Policie - zkušenosti, názory,...

Ostatní debaty mimo zaměření, vtipy, když se prostě chcete vykecat :-)

Re: Policie - zkušenosti, názory,...

Příspěvek od Nikdo » stř 14.8.2013, 10:47

Výjimečně se nějaký oxymóron může stát klišé, ale nemyslím si, že toto je ten případ. Rovnost účastníků řízení před zákonem je jedna ze základních zásad právního státu, u nás ji konkrétně zakotvuje Listina základních práv a svobod v článku 37 odst. 3. Že jsou lidská práva cárem papíru, se kterým si vrchnost (politici, úředníci a represivní složky) ve vztahu k občanům vytírá prdel, to je věc druhá:-(

Policajti samozřejmě mají důvod si vymýšlet. Jsou veřejně či interně hodnoceni za objem či počet vybraných pokut. Pokud se jedná o městskou policii, je MP i správní orgán (přestupková komise) orgánem města, příjem příjmem rozpočtu města, z něhož jsou placeni konkrétní zaměstnanci MP i přestupkové komise. Takže případná úvaha soudu, že policajt nemá důvod si vymýšlet, by byla s prominutím úplně blbá.

Ideální by bylo odstřihnout arbitry a správní orgány od hmotné motivace z pokut, a hodnotit je výhradně na základě měřitelných kritérií naplnění stanovených cílů.
Např.: Cílem je bezpečnost, kritéria jsou počet nehod, počet těžce zraněných (hospitalizovaných) a počet mrtvých. Policajti, strážníci, přestupkové komise, dopravní komise a nakonec i starosta budou hodnoceni a placeni za snižování těchto čísel, zcela bez ohledu na počet a výši vybraných pokut.
Pokuta je vlastně selhání prevence, protože nastal nežádoucí stav (přestupek). Správně by tedy všichni výše jmenovaní měli být postihnuti za každou uloženou pokutu.
A kam s vybranými pokutami, aby neexistovala motivace pokuty zbytečně ukládat? To je prosté: příjemcem pokuty je poškozený (konkrétní fyzická osoba, která přestupkem utrpěla újmu). Pakliže nikdo takový není, pokutu není možné uložit. Proč uměle kriminalizovat jednání, které nikoho nepoškozuje?

Příspěvek od Phil » stř 14.8.2013, 17:27

Beaver píše:Ad přestupky za rychlost:

1. pokud je měřeno radarem ze zaparkovanýho auta, je to většinou starý RAMMER/RAMMET (nebo jak se ta bradavice jmenuje) a tento měří po směru jízdy, takže fotka xichtu k dispozici nebývá. Staví až další hlídka po pár desítkách/stovkách metrů.

2. pokud měří policajt z trojnožky novým laserem, fotka zpravidla je k dispozici a v zásadě může být i taky hned předložena, protože hlídka měří z dálky většinou proti směru jízdy a auta staví už rovnou u místa měření. Proti tomuhle měření je mimochodem běžný antiradar k ničemu (upozorní, že se měří, což je ale už pozdě, protože auto bylo právě změřeno)

3. pokud fotí stacionární radar, hlídka nikde většinou není, radar fotí proti směru jízdy a vyfotí i xicht. Dojde dopis a automaticky pozvánka do správního.
Tak postupně..
Ad 1) To že se měří po směru jízdy není žádný dogma. Může se měřit jak po směru tak proti směru a dokonce i více pruhů najednou. Ramer umí měřit i za jízdy a to jak příjezd tak odjezd. Takže nemáš pravdu.

Ad 2. Laserem se měří opravdu většinou na příjezdu a aplikuje se samosběr (tzn co si naměřím, to si zastavím). Ale to neznamená, že se neměří i na odjezdu na zadek. Na D5tce to bylo svého času běžné, stejně tak na Rozvadovské spojce a Průmyslové, kdy příslušník byl s laserem na středovém pásu mezi svodidly a otáčel se jako korouhvička. Kvalita fotky na 160m - no na obličej to zrovna není, ale to tolik nevadí, protože právě téměř vždy jde o samosběr.

Ad 3) Přestupek zaznamenaný automatizovaným systémem lze hned řešit na místě. Hlídka MP si jej stáhne pomocí wifi. Kvalita fotek dobrá.
Nikdo píše:Takže případná úvaha soudu, že policajt nemá důvod si vymýšlet, by byla s prominutím úplně blbá.
Blbá sice je, ale už se tak soud vyjádřil.

