to byl vtip…). Kdo si o nás chce zjistit informace, nic netajíme a prozkoumáním webu, fb a ohlasů účastníků si nějaký obrázek uděláte. Nemusíme vyhovovat každému, někdo hledá a chce něco jiného atp. a je to tak v pořádku. Mít volbu je vždycky fajn.

IPSC, IDPA, AOS, LOS, drilly…sport
Striktně odlišujme střelbu podle nějakých pravidel a výcviky, kurzy atd. Sport a nějaká forma měřeného porovnávání je v něčem dobrá věc (i používání timeru v rozumné míře ve výcviku má svůj přínos) , ale argumentace libovolnými věcmi z té které disciplíny má jen omezenou platnost. I v LOS se pohybuje spousta lidí (na straně střelců i organizátorů), co má pocit, že to je ta správná “obranná střelba” a že to nahrazuje smysluplný trénink…a není to pravda.

Mnoho (i úspěšných) sportovních střelců podléhá dojmu, že rozumí všem okolo střílení. Jsem rád, že tu padlo jméno Smutňáka, protože on je velmi dobrý příklad úspěšného sportovce a profesionála s praktickými zkušenostmi, který i na IPSC používal a používá normální vybavení a většině je schopen dokázat, že to ve “speciálním” vybavení tak úplně není…Zrovna on je jeden z velmi mála lidí, co podle mě umí dělat čáru mezi sportem a realitou a v obou být výborný. Léta jsem razil stejný přístup a při příjezdu na závody jen vyměnil G19 za 17 a připnul třetí pouzdro na zásobník.

Díky všem, co to dočetli až sem a snad jsem něco víc ze svého postoje objasnil. Věnoval jsem tomu dost času, tak doufám, že to mělo nějaký smysl.

AV

Příspěvek od polucias » čtv 24.7.2014, 13:33

určite malo ,
díky

cmk

Příspěvek od cmk » čtv 24.7.2014, 13:36

Ac obecne souhlas, udelam to, co nemam moc rad...
Vypichnu z toho jednu vetu, se kterou nesouhlasim (a nerad bych, aby to prevraceno, jako obecny nesouhlas!!!):
I v LOS se pohybuje spousta lidí (na straně střelců i organizátorů), co má pocit, že to je ta správná “obranná střelba” a že to nahrazuje smysluplný trénink…a není to pravda.
V LOSu se "zlehka" pohybuju od roku 2006.
A vždy to bylo o tom: "Pojdme se bavit. Pojdme vytahnout strejdy ze strelnic, kde sazej desitky jenoruc na 25m a pojdme jim ukazat, ze to neznamena, ze v pripade krizove situace by to dokazali pouzit. Pojdme totez ukazat strejdum, co maj doma v trezoru starou 50ku, ze v pripade stresu by mozna byli nebezpecni vic sobe. Pojdme jim v ramci pravidel ukazat alespoň zaklady bezpecnosti. Treba to pochopej a zacnou na sobe pracovat." - casem se to ještě zmenilo v to "uz tu mame dost sportovcu, pojdme i jim umožnit se vyblbnout a zazávodit si". A to cele korenime tim (oproti IPSC) alespoň naznaky určitých zakladu taktiky, kdy se snazime lidem ukazat, ze není dobře se zpoza krytu vytelit proti 5 tercum najednou a resit nejdriv ten nejschovanější terc, nebo je nutime na tajnych koukat, co maj lidi v rukou a resit ty, co resit maji.
LOS nikdy nepredstiral, ze je vyukovy system. Na zavodech lidem, u kterých vidime nejaky problem, doporučujeme navstivit kurzy a jmenujeme mezi doporucenymi pouze proverene bez ohledu na to, jestli s nima jsme nebo nejsme kamaradi.
A ano. Nese to s sebou problemy... Pokud bychom chteli poradat ciste takticky zavod zalozeny na realne obranne situaci, mame lidi s letitou zkusenosti (napr. jednoho z mala soudnich znalcu pisici posudky na NO se zbrani - Nachodsky to není). Jenze ten zavod by byl mirne receno "nudny", lidi by na to prestali jezdit a nevytahovali bychom pak ani ty strejce. Situace na 1-2 rany na většinou kontaktni vzdalenost by nikoho nebavily.
Takze se to cele trochu prikresluje a lehce se vrti realitou (proto si občas někdo stezuje na briefingy, ze nejsou "ze zivota") a dela se to na vic ran... Proste proto, aby si lidi zastrileli. Je to hold dan za to, ze to ty lidi bavi...
A pak se organizatori deli na ty, kteří to delaji primárněji pro ty "sportovce" a ty, kteří to delaji vic pro ty "strejce nebo obranare". Ti první se zameruji na vic tercu, otevreny situace a pohyb u toho, ti druzi na rozlisovani tercu, pohyb v neznamem prostoru. Ti první od toho ocekavaji, ze si lida zasportuji apomeri se, tu druzi, ze si zkusi něco, co si samy nezkusi a třeba si i pouci. Ale nikdo z nich to, pro buh, nebere jako nahradu kurzu !!! I když jsem kdysi psaval "snažíme se od relity odklánět co nejmene - především s ohledem na bezpečnost a sportovni soumeritelnost" - neznamena to, ze si hrajeme na realitu nebo na kurzy... Proto jsem tu i opakovane psal: "Kurzy a sport nejsou totez, nejsou ani v opozici - proste se jen doplnuji."

