LOS a DRILLY.cz - porovnávání neporovnatelného

Ostatní debaty mimo zaměření, vtipy, když se prostě chcete vykecat :-)

Zbraň: GLOCK

Re: LOS a DRILLY.cz - porovnávání neporovnatelného

Příspěvek od polucias » čtv 24.7.2014, 14:57

páči sa mi jedna vec ktorá sa raz za čas potvrdí ,

že cesta je niekedy podstatnejšia ako cieľ
tak vidím aj túto diskusiu, aj keď sa tu všeličo pláclo tak sa z to všetkého dá zobrať veľa dobrého

tými videami som kedysi chcel vyburcovať ostatných aby niečo podobné spravili aj oni,
ale nejak to nevyšlo :(

tou komorou IN/out je to pre každého osobná voľba, ja som nikdy nehatil IN, len som zdôrazňoval to aby to človek nebral ako samospásny článok,

výhody/nevýhody na obidvoch stranách
Izraeli Combat Shooting + Glock 17+ Taurus Pt 1911 + http://www.RBSD.cz + http://www.combatsim.eu

cmk

Příspěvek od cmk » čtv 24.7.2014, 15:00

Nadrcavani jednoruc jsem svého casu susil, az jsem orval pouzdro, pasek a mířidla (K100 se mi povedlo bezpecne z pohledu pravidel LOS natáhnout i o stehno - Jasik ma od te doby o 5 cm vic)...
A stejne jsem se nedostal do stavu, abych mohl rict "povede se mi to vždy" (kor ve stresu s prerazenou druhou hnatou od klacku). Proto vidim naboj IN pro skryte noseni jako jednoznacne vhodnejsi.
Presto nosim bez ze stejnych duvodu... Zbran samozrejme ukladam tak, aby nebyla dostupna decku. Ale umim si představit, ze doma, v bilem rezimu, nastane situace, kdy se decko k te zbrani dostane (nechci a nebudu konkretizovat).
Zvazil jsem pravdepodobnosti, vyhody a rizika a dokud nebudou soucasne i budouci deti dostatecne velke a poucene, budu nosit mimo.
Motto: Rychlejší, než 158 na drátě je 357 na opasku
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Pokud víš, kolik máš zbraní, nemáš jich dost.

Příspěvek od Aleš Vondráček » čtv 24.7.2014, 15:12

Ok, tak když už jsem rozhodl se zapojit, tak něco k něčemu od Nikoho:
(než jsem to dopsal, tak už je tady pár dalších komentů)

Vydupání - Ano, učíme to - pro rychlé zastavení po sprintu a zvlášť na kluzkém povrchu je to efektivnější než standardní zastavení pohybu přenosem hmotnosti. Ale dělat to při jakémkoli pohybu z A do B vždycky není potřeba.

Tasení - je přece spousta okolností tasení (konkrétní cíl blízko/daleko - poloha těla - dvě ruce/jedna ruka - různé druhy skrytého nošení - tasení a pohyb např. do krytu bez konkrétního cíle) a mnohdy je důležitější prvotní reakce oběma rukama nahoru než samotné tasení. Mimochodem, tu slabou ruku před obličejem ála ICS vysvětloval jeden známý instruktor z ČR jako dobrou věc aby vám nesvítilo slunce do očí :-)

Stav zbraně - relevance důvodů proč tak nebo jinak je různá a pokud to není založeno na bludech typu "odstrašující zvuk natahovaného závěru" atp. tak ať se s tím srovná každý sám. Kdo nenosí náboj v komoře není proto automaticky idiot. Za sebe mám jasno a stav "náboj v komoře" s potřebou jen mačkat spoušť je ideál ke kterému by se mělo směřovat, kdykoli to lze a jsou pro to podmínky. Ale obojí má svoje + a - jen je potřeba se na to podívat bez předsudků.