Zbraň: Alfa 641

Příspěvek od Beaver » stř 14.8.2013, 20:13

Phil píše:Ad 1) To že se měří po směru jízdy není žádný dogma. Může se měřit jak po směru tak proti směru a dokonce i více pruhů najednou. Ramer umí měřit i za jízdy a to jak příjezd tak odjezd. Takže nemáš pravdu.
Může být, já čerpám z informací asi o starším typu, ten měl dokonce myslím uvedeno měření po směru i v návodu, jinak tam vznikaly odchylky přes limit. Nemám to z první ruky, takže jsem mohl být uveden v omyl :)
Nikdo píše:Proč uměle kriminalizovat jednání, které nikoho nepoškozuje?
Toto se mi líbí u mnoha případů třeba v USA - pakliže jsi trouba, který si omylem brokovnicí prostřelí dveře v baráku nebo dostaneš někde smyk a vymázneš auto do příkopu, zpravidla se ti vysmějou, že jsi trouba, ale protože jsi poškodil leda tak sebe, tak není důvod tě obviňovat. Prostě nehoda. Tady dostaneš i při té nehodě body a pokutu za nepřizpůsobení jízdy povaze vozovky (i kdyby bylo krásně a jel jsi pomalu a prostě to ujelo jen proto, že tam za zatáčkou byla vylitá voda nebo tam stál zajíc).
Almighty 6mm

VIP člen

Zbraň: GLOCK 19

Příspěvek od S474N » stř 14.8.2013, 20:22

Mistral píše:Tak například u měření rychlosti zdaleka nemusíš vědět, že jsi jel 53,5 km/h a ne 52, bo máš koukat na provoz a ne čučet na budíky.
Na budiky cumet nemusis, protoze vetsina hlidek ma nastavenou hladinu mereni v obci obvykle od 60 km/h.
| MujGLOCK | - < Forum > < Fotogalerie >
Citát dne: "Rychlejší, než 158 na drátě, je 357 na opasku."

Obrázek

Zbraň: G17 a další

Příspěvek od Starosta » čtv 15.8.2013, 8:28

Nikdo píše:...Že jsou lidská práva cárem papíru, se kterým si vrchnost (politici, úředníci a represivní složky) ve vztahu k občanům vytírá prdel, to je věc druhá:-(
...
Takže případná úvaha soudu, že policajt nemá důvod si vymýšlet, by byla s prominutím úplně blbá.
To, co tvrdíš v prvním odstavci, platí i pro druhý odstavec.
Teoreticky by ta úvaha soudu samozřejmě byla blbá. Prakticky to ale může být rozhodnutí soudu a nic s tím neuděláš.

Jinak řečeno: realita je jinde.
To, že je tahle úvaha soudu blbá, můžeš napsat do odvolání, ale bude Ti to pravděpodobně k prdu.
Starosta
-- Si vis pacem, para bellum --

Zbraň: GLOCK

Příspěvek od Mistral » pát 16.8.2013, 9:16

Svedl jsem diskusi na jiném servru s právníky a argument je tento:

§ 73 odst. 1 zák. č. 200/1990 Sb.:

Občan je obviněným z přestupku, jakmile správní orgán učinil vůči němu první procesní úkon..... (a jakmile orgán učiní krok, je nárok na důkazy atd)

§ 52, tamtéž:

a) Přestupky projednávají obecní úřady nebo zvláštní orgány obcí
b) jiné správní orgány, stanoví-li tak zvláštní zákon

(pčr není správní orgán, ergo neplatí pro zkrácené řízení pravidla pro správní řízení)

Je to troška postavené na hlavu, bo pčr v blokovém řízení defakto funguje jako správní orgán, ale halt ...

Takže ne, fotku skutečně ukazovat nemusí. :evil:
(omlouvám se za mystifuckaci)
Mysli globálně, střílej lokálně. Nejsi kompetentní!

VIP člen

Příspěvek od S474N » pát 16.8.2013, 9:29

Tak a dobrali jsme se konecne k tomu, ze i neverici Tomas byl presvedcen *40*

V kazdem pripade diky i za konkretni odkazy na zakon.

Obrázek

Příspěvek od Phil » pát 16.8.2013, 14:56

@Beaver
Jo v pohodě však o nic nejde :) Jsme jen lidi. Jinak měřit jak příjezd, tak odjezd případně oba směry najednou uměl už ramer 7. A jak jsem řekl - ramer 10 umí tohle vše + měření bez rameru, měření za jízdy jak aktivně tak pasivně. A to jak po směru tak i auta v protisměru.
Jinak ramery mají max. úhel odklonu 22 nebo 22,5° (teď nevím přesně). S větším úhlem naměří menší než je skutečná rychlost. Což je ale pochopitelný.

BTW PČR má nastavenou toleranci +13 (resp. +10km/h). Což je oproti městským příživníkům dost luxus. Osobně si myslím, že tolerance +10 je velice korektní přístup PČR v otázce měření.

Zbraň: Glock 19 Gen3

Příspěvek od Johny89 » sob 17.8.2013, 7:59

Phill> nechci ti do toho moc kecat, ale ramer 7 uz take umel merit systemem start-stop- tzn. bez radaru, pouze prumerna rychlost, jenze teprve od rameru 10 je v rezimu start-stop vypla radarova hlava> nelze detekovat antiradarem + pridava take moznost nataceni videa, bez mereni, pouze cteni RZ. Jinak s uhlem a naslednym zkresleni rychlosti mas pravdu.