PS: zajimavy je, ze diskuze o bezpecnosti na LOSu vedeme vždy s jedinou cilovou skupinou :-)
"A proc se tady jako nesmim otocit se zbrani do divaku, kdyz ji stahnu k sobe a otocim k zemi" :-)

cmk

Příspěvek od cmk » čtv 24.7.2014, 14:18

Aby to skutecne nevyznelo opozicne proti Alesovu nazoru, se kterym az na tu jednu věc souhlasim... Pridam jednu perličku jako dukaz, ze nejen ICS nuti lidi jit fyzicky lehce ke dnu, nez se bude něco delat...
Nekdy začátkem odpoledni casti puskoveho kurzu Aegisu M.H. něco predelaval na strelisti pro další cviceni. S A.V., jsme mezi tim susili zmenu polohy ze stoje do lehu a zpet... Zjednodusene receno "k zemi, ... ... ... vstyk, ... ... ..., k zemi... ... vstyk"...
Pro mych 130kg zive hmoty to znamenalo za par minut totalne odrovnany svalstvo na nohou, krece apod... Do konce dne jsem pak byl rad, ze stojim nebo takovym zvlastnim zpusobem i chodim (protoze nemam zaklopku a jdu do toho, dokud stojim a dejcham - mohl jsem rict "ja uz nemuzu", ale hanba by me fackovala). I ostatni sli na to dalsi cviceni slusne unaveni... A museli vsichni fungovat.

Příspěvek od Aleš Vondráček » čtv 24.7.2014, 14:28

Honzo,
nechci to pitvat a otáčet se na každé formulaci a větě. Ok, můžu to slovo "spousta" nahradit slovem "část", ale jinak si za tím stojím. Řada lidí LOS tak bere a taky je podle mě část organizátorů (zejména rozhodčích) nekvalifikovaných byť nadšených laiků. Ale není to pro mě téma, kterým bych se nějak hluboce zaobíral.

Neříkal jsem, že fyzická zátěž ve výcviku je špatná věc, naopak, vhodně a cíleně dávkovaná je přínosná. Ale tohle nebyl ten případ, o kterém píšeš :-) Prostě si byl chcípák :-) Nic ve zlým... ale ten tvůj přístup byl ok.

Příspěvek od Nikdo » čtv 24.7.2014, 14:44

cmk píše:
Nikdo píše:...normální pupkatej LOSák...
Jako myslis nekoho konkretne? :-)
Myslel jsem tím konkrétně sebe, potrefená huso :mrgreen:
Aleš Vondáček píše:I když chodíte roky na stejnou pizzu u vás v ulici (a chutná vám), neznamená to, že o pár bloků dál nepečou nějakou lepší a jinak než průzkumem to nepoznáte. Ale ani pak to neříká, že musíte do té svojí pizzerie přestat chodit… Jen prosím netvrďte, že ta vaše pizza (zvlášt jestli jste jich jiných moc neochutnali) je ta jediná nejlepší na světě a vše ostatní se nedá jíst.
Moje řeč. Dokázal bys to prosím vysvětlit mojí manželce? :mrgreen:

Ale jinak: je pěkně vidět, jak v těch konkrétních věcech máme každý jiný názor:

Aleš vydupávání učí. Já, když mi prcek spadne z kola, a doběhnu k němu, při zastavování nebudu vydupávat. Mám se učit vydupávat jen se zbraní? Nebo mám vydupávat pokaždé, když zastavuju, i když třeba doběhnu šalinu? Kašlu na to, prostě přirozeně doběhnu a zastavím, kde potřebuju.

Co ty prostocviky slabou rukou při tasení, proč se k tomu nikdo nevyjadřuje? Neměl bych si chránit hlavu i při tasení klíčů nebo kapesníku, aby mi ten dril nevyhasl v podvědomí? Nebo už se to v ICS neučí?

A naopak, kvůli neustálému vybíjení zbraně mj. kvůli časté blízkosti dětí jsem začal nosit náboj mimo komoru (děti nenadrcnou, ale spoušť by zmáčkly snadno), a udělal malou úpravu pro snadnější nadrcnutí jednoruč. Polucias kdysi postoval videa ukazující, že to není prakticky žádná nevýhoda, a výhody pro mne postupně začaly převažovat. Naproti tomu spousta praktiků považuje prázdnou komoru za překonanou.

cmk

Příspěvek od cmk » čtv 24.7.2014, 14:45

AV> OK, probereme pripadne nekdy osobne :-)
PS: kez bych byl chcipak... Ja byl spis 2 chcipaci v jednom tele :-)

Příspěvek od kuba » čtv 24.7.2014, 14:53

nikdo: nic není dogma. už jen třeba samotná střelba, úchop, spouštění, pozice rukou, těla, nic nejde brát takhle se to má dělat neb každý je jiný, jiná motorika, mechanika těla :) i tak nejde brát in/out jako dogma a kdo svoje dogma považuje za dogma, dělá to špatně.

hele aleš by jí to vysvětlil ale asi bys mu měl nejdřív poslat fotku :D

Zpět na „OFF TOPIC - BEZ ZAMĚŘENÍ“

Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Designed by ST Software.
Český překlad – phpBB.cz