Nechytejme se každýho drobečku prosím - občas je potřeba zapojit hlavu. Mj. to ale poukazuje na jeden z rozdílných přístupů - dogma a dril a a snaha 100% jeho dodržování vs. aplikace souboru technik na konkrétní okolnosti. To není proti ICS, to má v sobě i jinak výborný systém CFS (Combat Focus Shooting), který z našeho pohledu taky někdy příliš lpí na principu "consistency".

cmk

Příspěvek od cmk » čtv 24.7.2014, 17:16

kuba píše:nikdo: nic není dogma. už jen třeba samotná střelba, úchop, spouštění, pozice rukou, těla, nic nejde brát takhle se to má dělat neb každý je jiný, jiná motorika, mechanika těla :) i tak nejde brát in/out jako dogma a kdo svoje dogma považuje za dogma, dělá to špatně.
K tomuhle...
Kurz obranne strelby bych si nedovolil vest. Troufnul jsem si na kurz strelby dle pravidel LOS, lidem jsem tam akorát vysvetlil, co je jinak proti normálnímu nacviku.
Ted beru akorát sem tam kolegy si zablbnout. Aby to nebylo prachsproste vyprazdnovani zasobniku laufem, něco malo jim k tomu rikam a nejcastejsi dotaz prave je: "jak u toho mam stat" a "jak to mam drzet"... Vsem rikam "jak je ti to prirozeny"... Pripadne je vezmu k necemu, co maj ve vysce ramen a reknu jim "chyt to, jako bys to chtěl odtlačit a zaroven podrzet, aby ti to ale neucovlo a zaroven ti nedosáhlo na oblicej, kdyby to mělo ruce o něco kratsi, nez ty" - lidi daj ruce před sebe, někdo stoji celem, někdo trochu bokem... Pak jim reknu a ted to pust s spoj ruce, jako bys drzel pistoli. A maj postoj...
To samy uchop zbrane - dam jim ji do ruky, vysvetlim vysku uchopu, vysvetlim Vcko mezi palcem a ukazovakem a pak jim zbrani zavergluju v ruce, aby zapadla do nejsilnějšího uchopu. Pak je necham ukazat prirozene volne na terce (hlaven i ukazovak soubezne) a prilozit levou... A pak je to necham udelat dohromady...
Ještě nikdo si nestezoval, ze by mu to prislo "nejaky divny".
To zamereni na to, ze kazdy je fyziologicky uplne jiny a pro nejlepší efekt je potreba vychazet z jeho prirozenych pohybu a stavby tela - to mam z jineho sportu, kde mam trenerskou prupravu a několik let trenerske praxe.
Druha vec, kterou se jim snazim rict je: "nekomplikujte si zivot zadnym zbytecnym pohybem navíc - zdrzuje to a rozhazuje" (to uz jen tem vyjimkam, co si chtej zkusit popojit mezi zastenama nebo něco). Vidim to i na tech zavodech u lidi, co to strilej leta... Co vsechno oni dokazou stihnout behem strelby, to by clovek nerekl. Z toho zase plyne asi moje averze na koukani na zbran pri kazde zmene polohy. Proto nosim spolehlivou zbran, kterou kazdou chvili pouzivam na strelnici, abych vedel, ze se na ni muzu spolehnout a kontrolovat ji muzu nekde v klidu v krytu, kdyz me nic nehoni...
---------------------------------------------------------------------------------------------------

Příspěvek od AREYOU » čtv 24.7.2014, 18:02

Aleš Vondráček
..."I když chodíte roky na stejnou pizzu u vás v ulici (a chutná vám), neznamená to, že o pár bloků dál nepečou nějakou lepší a jinak než průzkumem to nepoznáte" to máš pravdu, ale o ženách bys to vlastní manželce neřekl co :D ? Sice si mi neodpověděl na moje otázky, ale nechám to už být.
Zeptám se jinak na kurzech u Vás jsem nebyl, tak to budu říkat jak jsem slyšel a rád bych od tebe věděl, proč?
Údajně neučíte při manipulaci se zbraní koukat před sebe a kontrolovat co se děje pokud je to pravda co Vás k tomu vede?
Údajně neučíte vytrhávat zásobník ze zbraně, ale vyhazovat ho alá Costa Magpul pokud je to pravda co Vás k tomu vede?
Údajně prosazujete jako nejlepší dvoubodový popruh pokud je to pravda co Vás k tomu vede?
Jelikož nejsem žádný zastánce žádné školy (i když mě tady občas někdo pasuje do ICSáka), ale beru si z každého pro mne to nejlepší rád bych se tě zeptal co bych si odnesl z kurzu Suareze oproti jeho DVD je tam něco navíc krom toho, že dostanu certifikát a mohu si na něj sáhnout?
Jen ze zvědavosti, proč nemáte nějaká videa z Vašich kurzů, aby si člověk udělal jakš takš představu?
A znovu zopakuji otázku co si myslíš o myšlence DRILLY.CZ?