A k tem tolerancim, co mam zkusenost tak i hodne MP a OP meri s toleranci +13(resp. 10) km/h a z praxe vim, ze 63 km/h na radaru je cca 70 km/h na rychlomeru v aute...rozdil mezi OP/MP a PCR vidim spis ve vysi ulozene pokuty, PCR dava mene, pac ji z toho taky nejde ani koruna a stran hodnoceni staci pocty ulozenych pokut, nikoliv castka (jak kde..) u OP/MP je to naopak..

VIP člen

Příspěvek od S474N » ned 25.8.2013, 16:47

Tak pokud zkratka ACAB znamena tohle *88* *64*

Obrázek

Obrázek

VIP člen

Příspěvek od reddog » ned 25.8.2013, 17:46

Hehe, z FB Tydenik Policie? Tam to na zdi ma absolutni vazbu, muhehehehe.

Zbraň: Weaponized sarcasm

Příspěvek od jry2000 » pon 26.8.2013, 6:33

Link od D-Fense - Resenipokut.cz a MP + PCR: https://www.facebook.com/media/set/?set ... 908&type=1
Lajte mi lhu-li

VIP člen

Příspěvek od S474N » pon 26.8.2013, 7:41

K tomuto jen dodám, že se mne policie ani neobtěžovala zeptat, jak chci podezření z přestupku řešit... Přiznám se, že tak popsanou hlášenku a tolika paragrafy jsem v životě neviděl a to jsem toho už viděl hodně.. :D
Zajimave, bere penize za "pravni sluzby" a ani nevi, ze se ho policista ptat nemusi. A uz vubec mu nabizet varianty.

Co se pripadu tyce, nechapu, na co takovy "znalec" cekal a proc na misto nepovolal GIBS.

Obrázek

Partner MujGLOCK

Příspěvek od john.hawk » pon 26.8.2013, 12:24

je to takové PRko podivné.. nu což.. olupte..excesy nevylučuji na žádné straně sporu s tím, že státem placení by měli za peníze odvádět lepší výkony.. a to je asi kámen úrazu při všem..

Zbraň: Alfa 641

Příspěvek od Beaver » pon 26.8.2013, 18:29

S474N píše:ani nevi, ze se ho policista ptat nemusi
Na druhou stranu mi to nepřijde v pořádku - to jsou takové praktiky na úrovní STB typu "pane půjdete s námi". Mělo by ti být hned a jasně sděleno, proč tě někdo kontroluje, pokutuje nebo omezuje na svobodě.
Almighty 6mm

VIP člen

Příspěvek od S474N » pon 26.8.2013, 18:45

Beaver: video jsem jeste nevidel, takze vychazim z toho, co bylo napsano - pokud je mi teda znamo, byl dotycny resen za jizdu na cervenou.

Obrázek

Zbraň: Weaponized sarcasm

Příspěvek od jry2000 » pon 26.8.2013, 19:09

To uz vypada jako ten vtip "kraliku, kde mas cepici" ....
Lajte mi lhu-li

VIP člen

Příspěvek od S474N » pon 26.8.2013, 19:24

jry2000: netusim na koho reagujes a ten vtip taky neznam.

Obrázek

Příspěvek od Pařez » pon 26.8.2013, 19:27

Ať už byla příčina "řešení" jakákoli,tak množství uniforem na místě jasně o něčem svědčí a člověku z toho dobře není...
Milé na tom alespoň je,jak amatérsky si to chtějí s někým vyřídit.Svědčí to o jisté úrovni některých mužů ve sboru.Možná to jsou bývalí členové tajných,nebo těžko-oděnců ,kteří si rádi dávají férovku s vozíčkáři :mrgreen:

VIP člen

Příspěvek od S474N » pon 26.8.2013, 19:59

Proc amatersky? Prave jsem videl to video a hned na zacatku mu rikaji, z ceho je podezrely a podle me jednaji slusne. Pokud se mu cokoliv nezdalo, tak mel okamzite volat GIBS, respektive ma zaznam, tak to muze urcite resit i ex-post.

Mimochodem, neco mi rika, ze dotycny asi bude mit taky docela maslo na hlave. Kdovi jak je to s tou prevozni znackou, protoze si prece nebudou do zaznamu (jak vlastniho, tak i podezreleho z prestupku) preci vymyslet, ze nesouhlasi datumy.

A jeste me zaujalo, ze kdyz mel majitele vozidla opravdu blizko, proc si ho tam nezavolal sam?

Obrázek

Zpět na „OFF TOPIC - BEZ ZAMĚŘENÍ“

Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Designed by ST Software.
Český překlad – phpBB.cz