polucias
..."je to veľmi šikovný a snaživý organizátor a strelec" oh tak ty víš jak na mě :-), ale nemohu s tebou souhlasit drilly.cz jsou normálně měřitelné máme dáno co musí střelec udělat neb je za to procka a zbytek je čas a přesnost (v LOSu se taky musíš krýt atp. a nikdo to nenapadá, že to není měřitelné) u nás je možná trochu specifikum v tom, že dáváme různě napáskované zásobníky a pak se stane, že někdo třeba odstřílí položku aniž by musel přebít a jiný dostane zásobník kde mu dojde munice, ale to je na štěští a ano toto bohužel nelze dát každému stejně. Já, ale každému říkám, že nedí důležité být první, ale zatrénovat si a když se jako zátěž dá sprint na 100 metrů a hned pak 20 kliků a někdo si ty kliky dá s tlesknutím nebo na jedné ruce (že Martine), tak pak ten čas holt nebude takovej, ale ve finále je vítěz on neb trénuje víc než ostatní.

cmk
..."AREYOU - ja myslel, ze hodnoceni drillu vychazi z te jedine nejlespi skoly, kterou hajite - pokud ne, troche se v tom ztracim... Ono je neco, byt jen treba castecne, lepsiho? Z videi iI z ukazky mi to prislo jako prakticky mereny trenink toho, co se v ICS uci..." je to tím, že si nebyl na kurzu ICS ani na drillech a pak se vyjadřuješ bez znalosti. Kdybys měl rozhled hned bys poznal, že se nejedná o měřený trenink ICS a to podle tohoto (zaměřme se na mě):
-nemám náboj OUT
-při střelbě v pohybu z leva do prava si přehodím pistol do druhé ruky (ICS neučí) to mám z DVD od Suareze doma jsem nasušil otestoval na střelnici a převzal jako dobré pro sebe
-pokud natahuji nepoužívám styl lokty nahoře atp. je tam toho více, ale tobě by to stejně moc neřeklo.

kabro
Co se týče Timeru, tak já osobně byl původně proti, ale kluci OGRES and Johny mě přesvědčili, že je to dobrá věc a potřeba a musím s odstupem času přiznat, že měli pravdu ono to vědomí toho, že se to vyhodnocuje i časově tě nutí být rychlejší a nejet to lážo plážo a momentálně musím říct, že kluci co chodí na ADVANCED jsou už tak technicky a takticky stejní, že ten čas a přesnost je to co je porovnává.

K ostatním
...myslím, že jste tu Johnymu naložili dost hoven na hlavu a že si to nezasloužil...neznám a opakuji neznám většího nadšence do střelby, taktiky atp. než je Johny cokoliv nového uvidí nebo uslyší hned mi volá a klidně hodiny to rozebíráme pak si to v lese na sucho testujeme a diskutujeme jestli toto dáme na drill nebo ne, občas se nedohodnem a pak nás musí rozsoudit Ogres. Kolik z Vás tady chytráků tomu věnuje tolik času a osobního volna?
Naposledy upravil(a) AREYOU dne čtv 24.7.2014, 18:11, celkem upraveno 2 x.

Příspěvek od Nikdo » čtv 24.7.2014, 18:06

cmk
..."AREYOU - ja myslel, ze hodnoceni drillu vychazi z te jedine nejlespi skoly, kterou hajite - pokud ne, troche se v tom ztracim... Ono je neco, byt jen treba castecne, lepsiho? Z videi iI z ukazky mi to prislo jako prakticky mereny trenink toho, co se v ICS uci..." je to tím, že si nebyl na kurzu ICS ani na drillech a pak se vyjadřuješ bez znalosti.
...
To nemusí být nutně pravda. Jestli viděl vaše videa, tak přece umí vše, co učíte :mrgreen:

Příspěvek od AREYOU » čtv 24.7.2014, 18:11

Nikdo
...mi ale nic neučíme :-) jak jsem psal furt to opakuji a furt je to marné :-).
Ono video z drillu je trochu něco jiného než instruktážní video od někoho kdo to vyučuje. Pochybuji, že by Suarez na svoje DVD nedal komplet vše, stejně jako A.Schwarzzenegger napsal vše do svých knížek a publikací, nebo kuchař do kuchařky...no je to můj názor.

Zbraň: G17 a další

Příspěvek od Starosta » čtv 24.7.2014, 18:45

AREYOU píše:K ostatním
...myslím, že jste tu Johnymu naložili dost hoven na hlavu a že si to nezasloužil...neznám a opakuji neznám většího nadšence do střelby, taktiky atp. než je Johny cokoliv nového uvidí nebo uslyší hned mi volá a klidně hodiny to rozebíráme pak si to v lese na sucho testujeme a diskutujeme jestli toto dáme na drill nebo ne, občas se nedohodnem a pak nás musí rozsoudit Ogres. Kolik z Vás tady chytráků tomu věnuje tolik času a osobního volna?
Nevím, jestli jsi tím myslel mě, ale pokud jo...

Do čeho jsem se opíral a proč, jsem popisoval tady - a určitě respektuju odhodlání a čas, který tomu věnujete. Což už jsem opakovaně psal.

Nevím, jestli Johny přestal na mě reagovat proto, že už mu to nestojí za to, nebo z jiného důvodu...
I když byla moje rétorika možná útočněji laděná, myslím, že jsem zůstal v argumentační rovině.
Pokud to dopadlo na něčí hlavu jako hovno, nechť posoudí jiní.

Cílem nebylo někoho sepsout nebo vyhrát internetovou bitvu.
Spíš poukázat na to, že respekt a věhlas se nevybojuje tím, že budu plísnit všechny ostatní. A vybojovat si tyhle dvě věci je skutečně běh na dlouhou trať.
Starosta
-- Si vis pacem, para bellum --

Příspěvek od AREYOU » čtv 24.7.2014, 19:08

Starosta
já osobně to nesměřoval jmenovitě na nikoho, ale když ses chytl :-). S tím DVD versus live instruktor to opravdu vidím dost podobně jako Johny.
Těch DVD jsem nakoukal mraky a z 90% je to to stejné (jestli magpul nebo Suarez atp.) liší se to jen minimálně (troufnu si říct, že to bude dost podobné i u kurzů...jestli půjdete k Libovickému, Base47, ICS nebo Aeigis bude to mít všechno dost podobný základ), ale všechno to vychází z jednoho (ta střelba není zas taková věda). Je to jako box, thai box nebo kick box všechno to vychází z nějakého postoje rozdíl je jen v detailech myslím ted úderové techniky rukou. Pokud projdete všechno jako já tak jste schopen jen podle technik rukou poznat zda se jedná o boxera nebo thai boxera, ale 90% těch technik je stejných liší se opravdu detaily. tedy pokud máte těch 90% už v sobě na těch 10% Vám DVD stačit bude.
ANO, POKUD CHCETE MÍT OD TOHO PAPÍR A DÁT SI KE SVÉMU JMÉNU, ŽE JSTE PRODĚLAL KURZ BYLO BY DOST HLOUPÉ TAM NAPSAT.
Instruktor AREYOU
-prodělaný DVD kurz Suareze :-)

Zbraň: glock 17

Příspěvek od kuba » čtv 24.7.2014, 20:57

vem to takhle, když máš zkušenost jak jsem pochopil z boxu atd. když jsi boxer, pochopíš a naučíš se jen z videí které mají tak 4-5h thaibox nebo ti víc dá 3denní kurz s někým. odpověz si sám a tvou pravdu ti nikdo nemůže vzít.

osobně mi spíše přijde a vidí to všichni kdo jezdí někam na kurzy, že za jeden kurz se toho ani moc stihnout nedá, tudíž projet pár kurzů ti dá mnohem více, protože na nějakém dvd je i tak opravdu jen zlomek, ukázka.

když vezmu samotnou střelbu (bez toho jestli je to sport nebo obranka nebo cokoliv) tak pořádně se naučít techniku střelby na řekněme opravdu slušnou úroveň ti jenom koukání na videa nestačí...

Jak jsem pochopil resp. jak mi kluci z aegisu říkali, jejich certifikáty apod. je uvedeno hlavně to z čeho vychází, aby lidé měli představu, dále je to taky slušnost vůči těm od kterých to převzali, což třeba u nás takovým zvykem není :)
My only worry about death is that my girl will sell my gear for what I SAID I paid for it...
http://www.facebook.com/severoceskygteam

Příspěvek od AREYOU » čtv 24.7.2014, 21:26

Kubo
dle mého soudu pokud si thai boxer a budeš chtít přejít do boxu tak ti instruktážní video stačit bude, pak, ale budeš muset trénovat a spárovat s boxérama, abys to dostal do krve. V případě boxer a DVD muay thai to bude složitější neb thai box má více technik a zapojuješ i kolena, lokty a nohy, ale i tak si myslím, že by se to dalo...dále pak platí to stejné trénink, spárování atd...zeptám se tedy jinak může se samouk naučit jazyk z knížek a CD nosičů na slušné úrovni (...může moje sestřenice se naučila sama francouzky, ale už před tím mluvila anglicky, madarsky a latinsky)?
Můžeš se naučit vařit z DVD o vaření, no nebudeš hned šéfkuchař, ale naučíš se. A pokud budeš vyučenej kuchař takže základy mít budeš můžeš se z DVD stát lepším kuchařem já osobně si myslím, že určitě!?
Jak jsem řekl základ je nejlepší dostat live, ale pak další vychytávky a špeky se z DVD nastudovat dají....otázka je jestli na DVD je vše co člověk dostane na live kurzu pokud ano nevidím v tom zase takový problém.
Ale pokud by mi někdo nabídnul (a zaplatil) live kurz se Suarezem nebo jeho komplet DVD volil bych live kurz, abych s ním mohl diskutovat a ptát se, ale celý ten kurz bych si chtěl nahrát na video, abych to pak všechno mohl pomalu do sebe dostat....nikdy si nemůžeš v hlavě odnést všechny informace a spoustu toho pak zapomeneš, tady je pak ten záznam DVD nebo kniha nenahraditelná.....mluvím za sebe je to můj názor.

Příspěvek od kuba » čtv 24.7.2014, 22:42

podle mého sis odpověděl sám:) neb když se chceš něco naučit pořádně, dvd a knížky nestačí :)

mě třeba přijde smysluplné zaplatit si trenéra co stojí třeba 10tisíc na víkend, než se na to snažit přijít sám nebo z videí apod. ale utratit mnohonásobně peněz víc za cesty na střelnici náboje atd a přitom ještě k tomu jsem mohl být někde dál:) ale zas můj názor tímto bychom mohli asi diskuzi ukončit ať se tu jako obvykle nehádáme donekonečna :)
My only worry about death is that my girl will sell my gear for what I SAID I paid for it...

cmk

Příspěvek od cmk » čtv 24.7.2014, 22:53

RU - moudrému napověz... A ty jsi úplně nejvíc nejmoudřejší, takže to zkusím z druhé strany...
..."AREYOU - ja myslel, ze hodnoceni drillu vychazi z te jedine nejlespi skoly, kterou hajite - pokud ne, troche se v tom ztracim... Ono je neco, byt jen treba castecne, lepsiho? Z videi iI z ukazky mi to prislo jako prakticky mereny trenink toho, co se v ICS uci..." je to tím, že si nebyl na kurzu ICS ani na drillech a pak se vyjadřuješ bez znalosti. Kdybys měl rozhled hned bys poznal, že se nejedná o měřený trenink ICS a to podle tohoto (zaměřme se na mě):
-nemám náboj OUT
-při střelbě v pohybu z leva do prava si přehodím pistol do druhé ruky (ICS neučí) to mám z DVD od Suareze doma jsem nasušil otestoval na střelnici a převzal jako dobré pro sebe
-pokud natahuji nepoužívám styl lokty nahoře atp. je tam toho více, ale tobě by to stejně moc neřeklo.
Kouknu na DRILLY.CZ a hlavní střelecký dozor (možná je to jen překlep - když jste závody, bylo by vhodnější hlavní rozhodčí) JOHN.HAWK.
Kouknu na MG a JOHN.HAWK: "ICS forever - nic to nepřekonalo, všechno je tam dobře a nejlepší".
Tudíž mi dává logiku, že jako hlavní guru to hodnotí podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.
Takže ty nedostáváš procedury za náboj v komoře a natahování s loktem silné ruky pod úrovní obličeje? Slovy tankového praporu: "Jak je to kurva možné" :-)
Jo ono jde o porovnávání, že jo...
No jo, ale to už se přece muselo zjistit, že nic lepšího, než ICS není... Nebo je?

Jinak se ptas Alese na věci, které se na kurzech vysvetluji... A my ostatní jsme si za ty informace zaplatili :-) Nehlede na to, ze vzhledem k tomu, ze uz otazky je vytrzene z kontextu, zaslouzi si to k uspokojeni podrobnejsi rozbor (nebo si projit souborem kurzu), na coz forum neni vhodne, pokud nekdo nema nekonecne mnoho casu :-)

PS: DVD jsou fajn na získání přehledu, něco malo se da okoukat, mozna naucit... Ale většinou clovek nemusi pochopit všechny souvislosti, proc se co a jak dela a tim padem se něco nauci blbe a je o to tezsi se to preucit...
Pokud jsou DVD "schvalena ucebni metoda" tak co knizka s obrazkama a presnym popisem co a proc? Pak bych totiž byl odborníkem na ICS :-)

Partner MujGLOCK

Příspěvek od john.hawk » pát 25.7.2014, 8:58

CMK : jsi na omylu, nepochopil jsi tu základní myšlenku drillů, nebo ti zapadla..
Ikdyž jsem tam jako dozor, a mám za sebou kromě ICS i pár roku aktivní služby u PČR kde jsem získal nějaké vlastní zkušenosti z různých situací a zákroků..nežiju v bublině
hodnocení ti Areyou uvedl stačí si ho načíst :) nebo se přijd podívat co a jak..
Ohrazuji se proti tomu, co tady tvrdíš ty a ostatní, ohledně DVD jak píše správně pan Vondráček, točíte se na pičovinách, na pár slovech a jejich významu.. a uniká vám souvislost..hledání informací, hledání něčeho nového, ispirace atd..
Souhlasím s Areyou že není nad základ s instruktorem, která má na Vás čas, věnuje se Vám a pod jeho vedením rostete.. na tom se shodneme, moje další myšlenka byla o něčem jiném..

Příspěvek od Nikdo » pát 25.7.2014, 9:50

Zbožňuji konkrétní a věcné vyjadřování. :lol:

EDIT: Nemyslím, že drily děláte blbě. IMHO je tu jen blbě vysvětlujete a obhajujete. :wink:

Zbraň: G17,V-AR,G26,Saiga..

Příspěvek od kabro » pát 25.7.2014, 10:05

....chlapi,právě že ty špeky se z DVD nenaučíte,ať děláte jakoukoliv aktivitu,obvykle na DVD ani nejsou

Příspěvek od Aleš Vondráček » pát 25.7.2014, 13:01

S některými z vás je diskuze ztráta času - sorry.
Své jsem napsal a nemám čas ani potřebu tady rozebírat do mrtě každý detail z toho co a jak učíme (Cmk to vystihl v posledním příspěvku velice trefně, díky za to). Kdo chce, ať přijede nebo se aspoň ptá slušně.
Navíc moje mínění o erudovanosti někoho, kdo napíše že:
Těch DVD jsem nakoukal mraky a z 90% je to to stejné (jestli magpul nebo Suarez atp.) liší se to jen minimálně (troufnu si říct, že to bude dost podobné i u kurzů...jestli půjdete k Libovickému, Base47, ICS nebo Aegis bude to mít všechno dost podobný základ)
opravdu není vysoké, je mi líto. Btw. takovým způsobem porovnat zrovna Magpul a Suareze znamená, že dotyčný možná na něco kouká, ale nevidí.

Mnohým nechybí možná zápal, nadšení, sebevědomí a ochota něčemu se intezivně věnovat, ale chybí jim pokora. Trochu mi to připomíná sebe...před dvaceti lety.

Proč jsem se vůbec zapojoval do debaty? Protože si pořád myslím, že zkoušet dávat informace a ovlivňovat lidi směrem, který pokládám za správný patří k mojí práci resp. způsobu, jakým si myslím, že by se měla ta práce dělat. Někteří lidé nejsou hlupáci proto, že něco neznají nebo neumí, ale proto, že jsou zabednění, mají přebujelé ego a odmítají přijmout, že je něco mimo ně, čemu nerozumí.

Poslední dobou se tady s "instruktorama" a "odborníkama" roztrhl pytel a každej má pocit, že je vlastně dobrej. Že si dá ráno kafe, skoukne nějaký to dvd a hurá troubit do světa rozumy. Vyndejte si hlavu z prdele vážení a přetavte vaší energii a chuť makat do něčeho, co bude dávat smysl. Všechno něco stojí, čas, úsilí, peníze a na určitý místa nevedou žádný zkratky. Co čekáte, že vám bude dávat někdo něco jen tak? Bez důvodu?
Každej se někde učil, bral rozumy a dral se postupně nahoru - to není žádná ostuda - a jen čas prověřil, jestli to k něčemu vedlo. Názory a svoje "pravdy" může mít každej a stůjte si za nima klidně do roztrhání těla, ale občas poslouchejte, co vám ti chytřejší a zkušenější okolo říkají. Snažte se, aby váš názor měl časem váhu něčím podloženou, naučte se slušně komunikovat a pak si získáte přirozený respekt a časem to možná budete vy, kterým budou jiní rádi naslouchat. Do té doby spíš zníte jako uražená děcka.

Zbraň: G 19

Příspěvek od mara82 » pát 25.7.2014, 15:33

Je asi zbytečný se zapojovat do diskuze, když se tady k věci vyjadřuje Aleš i Lukáš, kteří vědí, o čem mluví a navíc to dělají přesně tak, jak to má vypadat, tedy stylem, který člověka donutí se zamyslet a možná i nad věcma, nad kterýma má dávno „jasno“, ale stejně mi to nedá.

Asi tříletou (ano, není to poznání do hloubky) izraelskou anabází jsem si taky prošel a to jak střeleckou, tak boj zblízka a jako aktivně sloužící jsem to měl možnost poznat i z toho úhlu pro jaký to bylo stvořeno, tzn. pro rychlý a efektivní vycvičení obrovskýho množství vojáků. Nikdy jsem nezaváděl žádný systém komplet do celé armády, ale troufnu si tvrdit, že pro tyto účely a v podmínkách v jakých to vzniklo to bude i dnes fungovat víc než dobře. S vojákama jako s pedagogickým materiálem pracuju už přes deset let a možná i proto mi přestávaly některý věci v tý izraelský polívce dávat smysl a logiku, ale až na pár věcí, který mi přišly nesmyslný samy o sobě (např. zaklekávání při přebití ve smyslu „vždycky“), tak to bylo spíš ve vztahu k evropský mentalitě a v tom, v jakých strukturách a podmínkách fungujeme. Víc jsem to pochopil, až když jsem měl možnost si o tom promluvit s lidma, co měli plošnej výcvik na starosti přímo v Izraeli a kteří měli otevřenou mysl a nebyli to ortodoxní zabedněnci. Ti říkají: „Ano, naše systémy jsou v boji funkční, nicméně nejefektivnější jsou v našich podmínkách a s naší mentalitou, tzn. jsme obklopeni nepřítelem, máme nad ním technologickou převahu, nemáme kam ustupovat, protože máme za zádama moře a potřebujem cvičit obrovský množství branců“. S tím mořem to samozřejmě myslel jako nadsázku, ale myslím, že to celkem vystihuje co a jak. Tolik jen k mojí zkušenosti s Izraelem, než jsem se vydal jinou cestou, než tou obřezanou, mě osobně to prostě nesedlo, což neznamená, že bych to měl nějak hanět, což ostatně neudělal ani Aleš, i když si to tak někteří vyložili.

A teď něco do diskuze:
1) Argumentace o systému prověřeném bojem: jasně, je to pravda, nicméně zrovna u pistole to moc nesedí, pistolkama se tam moc nebojuje, narozdíl např. od USA, kde jsou každý den desítky případů použití krátký zbraně ve službě, takže tady bych se, co se týče čerpání zkušeností a „battleproof“ poznatků přikláněl určitě k jiným zdrojům, než izraelským (ostatně co se týče použití dlouhých tak taky, ale dejme tomu).

2) Polucias – píšeš něco ve smyslu, že lidi jsme furt stejný, takže to, co fungovalo před 50ti lety bude stejně dobře fungovat i teď a není potřeba to nikam posouvat. Nějak mi to k Tobě nesedí, možná jsem Tě špatně pochopil, to by byl přeci nesmysl, to bychom klidně mohli místo střílení házet oštěpy, to přeci před 5000 lety taky fungovalo. Pokud je nějaký systém už 50 let stejný, tak to už samo o sobě značí, že něco není v pořádku ne? (pro některé tím nechci říct, že je něco nefunkční). A ano, na druhou stranu to taky ukazuje, že ten systém byl nadčasový a předběhl svou dobu, to myslím nikdo nezpochybňuje, ale taky je nezpochybnitelný fakt, že už i sami Izraelci (někteří) se to snaží někam posunout, třeba zrovna na základě výstupů americkejch policajtů, tak je asi vývoj pozitivním prvkem ne?

3) Tak a teď něco v čem jedu trochu víc, díky tomu, co jsem studoval, dělal a kde jsem se pohyboval. Co považuju já za nejvíc překonaný na tomhle systému je samotná metodika (nebo spíš způsob výcviku), respektive její část a to je výuka pod stresem. Pokud se něco nezměnilo, tak mám za to, že součástí výcviku „po Izraelsku“ je vyvolávání stresu u studenta už od začátku procesu učení a základní myšlenkou je, že pokud je člověk ve stresu už při výcviku, tak se naučí pracovat ve stresu i v reálu. Ok, může být, nicméně věda (u nás např. výzkumy FTVS UK, v USA tuny materiálů) a moderní psychologie odolnosti říká, že tenhle přístup výrazně ztěžuje proces učení a navíc vede k tomu, že se stres automaticky přenáší i do reálu a to i do situací, kde by být nemusel. Je to zase o vývoji, u nás se spousty přístupů měnilo právě až na základě vědeckých poznatků a následnýho ověření v praxi, kdy se i naši vojáci začali dostávat do život ohrožujících situací. Tahle oblast mě fakt zajímá a po mě osobně ještě nikdo nestřílel, takže jsem to probíral s lidma, co opravdu bojovali (např. SOG) a byli vycvičený podle nějakých moderních trendů a nějaký omezující stres nebyl vůbec součástí život ohrožujících situací a pokud nastupoval, tak byli schopný ho díky výcviku rychle odbourat a nebylo k tomu potřeba, aby je někdo od začátku stresoval, i když se věci teprv učili. Je mi jasný, že tohle je trochu složitější téma, nicméně materiálu k tomu je i u nás docela dost, takže není problém si o tom něco přečíst, ale proces učení při současném vyvolávání stresu je prostě méně efektivní a jediný, co to udělá, je, že je pak člověk vyplašenka i v reálu. Nicméně historicky mají tyhle metody svoje místo a vypadá to na výcviku cool, akorát je to v rozporu s moderníma poznatkama o tom, jak fungujeme. Vím, že někteří uznávají jen autority z komand a se zářezama na pažbě, takže jsem se na to ptal při výcviku i Jima Smithe (toho ex-delťáka), Aleš u toho byl určitě taky a ten to taky říkal, stres v procesu učení vede k přenosu stresu do reálu a vy v reálu potřebujete zachovat klid. Takže mě z toho vyplývá, že stresování při výcviku musí mít jasně daný pravidla a musí to dělat člověk, co má spoustu znalostí a zkušeností, aby věděl, co a jak. V IL systémech jsem se setkal jen s bezúčelným řvaním a děláním pakárny, který vedlo jedině k tomu, že jsem se učil dýl.

Čau mňau Marek Hvížďala

P.S. Kubo, nepleť sem IPSC, to je sport a úplně jiná kapitola ;-)
Naposledy upravil(a) mara82 dne pát 25.7.2014, 16:36, celkem upraveno 1 x.

Příspěvek od kuba » pát 25.7.2014, 15:46

máro, kdyby jsi to přečetl pořádně, viděl by jsi, že jsem sem ipsc tahat nechtěl, ale na některé bludy jsem prostě reagovat musel, jsem jeden z těch co sice jezdí ipsc ale vědí, že s obrankou to má společného málo :)
asi holt málo píšu, příště si sem dám 20 skoro stejných příspěvků o tom stejném aby to bylo víc vidět, škoda jen, že takhle si diskuzi nepředstavuji :)

Zbraň: G 19

Příspěvek od mara82 » pát 25.7.2014, 15:54

nenech prchlivost cloumat svým majestátem :-)

Zpět na „OFF TOPIC - BEZ ZAMĚŘENÍ“

Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Designed by ST Software.
Český překlad – phpBB.cz